tisdag 22 oktober 2019

Långpromenad till gamla Berat.


I  2 dagar har vi vandrat runt i Berat, som finns med på Unescos lista sedan 2005.
 Staden består av olika stadsdelar, Mangalemi, Gorica och Kala. Mangalemi och Gorica ligger på var sida om floden Osum och förenades med en bro 1780. Berat kallas också för "staden med tusentals fönster" och det kan man ju förstå när man ser bilden ovanför.
Kala är den äldsta och ca 2400 år gammal och dit hade vi tänkt oss. Att det skulle bli en lång vandring hade vi förstått, men att det är en stigning på 10% det visste vi inte.
Nu får ni räkna med ett långt inlägg.För att ta sig upp kan man göra som vi, gå eller hyra en taxi. Något jag ångrade att vi inte gjorde. Vi blir omkörda av både mc och småbilar.Det blev många pauser och det var svettigt +27, men vi hade både frukt och vatten med oss.


Äntligen var vi uppe!! Vi betalar 200 lek/för 2 personer i inträde.


Det första vi gör är att sätta oss och ta något att  dricka, 2 st burkar läsk kostade 300 lek ca 26kr och smakade väldigt gott. Synd bara att jag lyckades slå om kull mitt glas så hälften rann ner på marken. 


Precis som på alla sådana här platser, så säljs det mycket hantverk. Jag blev sugen på ett virkat överkast, men vi hade inte så mycket i kontanter med oss och de tog inte kort, det fick bli "fönstershopping".

  
Det finns bilar här, men de flesta gränder är så trånga att bara gående och hästar tar sig fram.
Det bor fortfarande folk här uppe och många av husen har fått lite ny puts på väggarna.


Vi promenerade runt och nu var det dags att stoppa något i magen. Restauranger fanns det gott om och billiga var de eller vad sägs om Spenatpaj och 2 läsk för 600 lek/2 pers ca 52 kr inkl dricks. Och det smakade jättegott.

Det stora torget.


Vi är högt uppe och utsikten enorm.Hade mina ben orkat så hade vi gått ner till kyrkan, men det var en massa trappor dit och man ska ju tillbaka, så vi beundrade den på avstånd.


Nu skulle vi ta oss ner för den branta backen igen och det gick bättre än väntat även om jag hade önskat lift med en taxi.


Tillbaka till Camping Villa Juri, där vi slappar i skuggan. Jag kunde, via telefonen, se att vi hade gått 5,5 km. 


Det blev lite svalare på natten bara +17 men det kändes skönt. Morgonen därpå tog vi en promenad ner till centrum, trots värk i höfter och ben. 😁

Vi kollar upp mot berget och ser en kyrka, genast undrar man, hur har de tagit sig dit, med allt material.


 Vi gick över båda broarna, som förbinder Mangalemi och Gorica, med centrum.
Parkerna är fulla med folk. Vid närmare koll så spelas här olika spel i grupperna. Serveringar finns det gott om även en hel del restauranger. Vi hade tänkt besöka en restaurang, men jag hade alldeles för ont i mina ben. 


Det fick bli burkskinka med potatis, majonnäs och sallad i husbilen i stället.


Det finns mycket att se och uppleva i Albanien och vill du läsa mer om det så kan du läsa här eller sök på internet. Idag har vi haft +29 och tur att det finns bra duschar här.

7 kommentarer:

 1. Intressant, men förstår att ni både behövde dricka och vila benen ibland.
  Oj med trappor och sluttningar.
  Ha det gott, kram 😎😎

  SvaraRadera
 2. Vilken otroligt häftig stad, men vi förstår att det gick åt mycket vätska och att det fick bli rejält med paus. Det är ju så det ska vara, gott om tid att njuta! Lev väl!

  SvaraRadera
 3. Bra gjort med den lutningen och att gå nerför är absolut inte lättare. Tänker på det att man byggde kyrkorna så högt upp, kan inte vara lätt att få folk att komma upp dit.
  Ni ser ut att ha det bra i värmen och fin färg har ni fått sedan vi sågs i Rugen.
  Kram till er

  SvaraRadera
 4. Vad fint det ser ut! Och intressant! Vi behöver komma tillbaka till Albanien ser jag!

  SvaraRadera
 5. Jag beundrar er, ni gör så många annorlunda resor och väljer inte alltid det lättaste. Intressant att läsa och jag hoppas vi träffas längre fram i Spanien eller Portugal så vi får veta mer...

  SvaraRadera