torsdag 27 november 2014

En promenad i Monemvasia


När vi kom igår (söndag) på eftermiddagen, så kom även det dåliga vädret ifatt oss. Under natten har det blåst så jag trodde husbilen skulle välta. Blåser gör det fortfarande, men nu börjar solen titta fram igen. Idag ska vi ta en titt på den gamla staden ute på ön, nu när solen är framme. En bro förbinder ön med fastlandet.


Man får köra bil dit ut, så det gör vi, men parkera får man göra efter vägen.


Inne i själva Monemvasia kan inga mopeder, cyklar eller bilar komma in.

Så här står det om Monemvasia i Wikipedia:
Monemviasia, kallad Malvasia av frankerna, är en välkänd fästning med en gammal stad, belägen på en smal udde på östra sidan av Peloponnesos,  
Monemvasia ( grek : Μονεμβασία ) är en stad och en kommun i Lakonien , Grekland . Staden ligger på en liten ö utanför den östra kusten av Peloponnesos . Ön är förbunden med fastlandet genom en kort gångbro 200m i längd. Dess område består mestadels av en stor platå cirka 100 meter över havet, upp till 300 m bred och 1 km lång, platsen för en mäktig medeltida fästning.Stadens murar och många bysantinska kyrkor kvar från medeltiden. Sätet för kommunen är staden Molaoi . 
Stadens namn kommer från två grekiska ord, mone och emvasia , som betyder "enda ingång". Den italienska formen, Malvasia, gav sitt namn till Malmsey vin. Monemvasia smeknamn är det Gibraltar av öst eller The Rock .


Porten in går i vinkel och det ska bli riktigt skönt att slippa bilar och mopeder, bara kunna strosa runt som man vill.


Små trånga och mysiga kullerstensbelagda gator, om man nu ska kalla dem gator, de liknar mer gränder. Souvenirbutiker och andra små butiker där utbudet var vin, honung och andra inhemska produkter.


Vi kommer strax fram till torget och de första kyrkorna. Det finns många små kyrkor här, minst 9 st kan vi räkna till på en karta över staden.


Även trappor finns det många (undras hur många trappor vi gått i under den här resan ?)


Man håller på att reparera flera av de gamla byggnaderna och många är omgjorda till hotell. För att komma fram med barnvagnar och skottkärror med material, har man fixat det så här.


Det här är det enda "fordon" på hjul som vi ser här inne.


Rätt som det är kommer två hästar, eller om det var mulåsnor, ner för trapporna.....ja de gick faktiskt ner för trapporna, lastade med byggmaterial. Det som ska forslas in eller ut måste ske via häst eller mankrafter.


Andra djur som det fanns gott om, var katterna och här har de fått lite mat. En liten kattunge ville gärna följa med oss hem, men när vi kom ut genom porten så vände den tillbaka som tur var, jag kan ju inte (även om jag skulle önska) ha en katt på grund av min allergi. 


Som sagt det var många trappor hit och dit, men man kunde också bara hålla sig till huvudgatan.Utsikten över hustaken.


Delar av en gammal kyrka som håller på att restaureras.


Många små caféer och matställen fanns, men många var också stängda för vintern.


Det tar på krafterna att gå, då är det skönt när de har fixat en bänk att vila på. Här befinner vi oss i den del av staden, som har fått en uppfräschning.Vi följer pilarna och hittar till en Vinprovarkällare. Passar bra nu när vi travat runt ett bra tag.


Mannen som bjuder in oss pratar bra engelska och hade besökt Sverige och Kopparberg 1959, när han var student. Då hade han lärt sig lite svenska, men det enda han nu kom ihåg var "tack tack" :)
Riktigt mysigt var det.


Vi testar både vitt och rött vin från Polonnesos, för det fick vi betala 18€. Åh så gott det röda vinet var. Det ville vi köpa med oss, men affären där vi skulle köpa vinet, hade stängt för siestan och vi sparade 18€, som flaskan hade kostat.Mysfaktorn är stor och man kan känna gamla tiders vingslag.


Vi drog oss mot utgången och for sedan tillbaka till hamnen där vi stod i natt.

Tillbaka i hamnen träffar vi på Peter och Wovi igen. 


Peter gillar det här med fiske och på kvällen kom flera av hans kompisar ner för att fiska. Tyvärr så blev vädret sämre igen med blåst och det blev ingen bra fiskelycka den här kvällen.


Enligt de väderprognoser vi sett så ska det bli flera grå och regniga dagar.
Av den anledningen så kommer vi att söka oss till en camping, då solen inte kommer att ladda våra batterier.
Vädret idag soligt men blåsigt och ca +17 gr9 kommentarer:

 1. Gillar väldigt mycket att ni går på små upptäcktsfärder överallt dit ni kommer. Väcker äventyrslustan och man får njuta av alla miljöer som ni fotar. Härligt!

  SvaraRadera
 2. Tack Kaj! Alltid lika roligt när man får kommentarer på bloggen.

  SvaraRadera
 3. Bilderna är såå fina, man önskar att få vara där.
  Gillar inte heller när det blåser och ruskar i husbilen. Idag hann vi se solen en väldigt kort kort stund.
  Kram

  SvaraRadera
 4. mange fine bilder som vanlig.Den lille byen Monemvasia var utrolig koselig å se ,om det blir tur neste vinter på oss må vi besøke den orten kram å god tur videre

  SvaraRadera
 5. Det såg ju jättemysigt ut! Och vad med motion ni får, kilorna borde rasa av i raketfart.....om det inte vore för det där vinet då :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt så :) Ingemar har just konstaterat att vågen pendlar uppåt igen :D

   Radera
 6. Underbara bilder!!! Ha de fortsatt gott! Elisabeth

  SvaraRadera
 7. Intressanta miljöbilder, vilket fantastiskt arbete bakom alla stenarbeten. Förstår att allt har en egen historia sedan längt tillbaka i tiden.

  SvaraRadera