lördag 12 oktober 2019

Plitvicesjöarna på 3 timmar

Idag ska vi ta oss en runda vid de kända Plitvice sjöarna. Vi har ca 15 km att köra dit. Några biljetter har vi inte bokat, men kommer man hit på sommaren, så är det nog säkrast att boka via internet. Vi betalar 200 kn/2 pers. ca 320-340 kr. Parkeringen för husbilen kostade för 4 timmar 40 kn ca 65kr. Så var det dags att ge sig iväg, för säkerhetsskull med stavarnas hjälp. Vi valde den led som kallades E och var ca 5 km.Det första vi får göra är att åka båt över till den andra sidan. Här ifrån gick 3 olika turer med båt och vandring. Om vi valde rätt vet vi inte, men då har vi något kvar till en annan gång.

Så otroligt klart vatten att man tydligt såg botten på flera meters djup. Här simmade små fiskar, de liknade våra Abborrar.


Det dånade överallt av vatten, som forsade fram och ner i små sjöar.Ibland var det broar gjorda av kraftiga trädgrenar ibland grusväg.
Här var fallen 18 meter.Kändes lite osäkert att gå på dessa spångar/broar utan räcken. Det gällde att inte fastna med staven.

Lite mer än halvvägs var det dags för fika.


Vi fick besök av både fåglar och en liten mus, som bodde tvärs över gångvägen i en gammal stock.

Vi valde bort att åka bussen tillbaka. Det var alldeles för brant och säkert en massa trappor, för att ta sig dit. Vi tyckte vi hade ork och det gick bra att gå efter sjön tillbaka till båten.Vi väljer bort trapporna även på tillbakavägen upp till parkeringen. Nu kändes det i både kropp och ben, att vi hade suttit alldeles för länge i husbilen. Vilken träningsvärk vi kommer att få. 😓😕

Smådjur fanns här också.


Jag kan förstå varför de lämnar en rullstol, det var bra många trappor och brant....men hur tog sig den personen ner och upp?


Solen kom fram och det blev ganska varmt, när vi var på väg till parkeringen. Många var det, som var där och fler kom det.


Här kan du läsa mer fakta om Plitvicesjöarna och dess natur.En fantastisk dag med bra väder, underbara naturupplevelser, men med alldeles för dåligt med kondition och massor av japanska turister. 😁
Vi tog HB tillbaka till Camping Borje och stannade där en natt till. 

8 kommentarer:

 1. Fantastiskt fint där! Härlig natur! Men känner inte riktigt igen de stora fallen vid ingången? Eller så kanske det var mindre vatten nu? Sågär såg det ut när vi var där: https://www.freedomtravel.se/2015/10/plitvice-nationalpark/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var nog mindre vatten i år än tidigare. Nästa gång, om det blir fler, ska vi ta den övre delen med båt, som säkert är häftigare.

   Radera
 2. Fina vyer! Något vi har kvar att titta på! Ser väldigt lockande ut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja där var helt fantastiskt men jag tror turen med båt en bit upp åt de större sjöarna är minst lika fantastiska. Även den andra Nationalparken Krka skulle jag vilja se, men då får jag allt bli bättre i benen.😃

   Radera
 3. Visst är det vackert där. Vi tycker också det ser ut som om det är mindre vatten där nu än när vi var där i maj förra året. Vi tyckte det brusande och rann precis överallt.
  Vi har några bilder på det i vårt blogginlägg
  bmlarsreseblogg.blogspot.com/2018/05/plitvicesjoarna.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nog brusade det alltid och forsade vatten överallt. Har lite film också och där hörs det verkligen.

   Radera
 4. Härlig NP att besöka som ger en massor av upplevelser!

  SvaraRadera