måndag 14 oktober 2019

Fina vägar och vi styr mot kusten

Från Camping Borje fortsatte vi ner mot kusten. Vi började längta efter lite mer värme, det var i kyligaste laget uppe i Vrelo. Vi har som vanligt valt bort betalvägar så "Berit" leder in oss på både röda och vita vägar, enligt kartan. Nu gör det inget för vägarna här i Kroatien är riktigt fina. 


Även om vägen går högt och efter bergväggen är det inga problem. Men folket här har svårt att följa trafikreglerna och hastighetsbegränsningarna och vita heldragna linjer, som för oss är omkörningsförbud, tycks inte gälla här, kanske bara en rekommendation. 😁


Naturen har nu ändrat form och bergen blir kalare.


Vi har nu kommit ner till en sjö, Novigratsko More, som verkar ha förbindelse med Adriatiska havet.  


Hungern gör sig påmind och jag letar upp en plats på kartan, det blir i byn Posedarje. Trånga gator, men det går fint att hitta ändå.


Koordinater N 44 12 37 E 15 28 51 
Nu på lågsäsong är det inte så stora problem med att hitta gratis P-platser att stanna till på, men vi tänker inte stanna för natten ännu.Inte långt från där vi stannat ligger en badstrand och nu blir suget efter ett bad stort, särskilt som temperaturen stigit till +23 grader. Men eftersom badstranden ser tom ut, så tröstar jag mig med att det är nog kallt i vattnet.Vi fortsätter med att runda sjön, men missar att göra ett besök i Novigrad. Visst tyckte vi att namnet lät bekant, men vi fortsatte tyvärr förbi. Det sägs att Novigrad är den mest romantiska staden i Istrien.


Nu blev det inget besök i den staden, så vi fortsatte på lite mindre vägar. Åker förbi massor av halvfärdiga eller tomma hus. Vid några finns det i alla fall folk. 


Många har sina egna vinstockar, för eget bruk av vin. Även en hel del olivträd ser vi, men inte i så stora mängder som i Spanien och Portugal. Här är det nog mest för eget bruk det också.


Det kan bli lite svårt med omkörningen ibland, så här ute på landsbygden.


Det är ingen större trängsel på vägarna och inte på motorvägen heller. Turisterna håller sig mest ute vid havet.

Vi närmar oss åter havet, det har en viss dragningskraft på oss också. Vi vill gärna hitta en gratis nattplats i natt. Bilar vi möter ger tecken på att något hänt längre fram och det visar sig vara en mc-olycka. Tyvärr så gick det så illa att föraren dog. Vi möter och blir omkörda av massor av mc och de kör absolut inte efter den hastighet som gäller, så det är kanske inte så konstigt att det blir tragiska olyckor. Den här gången blir det fricamping i byn Rogoznica via  Park4night. N43 32 01 E15 57 50 Det är gratis parkering så här på lågsäsong. Restauranger och Pizzabarer, men dåligt med turister trots lyxbåtarna på den andra sidan.Vi tog en kort promenad på kvällen och somnade sedan gott. Vaknade till strålande sol.
Har man ingen motor, får man agera som en sådan själv.


Idag ska vi besöka Trogir, en gammal stad, men om den får ni läsa i nästa inlägg. Idag har vi kört ca 250 km.


Temperaturen ska bli upp mot +25 och det ser vi ju fram emot.

3 kommentarer:

 1. Ja nu har ni kommit en bra bit neröver. Jag tror nog att badtemperatur är runt + 22 för det är den fortfarande i Albufeira. Så hoppas ni får några baddagar till när ni kör kusten.
  Ha de gött

  SvaraRadera
 2. Tragiskt att behöva se olycka när man är ute på resa. ser att det finns stora fina motorvägar också är det dyrt att köra på de?

  SvaraRadera
 3. Fina Trogir tyckte vi mycket om, men vi hade siktat in oss på en camping på ön utanför staden och med massor med vägarbeten och avstängda vägar blev det en mycket trång och svettig resa dit ut och tillbaka. Nu är den bara ett roligt minne. Hoppas ni får det bra!

  SvaraRadera