onsdag 4 augusti 2021

Igelkott och svamp


 I våras fick vi se en Igelkott i vår rabatt och under sommaren så har vi sett den flera gånger. Vi är så glada för att de har återkommit efter ca 25 år. Sen har vi ju varit nyfikna på om det är bara en eller flera Igelkottar. 

Igår fick vi syn på en unge ca 10-15 cm stor alltså har det varit fler än en. 😀 Det verkar som om de bott /bor under vår altan på nedsidan av vårt hus, för det är där vi såg den i våras och det är där som vi fick syn på ungen. 

I våras tyckte vi den var ganska stor så kanske var det inte så konstigt... nu när vi fick syn på en unge. Om det finns fler ungar vet vi inte. Eftersom jag gärna vill ha den kvar så hittade jag trevlig läsning om Igelkotten på internet.


Titt som tätt har jag sett inlägg om att svampen är på gång och många har plockat litervis. Nu var det vår tur att ge oss ut i skogen. Tanken var att även kanske hitta lite blåbär och hallon.Så var det vart skulle vi åka? Vi gjorde som vi brukade.....åkte mot vår fd stuga där känner vi skogen. Och visst hittade vi svamp.
Där i dikesrenen satt de gula och fina, däremot var det sämre med blåbär. Hallonsnår i massor såg vi, men de var så små och dessutom lite svårt att ta sig in i hallonsnåren.Åkte ner till Laxsjön för att fika, men nu var den gamla bryggan med soffa borta och en ny var på gång.


Det fick bli fika i bakluckan och det funkade också.


Vi njöt av tystnaden och fikat för att sedan fortsätta att kolla av platser där det var lätt att gå för våra ben....vi märker att det var länge sedan vi travade omkring i skogen.


Visst finns det svamp och massor är på gång, antagligen efter regnet i förra veckan. Tyvärr är det många små ännu, men vi fick ihop ca 3-4 liter, samt att ett par fina Karljohansvampar också fick följa med. Ska jag vara ärlig så tycker jag just den svampen är godast.
Dags att vända hemåt, men inte utan att tagit en titt på vår gamla stuga och dess nya invånare. Vi hade sån tur att de var där. 

Så roligt att se att de försöker odla lite grönsaker och gräver i jorden, planterar bärbuskar och blommor.
Vi fick en trevlig kaffestund tillsammans och kommer att åka tillbaka, för att hjälpa dem med ett vattenläckage vid ett handfat. Inte lätt för ungdomarna att fixa något som Ingemar gjort för 40 år sedan. De är otroligt villiga till att lära sig så mycket som möjligt.


Visst är deras kompost fin!

Nu är svampen rensad och lagd i frysen och de få hallon och blåbären uppätna.4 kommentarer:

 1. Igelkottar är ju så fina! Och oj så mycket svamp! Kantareller är nog det bästa jag vet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det verkar som att svampåret blir hyfsat trots torkan tidigare. Jag föredrar blandsvamp, mycket godare smak.

   Radera
 2. Så kul att se all svamp! Vi får göra ett skogsbestånd i slutet på nästa vecka för vi har just konstaterat att pensionärerna är fruktansvärt upptagna….

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha har ni också upptäckt att tiden knapp räcker till. 😁 Sa just här om dagen att hur hann vi med allt förr, med massor av barn och fulltecknad agenda. Och ändå var huset alltid städat och tvätten tvättad och instruken trots en stor familj. Idag tycker jag vi har fullt upp jämt....men så kul att kunna pressa in en skogstur med lyckat resultat. 😍

   Radera