söndag 2 november 2014

Billigt i Albanien

Vi är inga personer som äter ute var och  varannan kväll, men nu var det dags att prova på det Albanska köket. Och vi måste ju göra åt lite av alla våra albanska Lek.  Nedanför campingen ligger en restaurang och dit gick vi. 


Menyn fanns på engelska, men det hjälpte ju inte när vi inte kan namnen på de olika fiskarna. De kom då in och visade den och vi tyckte den var helt ok.
Det blev alltså halstrad fisk med pommes och sallad. Till det valde vi vitt vin. Här måste jag ge en varning.... vinet här gick knappt att dricka, smakade förfärligt. Vi tog två Ouzo (grekisk alkohol) för att få bort smaken av vinet. 


Det är billigt att äta ute, notan för 2 personer 1700 Lek ca 113 kr. Hur mycket ger man i dricks? Vi gav henne 300 Lek. Fisken med pommes smakade utmärkt!  Vi var tråkigt nog de enda gästerna.


På morgonen tog vi en promenad till Market ca 500 m från campingen, för lite proviantering. Vi går förbi stora påbörjade hotellbyggen,  tomma svarta hål...så synd.


Jodå... några var färdiga.


Tillbaka med tunga kassar....tur man har bärhjälp :)


På eftermiddagen kom campingvärdinnan med 4 stora fina apelsiner. Jag frågade vad de kostade ...nej nej.... ni får dem. Eftersom jag vet att hon har småflickor, så fick hon istället 2 virkade flickmössor av mig.

Efter lite lunch var det dags för ny promenad, nu skulle vi se vad som fanns i närmiljön. Först ner till badstranden som låg folktom....det är ju vinter nu.


Ute på piren stod ett par pojkar och fiskade.


Men vad fiskar de med ?? Inga spön ? Nej han har bara en lina och den svingar han runt huvudet tills ha har bra fart och låter den sedan löpa ut i vattnet, sedan halar han sakta in den. Kanske var det han, som hade fiskat upp den fisk vi åt igår. :)


Vi fortsätter efter det som en gång har varit eller skulle bli en strandpromenad. Nu är den förfallen, ogräs i stället för blommor i mittpartiet, trasiga lyktstolpar.


Vi vet inte hur långt den går men fortsätter. 
 Vi ser fina hus på höjden med fin utsikt, men även raserade nybyggen.


Det verkar som om "strandpromenaden" går ända in till byn. Man blir riktigt ledsen när man ser hur det kunde ha sett ut, om man hade skött om det hela och inte låta den stå och förstöras.


Vi tar oss upp för en backe, mot husen högre upp, en genväg.


Det finns inte mycket av blommor, de vilda är vissna, men här har några Krysantemum lyckats hålla sig vid liv.


Vi blir ordentligt utskällda av en massa hundar....


.....som tur är så är de alla bundna vid sina dåliga kojor.


Vi ser flera hus, som ser ut att vara sprängda, förklaringen fick vi senare av Campingvärden. Det är polisen som har förstört dem, för de var olagligt byggda.


Fågelskrämma??


Ytterligare övergivna byggen, men i en del bodde det faktiskt folk på den nedre våningen.


Även det stora påbörjade hotellet ser övergivet ut. Vi får veta att det finns en hel del maffiabossar, som bestämmer eller har bestämt här. Kanske var det de som hade byggt olagligt och sedan kom polisen och förstörde husen för dem.


Många har övergivits för att inga pengar finns, det är dyrt att bygga även dyrt att köpa mark.


Några har tydligen pengar nog att fortsätta sina byggen och på lagligt vis får vi hoppas, sten finns det gott om.


Vi har inte sett så mycket av fruktträd, men gick förbi en trädgård där det växte både apelsiner och clementiner. Apelsinerna vi fick av campingen var odlade i närheten.


Det blev en runda på ca 1,5 km. 
När vi frågade om närmaste flygplats, så låg den på Corfu. I Tirana finns det en, som tyskarna har byggt. I Sarande vill man bygga en ny flygplats, men tyskarna har tydligen monopol på byggandet, så det lär dröja innan det blir någon. 


Vår campingvärd säger att det bara är säsong 2 månader per år, sedan är det ganska dött. När han får höra att vi har en blogg, blir han så glad och säger att alla är såå välkomna. Han kan även bereda plats för större bilar på parkeringen mitt emot. Priset tror jag är 14€ inkl el och wifi, men vi får väl se vad vi ska betala när vi lämnar campingen. 
Det blir ingen solnedgång, men en fin måne såg vi mitt på dagen.


I dag lämnar vi campingen i Ksamil för att titta lite på Butrint och söka en biltvätt, sedan drar vi vidare mot Grekland. Vi har fortfarande bara positiva erfarenheter av Albanien, trevligt och vänligt folk. 
Vädret har varit soligt och ca 20 gr ingen vind.

Ett tillägg

När vi skulle åka från den här trevliga campingen, frågade vi var vi kunde tvätta bilen.....här så klart sa värdinnan och jag kan hjälpa till.När vi skulle betala så ville hon bara ha 2800 Lek vi gav 3000 och lite till för tvätthjälpen. Vilka underbara människor kan verkligen rekommendera den här campingen. 

9 kommentarer:

 1. Synd med strandpromenaden och alla tomma förstörda hus, blir lite av ett "spökområde" när det ser ut så.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Tråkigt att det inte kan hållas vid liv alla byggen o den förut fina strandpromenaden!
  Vi såg över dit fr Corfu när vi var där :-)

  Ha det så gott/Kram

  SvaraRadera
 3. Kan förstå att det är billigt, och då är det ju intressant att prova på. När fisken är färsk är det ju nästan alltid gott, oavsett sort. Trist att vinet var så dåligt... gör de eget vin alltså?

  SvaraRadera
 4. Ni kanske bara hade otur med vinet, men folket verkar ju trevligt. Bra att dom får lite reklam så kanske såsongen blir lite längre för dom :)

  SvaraRadera
 5. Vad tråkigt med alla tomma hotellbyggen. Annars ser det ut som ni hittat en fin camping. Det var en trevlig o hjälpsam camping värd. Det skulle alla andra ta efter o lära...av henne. Artighet varar längst:) Då kommer man gärna tillbaka. Kram

  SvaraRadera
 6. Tack för ett intressant och fint reportage. Fantastiskt att värdinnan på campingen hjälpte till med husbilstvätten.

  SvaraRadera
 7. albanien ser ju ut til å vere betre enn ja har hørt om før.blir spennende å se vilke tempraturer det blir i vinter nede i grekland god tur videre

  SvaraRadera
 8. Spennende lesing! Synd at så mange steder i Albania bare står i ruin og for forfall. Hadde de hatt flere turister kunne de kanskje hatt råd til å gjøre noe med det.. Fint å høre at maten var god (og billig!), derimot synd angående vinen. Jeg drakk noe rødvin lokalt fra Gjirokaster, og den var veldig god.

  SvaraRadera
 9. Spännande resa... kul att få vara med så här på ett hörn :) Synd att det är så många ofärdiga hus...
  Vilken trevlig campingvärdinna :)
  Ha det fortsatt bra!
  Kram

  SvaraRadera