lördag 26 oktober 2019

Gjirokastra och dess CastleIgår startade vi från Camping Vlorë mot Fier, vi kör motorvägen. Efter den här vägen finns 2 st mackar, som har tömning för husbil.
Fortsätter nu mot Tepelenë, orten vi skulle försöka ta oss till igår. På min karta är det grön väg och det ska vara motorvägsstandard, men inte i Albanien. Vägen är, som en vanlig väg hemma och inte dubbelfilig, men bra ändå. 
Vi kommer så till nästa mål på vår resa och det är Gjirokastra, också en fin gammal stad. 


Stannar på första campingen vi kommer till alldeles utanför centrum. Camping Ora är perfekt för husbilar.


 Nära stan, för de som orkar gå. Platt mark, som gör det enkelt att parkera, vatten, el samt tömning på varannan plats, fina toaletter och varma duschar. Gratis wifi och en bar, pris 15 €. Ägaren kör dig dessutom till staden, till det du vill se, så klart mot betalning. 😃
Den här gången bad vi om skjuts till slottet på lördag morgon kl 10.00  Vi betalar 10€ och ringer när han ska hämta oss....det kallar jag bra service. 
Nedan en översättning om  Gjirokastra slott/borg, som vi ska besöka och som absolut är något man inte ska missa om man är i närheten. 

 Som ett jättefartyg av sten, sträcker det sig över den 1100 fot höga sluttningen där den byggdes under 400- talet. Detta slott är ett monument till nästan två tusen år av albansk historia, och är numera en av de mest besökta platserna i Albanien.
Namnet på detta slott är Argjiro, tillägnad legenden om prinsessan som föll från dess höjder till sin död för att undkomma de osmanska fienderna. I århundraden har detta slott varit vittne till den långa och hänsynslösa resan i det albanska folkets kamp för självständighet. 
Faserna på denna resa visar sig i de många förändringar som detta slott har sett sedan den osmanska erövringen, i slutet av 1300-talet, fram till tidigt 1800-tal och tiderna för King Zogs.


Vid ingången till slottet hittar du ett stort utbud av kanonkulor, liksom ett sortiment av vapen, samlat från antiken fram till första och andra världskriget, allt som används som motstånd mot västerländska ockupationen.
Slottets förändrade syften  Här finns också också det ökända fängelse som byggdes 1932 av kung Zog, som användes av hans och alla efterföljande regimer, inklusive fascisterna, nazisterna samt kommunistregimen fram till 1968. Detta fängelse blev ett museum på 1970-talet. Invånare i Gjirokastra minns fortfarande rop om tortyr som kommer från det så kallade "fängelset för de sju fönstren", och väggarna har fortfarande inskriptionerna av de fördömda inom. En av de mest intressanta moderna som visas i detta slott är det amerikanska flygplanet med två platser. Det tvingades landa nära  Tirana  1957, eftersom det ansågs vara ett spionplan. 
Var fjärde år äger National Folklore Festival med traditionell albansk sång och dans ut på fältet ovanpå slottets tak. Det finns många andra årliga festivaler också, som drar nytta av detta storslagna utrymme och spektakulära utsikt. 
          Vi betalar 200 Leke/pers och börjar undersöka slottet eller borgen skulle jag nog hellre säga.  

                                           
                                                                 
Jättemånga och stora kanoner, även stridsvagnar. Och ett oväntat flygplan.Här hålls festligheterna med dans och sång, idag var det skolbarn i alla åldrar som stod för "underhållning".
     
                         
Vid halvtid var det dags för fika. Rekommenderar att ha med någon form av fika, frukt och vatten för inne i borgen finns ingen servering. Här hade det ju också varit ett fängelse under krigsåren och vi kunde se de typiska toaletterna....ett hål i golvet. 😁

       
   
På tavlorna, som beskrev de olika platserna på 2 språk, hittade vi den här välkända loggan. 


Museet i tre våningar, kostade extra 200 leke/pers. också sevärt.


Typiska Albanska dräkter, som även verkat ha används i krig.Det är inte tvätt de lagt ut. Det är virkade dukar och överkast, som de Albanska kvinnorna hade broderat och virkat. Det blev inget köp idag heller.
Efter 2 timmar var vi nöjda och gick ut för att ringa vår campingvärd för skjuts.


Tillbaka på Camping Ora hade det blivit varmt i bilen +32, vi hade missat att öppna takfönstret. Ute +27 det fick bli mat i skuggan av bilen, i stället för att ta sig ner till centrum, för att testa deras lokala mat, som qifqi (freid rice balls) och oshaf (en dessert). Det får bli en annan gång, nu behövdes en dusch i de fräscha lokalerna.

7 kommentarer:

 1. Förstår att det var ett intressant besök på borgen. Bra med att få en privatchaufför som körde er runt.

  SvaraRadera
 2. Såg verkligen fint ut - och vilken jättebra service där på campingen också! Klart prisvärt dessutom :-)

  SvaraRadera
 3. Intressant att följa er! Mycket spännande!

  SvaraRadera
 4. Vilken fin service ni fick, och vilken fin utflykt också.....förstår att ni stannade hemma och åt, istället för att gå ytterligare ........
  Kram till er!

  SvaraRadera
 5. Vi måste helt enkelt tillbaka till Albanien vid tillfälle :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Gjirokastra var sevärt, önskar bara att jag hade haft bättre ben och höfter, så vi hade kunnat vandra i den gamla staden.

   Radera
 6. Vilken härlig stad i ett häftigt land. Nu är vi riktigt sugna på Albanien! "Taxiservice" har vi bl a haft på ställplats utanför Trogir i Kroatien. Det är verkligen bra!

  SvaraRadera