söndag 23 november 2014

Palamidi ett slott och fängelse

Nu har vi varit här på Karathona Beach  en vecka och bara latat oss, solat badat och pratat med andra husbilsåkare. Idag tänkte vi vara lite kulturella genom att besöka slottet och f d fängelset Palamidi, som ligger på en 216 m hög kulle och är från slutet av 1600 talet.Om man känner för att gå, så kan man ta den långa vägen med 913 trappsteg eller som vi gjorde ta husbilen upp, det är fin väg dit. Avfarten ligger efter vägen mot Karathona Beach.


Inte så stor parkering men vi fick en plats. Lite orolig blev jag när jag såg hur låg muren var, men utsikten mot Nafplion var fin.


Som alla gamla slott så finns även här en stor port med rejäla dörrar.


Hade vi nu tagit trapporna tidigare, så hade vi nog inte orkat så mycket mer. Nu gjorde vi det inte som tur var, för här börjar vår promenad upp. Det syns på den första bilden hur slottet/fängelset är byggt upp efter kullen.


Att här har varit ett fängelse ser vi, för det är många små celler med minimala fönster, allt byggt i sten. Någon säng finns kvar och de hade säkert inte mycket mer än kanske en stol i cellen. På nedersta bilden till höger kan man se hur många celler det fanns på en våning.


Det gick åt en hel del sten för att bygga och många fängelsekunder fick hjälpa till. Det är de som har byggt de många trappstegen från byn. Det är 8 olika bastioner och de fick venetianska namn till en början, men när Turkiet tog över  byttes de ut mot turkiska namn och när grekerna tog över döpte de om alla efter antika grekiska ledare och hjältar.
Mera trappor.Vi försökte gissa oss till vad den här hade använts till.....kanske att hålla någon form av ljus eller marschall. 


Här uppifrån hade vi fin utsikt och kunde se den cykelväg (romantiska vägen), som vi förra lördagen cyklade efter till marknaden.


Även slottet Bourzis såg vi, men nu mera upp ifrån, mer om det kan du läsa här.


Ännu mera trappor och olika rum.


Här hittar vi en riktigt låg dörr och genom den kröp Ingemar och kom ner till en cell eller fängelsehåla, som inte hade några fönster. Stackars de fångar som befann sig här.


Jag ville att Ingemar skulle sitta på stenmuren så jag kunde ta ett kort, men det var med tvekan han gick med på det....han har lite höjdskräck kan man säga.


Desto gladare var han, när vi sedan kom ner på den stenlagda gången.
Om man har rygg eller knäproblem, så rekommenderar jag inte att man ska gå runt här. De många trapporna och de stenlagda gårdarna, samt att det är mycket upp och ner, frestar på kroppen.


Tillbaka till parkeringen och här hade en buss med japanska turister just kommit. Vi såg många som hade sina kameror på ett långt "spö". Klart man undrar varför? Jo se då kan man ta en "selfie" med fina bakgrunder. 


Efter en dag med så mycket historia och trappgående, for vi tillbaka till Karathona Beach  N37 32 38 E022 49 22 och tog ett sista bad för den här gången, vid den här stranden.


Temperaturen i morse var bara 10,5 gr, som sedan steg till 20,5 gr och sol hela dagen. I morgon åker vi vidare ner mot nästa "finger".


8 kommentarer:

 1. Nu har ni varit riktigt kulturella, fantastiskt vackert idag, men vad mycket hemska saker som döljer sig här. Kram

  SvaraRadera
 2. Fina bilder, jag trodde Ingemar hade vant sig ang. höjder......men har har blivit riktig duktig..

  Krjam!

  SvaraRadera
 3. Grekland är fantastiskt att se sig runt i !
  Man längtar dit när man ser det fina vädret.

  Ha det gott där/Kram

  SvaraRadera
 4. Åh, det finns så otroligt mycket historia i Europa! Spännande! Häftigt med den där borgen ute i vattnet!

  SvaraRadera
 5. Ni tar väl hela handen hoppas jag så vi läsare får många upplevelser att gotta oss i......

  SvaraRadera
 6. Ni delar verkligen med er av allt vackert som ni får se. Vilken härlig dag med fin utsikt ni haft. Ett tidigare inlägg med bilen som "vedbod" hahaha finns säkert en baktanke med den målningen, inte skulle jag vilja ha den men en kul grej.
  Kram

  SvaraRadera
 7. Enorma stenarbeten, et har nog kostat en och annat svettdroppe m.m. Fin utsikt.

  SvaraRadera
 8. De trapporna var inget för mig, men annars var det ju en magnifik utsikt därifrån. Elisabeth

  SvaraRadera