lördag 29 november 2014

Liten utflykt till Gerakas och julpynt

 Idag kan vi se att det ljusnar bort i fjärran. Vi har nu bestämt oss för att stanna på den här campingen i en månad, men som ni vet så har vi lite svårt för att vara stilla på en plats så länge, så vi kommer att göra utflykter härifrån med bil eller cykel.
Efter att ha vistats två dagar i husbilen, på grund av allt regnande, kände vi alltså att det var dags att åka en sväng. Dels behövde vi tömma toan och handla lite, men det viktigaste var nog ändå att tanka gas. Ingemar har haft koll och nu var det dags för påfyllning.  Närmaste LPG ställe var några mil bort mot Skala och Monemviasa.


I morse kunde vi också hälsa på våra svenska grannar, men som vanligt glömmer man namnen. Nu måste jag fråga nästa gång vi ses och försöka lägga dem på minnet :) 
Våra grannar skulle cykla till Gythio för att gå på marknaden.
Vi har också de funderingarna,men det får bli lite längre fram. Vi märker att det är en lång uppförsbacke dit och minst lika lång där ifrån, då börjar vi tveka. Jag har nog inga problem med min elcykel, men Ingemar har ju bara en vanlig med några växlar....jaja vi får väl se fram över.
Lika tomt på uteserveringarna, som tidigare i Gyrthio.


Lite NO om Gythio så kan man se det f d skeppet Klintholm, stå på grund. Klintholm byggdes i Danmark 1950 men såldes sedan till Grekland och fick namnet Dimitrios eller om det var Cornelia.
  Det finns två olika versioner varför det sedan 1981 står och rostar sönder på stranden NO om Gythio.
Den ena är att de fick ekonomiska svårigheter och besättningen sas upp och ägaren övergav sitt skepp. Efter ett år så flyttades det ur hamnen och ankrades upp längre ut till havs, men en storm förde det in till den plats det nu står på.
Den andra är att det användes för cigarettsmuggling mellan Grekland och Turkiet. Polisen ska ha tagit hand om smugglarna, som då hade tänt eld på skeppet för att dölja cigarettsmugglingen.


Vi fortsätter över den något dåliga bron i Skala. Här skulle det behövas en ny körbana.


Tänk sån tur att Lidl finns! Man känner sig som hemma, allt (nästan) står på samma platser, som vi är vana vid. Det mesta man ska ha finns här, men inte så långt därifrån finns även ett Carrefour.
 Vi har en lite mindre affär strax innan campingen och där kan vi få tag på bröd och annat som vi saknar.
Att de parkerar lite hur som helst har vi ju sett, men att ställa bilen alldeles utanför ingången för att man inte orkar gå från parkeringsrutan....det tar nog priset :)


Vi fortsätter mot macken, som har LPG ca 12 km öster om Skala N36 51 24,7 E022 47 00,9
Det visar sig att de även är billiga på diesel 1,229/L men de tar inte kort så nu var det tur att vi hade kontanter.


Det var personlig service av två tjejer på macken och de hade ett häftigt skrivbord. :) Med fulla tankar fortsätter vi.


När vi träffade svenska Peter i Monemvasia, så berättade han om ett fint ställe, som han tyckte vi skulle besöka. Gerakas heter det och ligger ca 20 km NO om Monemvasia, och nu tyckte Ingemar att vi var så nära så vi kunde ta en titt på det stället. Det skulle visa sig att det låg ca 45 km från Skala. :)Vägen dit var bra och vi åker förbi både stränder och upp i bergen med bra utsikt.


Det är hit vi ska.


Vi hittar avfarten och kör vidare efter vattnet.
 Flera fiskare efter stranden väntar på att få napp.


Vi visste att vägen skulle bli smal....fortsätt bara till vägens slut.....sa Peter.
Ja nog blev den smal alltid, tur att det inte är sommar och en massa turister och badare är här med sina bilar.
Nu har vi kommit till vägens slut N36 47 08 E023 05 12  här var det inga problem med att vända. Naturligtvis så hade även en tysk husbil hittat hit. Nu var inte vädret så inbjudande, så vi stannade inte någon längre tid. Klockan började bli mycket och vi behövde åka tillbaka till campingen innan det blev mörkt


Fina konstverk av stenar.


Vi får ta och åka hit en dag när solen skiner och man kan bada i stället.
På vägen tillbaka åkte vi förbi den här bussen, som också verkar ha strandat.
Alla rutor var sönderslagna och däcken borta.
 Påminner mig lite om somrarna, när vi som barn bodde i en gammal avställd buss, inredd med bäddar och spritkök. Kanske var det den första "husbussen" (som inte rullade) som fick mig att gilla det här livet.


Stranden mitt emot bussen.


Åter igen kör vi förbi en av de fina kyrkorna.


Tillbaka på campingen var det nu hög tid att fixa lite mat. När det regnade som värst passade jag på att koka en stor kastrull med grönsakssoppa. En del frös vi in, men resten passade bra att ta fram nu. Kokade en kycklingfilé och delade i bitar och ner i soppan....blev jättegott med ostsmörgås till.


På söndag är det första advent och nu har det kommit fram lite julpynt även här i husbilen, men bara lite för att känna av stämningen
Vädret har varit mest mulet med bara någon liten solglimt, men varmt ändå +20 gr inget blåst och inget regn.
I morgon testar vi lite hemgjord glögg. Trevlig advent önskar vi er alla.

8 kommentarer:

 1. Härliga bilden och försatt trevligt vistelse i Grekland!
  Hälsningar Zlatko

  SvaraRadera
 2. Fin adventstämning har ni fått till i bilen.
  Håller med om att vägen var smal:-)
  Kram

  SvaraRadera
 3. Fina bilder från er tur. Ha en skön advent! Elisabeth

  SvaraRadera
 4. Kram till Er.......

  SvaraRadera
 5. Härliga bilder! Kul att följa er på färden! /NW

  SvaraRadera
 6. herlige bilder fint å se ni har det bra ,kan jo vere greit å stå på camping i julen å ha strøm .ni må ha en fin advent kram

  SvaraRadera
 7. så mysigt ni har det......med soppa och lite julpynt kommer man högt med mysfaktorn :)

  SvaraRadera
 8. Vad härligt ni har det! :-)

  Ja, Lidl är pålitliga med var dom ska ha grejerna. Carrefour kan man bli galen på - precis när man har lärt sig hitta så flyttar dom om... Fast jag gillar Carrefour ändå :-)

  SvaraRadera