söndag 20 oktober 2019

Med papperskarta genom Albanien.

Lämnade Camping Rivera efter 2 dagar med sol, bad och god mat. Trots att den var lite svår att hitta och kanske inte i toppklass, så var den bra för oss. Ingen massa folk och trängsel vid badet. Ja vi trivdes ganska bra och hade det lugnt och skönt. 


Passerar grinden och handlar bröd i Lezhë. Vi upptäcker att alla affärer är öppna, trots att det är söndag. 
Precis när vi ska till att åka, kommer en man fram och lämnar ett stort Granat äpple. Vad säger man? Vi har inte lärt oss Tack på albanska ännu, men körde med engelska och det funkade det också. Vilken vänlighet! 😍


Överallt ser vi nya byggnader och många är på gång. Planscherna visar att de satsar på många och stora hotell.


Första biten mot Durrës, är en grön väg på kartan = motorväg, men i början är det en vanlig väg med 80 km.


På tal om karta kan vi rekommendera er, som planerar en resa hit, att skaffa en bra karta. Vi har en äldre GPS Nüvi 1440 och har lagt in Garmin City Navigator Europe NT. Den har vi klarat oss bra med. Men så klart finns inte Montenegro eller Albanien med, då blir det tomma "blad". Jag har nu varit in på Garmins hemsida, men där finns inga GPS kartor att köpa och ladda ner.


Som tur är har vi en papperskarta och den får vi klara oss med. Hur bar man sig förr åt för att hitta, innan GPS kom? Problemet kan bli, när vi vill lägga in koordinater. Det går och vi får en rosa rand att köra efter, men den följer inte vägen riktigt.



Så vi fortsätter att följa vägen mot Durrës. Många färgglada hus och roliga byggnadssätt finns här och oftast är de i flera våningar. Gärna med ett stort utrymme under huset där det på sommaren blir skugga. De flesta har också lite mark att odla på.



Så äntligen kommer det motorväg med dubbla filer.


Enligt tilläggstavlan får man inte gå eller cykla, men vi har sett, att här trotsar man trafikreglerna.


I Durrës tar "motorvägen" slut och det blir en vanlig väg och nu blir farten högst 80 km oftast 50 km. Tur är väl det för nu träffar vi på folk som går på "fel" sida, enligt oss. Här är det väldigt vanligt att man får se upp extra när skolorna slutar, för då går det fullt av ungdomar efter vägen....oftast på "fel" sida,



Om det var en transportsträcka ner till Lushnjë, ett plattlandskap och inte mycket att se, så börjar vi nu skönja lite mer spännande konturer.


Efter vägen får vi se en kvinna, som inte har någon åsna eller häst, som hjälper henne med vagnen. Nej hon får sköta allt själv.


Vi hade hittat en ställplats Villa Juri  i Berat. Nu var det hur vi skulle hitta dit utan riktig GPS, men vi kan se på ett ungefär var det ligger. Vi kör så klart fel och måste vända, hittar vägen in, men inte rätt ställe. Får då hjälp av en man, som förstod att vi ville till Villa Juri. Och så klart var det bara bakom hörnet. 😁
 N 40°42'18", E 19°56'27" 


Trångt, men vi kom in genom porten (bakom den röda skylten). Inga fler husbilar ännu så vi kan välja plats. Även det här är en mindre camping/ställplats, finns el, dusch, toalett och wifi för 10€


Det är varmt ute +27 och i husbilen +30 !..... upp med alla fönster och dörrar för lite luft, sen slappar vi med en GT. Vad vi ska göra här får ni läsa om i nästa inlägg.



Om någon undrat över vad man betalar med, så går det både med Albanska Leke och Euro. Vi hade en hel del Leke från förra gången och nu försöker vi bli av med dem. Vill du läsa mer om vår förra resa här i Albanien, så gå in på bloggens vänstra sida och ner till  2014 oktober.
Vi njuter och tänker på er där hemma.

5 kommentarer:

  1. Så intressant, fantastisk resa ni gör

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja vi måste ju göra av med alla de tusentals leke som vi hade kvar sedan förra resan.😁

      Radera
  2. Albanien är verkligen spännande och annorlunda. Så kul att vi får följa med er dit!

    SvaraRadera
  3. Ni hittar alltid bra ställen att stanna vid eller sevärdheter. Trevlig fortsatt resa.

    SvaraRadera
  4. Vi hade samma upplevelse i Albanien. Vår gamla GPS hade inte med Albanien ... Vi hade också vanlig karta och just där funkade det ganska bra. Inte alltför avancerat vägnät ;)

    SvaraRadera