söndag 1 augusti 2021

Vi börjar planera

 för vår resa mot Italien i september. Nu är det snart 21 månader sedan vi var utanför Sveriges gränser och nu börjar det bli dags att planera och se över både försäkringar, grönt körkort, våran Easy-go+, de räkningar som inte betalas via autogiro och en massa annat som hör till en längre resa. Vi hoppas kunna vara borta till i slutet av november. 

Sista resan gick ju till Kroatien, Albanien och en liten bit in i Grekland. Vi lever fortfarande på minnena från den resan, men nu vill vi ha lite mer minnen att se tillbaka på.


Jag har kollat med Länsförsäkringar angående en extra försäkring och den måste vi teckna innan vi åker. 

Sen var det ju vilken väg ska man ta? Jag tror att det blir ungefär så här.


För att ta sig genom Österrike behöver vi vår Easy Go+ för vår bil väger mer än 3,5 ton. Nu måste vi bara kolla att den fungerar, den är ju inte använd på nästan två år. Har man däremot en lättare husbil eller "plåtis" dvs under 3,5 ton, så kan man använda digital vinjett

När jag kollade Österrike och dess vägar hittade jag den här kartan över vägarbeten. Kan ju vara bra att veta hur det ser ut, när man ska ta sig igenom. Hoppas bara att de flesta är klara.


Betalvägar i Österrike.


När vi kollar FB och andra bloggar ser vi att vi är inte ensamma om att ha planer för en utlandsresa. På FB finns en grupp som heter "Vi som ska till Italien med Husbil/husvagn/MC/Tält/Bil" där kan man få många tips. Idag var även dottern Lena med make på besök och de ska också ner till Italien. Vem vet....kanske vi ses där. 😀

 
När jag sitter och letar bilder så hittade jag det här inlägget på min blogg....något jag hade glömt, men kanske en del av reglerna fungerar även idag.


Största problemet för oss, blir nog att fylla våra tuber med gasol. Det har tidigare gått bra på öarna, men inte på fastlandet. Så är det någon som vet om någon gasolstation på den södra sidan så får ni gärna tipsa oss om den. Hittar vi själva någon depå så kommer det här på bloggen.
Så här står det på min LPG sida, längst upp på i det svarta på höger sida.

Användbar

Det är förbjudet att själv fylla gasol i Italien. Så det är omöjligt att fylla gasol på stationer när de inte besöks (vanligtvis från 19:00 eller 20:00 till 07:00 på natten). Vanligtvis håller stationer längs motorvägar öppna även under natten.


Om du vet om lagar eller annan information om att konvertera till gasol, köra på gasol eller annan information om gasol i Italien, vänligen kontakta mig så lägger jag till den på sidan ..

I Kroatien strax innan Dubrovnic, hittade vi en depå.


Så bra att vi haft några dagar med regn och moln, då hinner man med  bloggen och lite till.

Vad planerar ni inför hösten?6 kommentarer:

 1. Så kul att kunna börja planera för utlandsresor igen! Vi har bara tänkt oss ner till Tyskland ett par veckor i slutet av augusti, men just nu känns det som ett äventyr så svältfödda på resor som vi är.
  När vi åkte hem från Kroatien åkte vi på parallellvägen till motorvägen genom Österrike. Den var helt ok och vi slapp använda Go Box.
  Ska bli kul att följa er till Italien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vi har åkt andra vägar som inte varit betalvägar i Österrike, den från Füssen och ner mot Bolzano. Den var helt ok. Vi valde betalväg hösten 2019 men bara delvis. Ser verkligen fram emot en resa.

   Radera
 2. Jätteroligt att planera för sina utlandsresor. Förra året planerade jag för resa i mitten av Spanien, fortsatte i år med den planeringen. Men frågan är kommer vi iväg i vinter då Spanien är rött på ECDC listan. Italien ligger bättre till då det i princip är grönt nästan i hela landet.
  Kanske ska vi prioritera om!, för ”utlandstarmen” suger.
  Hoppas att ni i alla fall får en fin resa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas verkligen att vi kan komma iväg. Kan hålla med om Spanien och hoppas att inte Italien får samma problem. Nu längtar jag inte så mycket till Spanien, tycker där har blivit lite för trångt, men där är ju billigast. Man kan kanske försöka med att hålla avstånd......det ska vi försöka i alla fall och håller tummarna för att vi kan åka.

   Radera
 3. Det är otäcka bränder där nere just nu. Det var skogsbrand i Gibraltar när vi var där. Inte enkelt att komma därifrån.
  Lycka till!🙋‍♀️🙋🏼‍♂️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker också det är otäckt med alla dessa bränder. Vi ska till Italien så jag hoppas att det inte blir så mycket bränder där.

   Radera