fredag 25 oktober 2019

Testa aldrig små Albanska vägar

 Vi har konstaterat att, vill du åka här i Albanien på mindre vägar, så är det mest praktiskt att ha en Minibuss eller Van och gärna med 4 fyrhjulsdrift. Kustvägen åkte vi för 5 år sedan och den vägrar Ingemar att åka på igen. Därför ska vi idag testa om det går att köra en väg från Vlorë till Tepelenë och sedan söder ut. De röda pilarna visar den tänkta vägen, men vi började att testa vägen med de blå pilarna.


Först genom Vlorë, med alla bilar som parkerar hur som helst. Vi hittar till slut vägen, även om där inte finns några vägskyltar, som direkt visar vart vi ska. Vi är nog lite bortskämda med våra vägskyltar hemma, som visar till minsta gård.


Trångt är det när alla ska fram. Till en början är vägen så där, men så helt plötsligt blir det en toppenväg. Helt nybyggd och fin, men man ska inte ropa hej för tidigt.
För nu är vi i Albanien och då kan ju vägen helt plötsligt ta slut.....och det är precis vad den gör.


Jaha ska vi fortsätta eller vända? Vägen ser lite lurig ut, smal och med dålig asfalt.Vi kör ner till floden och tar oss en funderare under tiden som vi fikar och njuter av omgivningen.

En stor tung lastbil kör över bron ....vi undrar över vart den ska och kan den åka så borde väl vi också kunna göra det, så vi följer efter.


Här ska tydligen vägen fortsätta. 
Vägarbeten överallt.Tyvärr så blir det inte bättre utan snarare sämre.
 Kommer fram till en by där det är folksamling, det skulle bli begravning. Det förklarade all trafik vi upplevde vid bron. 
Gissa om de tittade efter oss.....men ingen skakade på huvudet, så det kanske var ok att köra vidare. Hoppet om bättre väg hade inte övergett oss.
Möter flera bilar en stannar, pratar lite engelska och frågar vart vi skulle. Vi visar honom kartan och han skakar på huvudet....han förklarar att vägen blir ännu sämre och råder oss att vända, vilket vi gör. 
I en av byarna var det mycket vatten på vägen och så här såg det ut när vi körde genom den.


Tillbaka över bron och en bra bit på den fina vägen, vi väljer den andra vägen, som vi tidigare hade avstått från, då vi tyckte den såg dålig ut. Nu kändes den helt ok, asfalterad och bra.


Vyerna är fantastiska.Rätt som det är får vi syn på en dålig skylt som visar Tepelenë, men det är en grusväg och vi hade ingen lust att åka på en dammig grusväg igen, så vi fortsatte rakt fram.
Hamnade så småningom nere i Sevester och med koll på kartan så kommer vi inte så mycket längre, om vi inte har en fyrhjuling eller en Mulåsna förstås.


Vi kollar med några invånare, men de visar på grusvägen och skakar på huvudet.
Klockan började bli fyra så vi bestämmer oss för att åka tillbaka till campingen, för en natt till.


Efter de strapatserna kändes det skönt att komma tillbaka till campingen. Nu behöver vi tvätta bilen, för den är ordentligt dammig och lerig.
I morgon ska vi ta en något säkrare väg, eftersom Ingemar vägrar åka kustvägen igen, så det får bli motorvägen från Fier, som är grön på kartan.
Kartan nedan visar hur vi åkt idag och vi kan avråda från att åka den vägen. Det går i alla fall inte att ta sig till Tepelenë med husbil den vägen.


Fortfarande en temperatur på +27 gr.på dagen och inatt +14.

10 kommentarer:

 1. Ja detta var spännande läsning på lördagsmorgonen, vilken tripp! Så fina foton du hinner ta. Intressant att följa er, hoppas ni får lite lättare vägar att följa nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja något roligt ska man ha när man besöker andra länder. Tack! ja många kort blir det och några av dem kommer med här.

   Radera
 2. Underhållande läsning 😂🙈 Helt plötsligt får man en annan syn på ”dåliga” vägar 😂😂😂
  Ha en fortsatt härlig resa // Nilla (våra husbilsresor)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra från dig det var länge sedan sist. 😍 Ja här kan man råka ut för det mest skilda vägbeläggningar och ibland ingen alls. Kul att resa här ändå. 😃

   Radera
 3. Dessa vägar får ägarna att tänka på då de körde fel vägval i Polen. Förstår er känsla, och den är inte rolig. Men ni får väl säga att er bil nu klarat skaktestet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nog har vi testat husbilens egenskaper och den har faktiskt klarat det mesta, fast det visste vi ju sedan Marockoresan so var ungefär densamma.

   Radera
 4. Vilka strapatser! De vägarna såg inte kul ut!

  SvaraRadera
 5. Så fina vyer men ack vilka vägar! Ibland när man åkt på vägar av den sorten undrar man om det finns en enda skruv som sitter kvar.
  Kul att följa er på bloggen hur som helst, men nu hoppas vi ni får lite bättre vägar eller hittar något ställe att stanna och njuta ett par dagar på.

  SvaraRadera
 6. Vi hamnade på exakt liknade vägar i Frankrike förra året, när motorvägen helt plötsligt tog slut. Det kan inte vara möjligt att vi skall köra här sa vi. Då kom en "Linjebuss" och passerade oss. Då fortsatte vi framåt. Efter tre km var det motorväg igen.

  SvaraRadera
 7. Jag tror inte att Bengt skulle acceptera att åka på dessa dåliga vägar trots att vi har en VAN! Han är så försik…...

  SvaraRadera