onsdag 5 november 2014

The Blue Eye och Grekland

Söndagen den 2 november forts......

Vi sov helt ostörda i natt. På morgonen anlände flera turister i personbilar.


Det var ca 100-150 m att gå till naturfenomenet Syri i Kalter eller The Blue Eye som det också kallas.


Att det var ett naturfenomen var helt klart. Vattnet pumpade upp 1980: 8,8 kubik/sek 2002 var det bara 1,4 kub /sek och 2005 7,5 kub /sek. hur mycket det är idag fanns inga uppgifter om.

Från Wikipedia kan man läsa: 
The Blue Eye (albanska: Syri i Kalter ) är en vattenkälla, naturfenomen som förekommer i Delvina District , Albanien . En populär turistattraktion , det klarblå vattnet i floden bubblar fram ur en fantastisk, mer än femtio meter djup pool.  Dykare har nedstigit till femtio meter, men det är fortfarande oklart hur det verkliga djupet av Karst hålet är. 
Detta är den första vattenkällan Bistricë flod , långa 25 km, vilket slutar i Joniska havet söder om Saranda . Källan ligger på en höjd av 152 m.
Fler bilder finns här


Så här kan det se ut på sommaren 10 gr i vattnet.


Så här såg det ut nu. Mer finns på https://www.youtube.com


Visst är det lite vågat av tjejen att sitta på pinnen och svinga sig ut över vattnet.....repet hade ju kunnat gå av. En knut längre upp visade att det säkert hade hänt tidigare.


Helt klart sevärt! Nu fortsätter vi mot Grekland, men innan dess ska vi tanka. Dieseln i Albanien kostar 11.80 kr/L. Vi kör på eurodiesel, men vad albanerna kör på måste vara något sämre, för de luktar pyton om deras bilar. 
Så här fraktas fåren med sina lamm, troligtvis ska de till nya betesmarker.


I går var det grisar på vägen idag blev det totalstopp när hundratals får skulle fram.Vi lämnar Albanien och dess trevliga invånare.
Nu åker vi in i Grekland, här behövde vi bara visa upp våra pass.


Kusten skiljer sig inte mycket från Albanien. Där emot är vägen bättre.


Fikadags! Från vägen fick jag syn på en husbil nere vid en strand. Vi kör ner för den något branta vägen. Här nere gick en skock får och betade. Husbilen var från Italien och det var en ung familj med små barn, som passade på att sola och fiska.


Att man kör för fort även här, vittnar alla blombuketter, och små kyrkor med foton på den/de omkomna, efter vägen.


Vi kör till Igoumenitsa och hittar till slut en parkering. Nu var det var vi skulle hitta en affär som sålde internet. Vi frågar, och här kan nästan alla lite engelska särskilt de yngre, och får visat hur vi ska gå. Wind kostar 17€ för 10G/mån. Koordinater till butiken finns här.


Vi lämnar Igoumenitsa och far vidare. Nu har vi en lampa som lyser på skärmen och den säger att det är något slags fel på insprutningen och det kan orsaka försämrade avgasvärden . Alltså måste vi ha tag på en Fiatverkstad.


I Preveza ska det finnas en Fiatverkstad. Vi söker en plats för natten och i morgon ska vi försöka hitta verkstaden. Vi har stannat vid en strand ca 8 km innan Preveza, 
Monolithi Beach N39 01 30 E020 42 55Den här gången gick solen ner bland molnen, strax efter fotot är taget. Vi ser folk som badar sent, så det måste vara varmt i vattnet. I vanliga fall är det ju oftast européer, som badar. Folket här är, som i Albanien, vänliga och hjälpsamma, vinkar och tutar glatt.
Internet kan däremot vara trögt, trots att vi är i en stad. I morgon ska vi leta upp Fiat och handla för nu vill vi ha tag på ett Lidl.
Temperaturen ute har legat på ca 20-22gr och soligt.

8 kommentarer:

 1. Vattenkällan var häftig......fick man bada där? Mycket av Albanien liknar Marocko tycker jag.......många får, getter och djur på vägarna. Men ni klarar en galant......

  Kör försiktigt!

  SvaraRadera
 2. Jag som är lite "rädd" för vatten tyckte den bubblande källan var lite läskig
  Vacker solnedgång fick ni se och det fick vi också tack vare er hihi
  Kram

  SvaraRadera
 3. Hej, det är helt fantastiskt att få följa er spännande resa, som ni beskriver så jäkla bra.
  Det är lika spännande varje dag att få följa med på kartan också.
  Trevlig fortsättning hälsar
  Svante

  SvaraRadera
 4. Så trevligt ni har det på er övervintringsresa mot Grekland!

  Ha det fortsatt gott/Kram

  SvaraRadera
 5. Det är så kul att läsa om era strapatser, hoppas få min man att köra genom Albanien nästa år...I Preveza har ni flera bra affärer, dom ligger en liten bit från centrum, men det löser ni säkert, undrar var ni ska åka sen? Fortsätter följa er och er suveräna blogg, fina bilder! Kala nixta från en greklandsälskare!

  SvaraRadera
 6. Grattis till att ni nu är framme i Grekland. Håller tummarna på att Fiat-verkstaden kan fixa felet på insprutningen.

  SvaraRadera
 7. fine bilder som vanlig .ja albanien er veldig lik marocco .ser at ni har bra temprature enda..håppas at ni finner et fiatverksted ..tror jag hadde samme problemet me min forrige husbil i spanien.nu har jag en flaske med som jag skal fylle på tanken husker ikke hva den heter har den liggende i husbilen,koster ca 300 kr .den skal hindre soting .god resa fortsatt bra ni fikk tak på internet

  SvaraRadera
 8. Vi skulle också vilja vara där med er :) Ser jättehärligt ut. Kram

  SvaraRadera