tisdag 31 augusti 2021

Vi har börjat planera för Italien

..... och Pompeji. För det är ett av våra mål i Italien, men vi har en massa annat också, som vi vill se. 


När man ska ut på en längre resa så finns det alltid flera saker man bör gå igenom innan man startar själva resan, som t ex:

Besiktiga husbilen 

Pass + vaccinationspass+ Self deklaration för resa i Italien

EU kortet ( blåa sjukförsäkringskortet), 

Extra försäkring  över 45 dagar, 

Medicinlistan

Beställning av färja, 

Telefonkortet hur många GB?

Eventuellt nya kartor

Växla in Euro

Jag har en lång lista på kylskåpet på vad som ska med och vad som behöver inhandlas.

Tosdagen den 12/8 var vi och besiktigade husbilen, den gick tyvärr inte igenom på handbromsen. Lämnade upp den till vår bilreparatör och gjorde en ny besiktning samma vecka, då gick den ena sidan igenom, men inte den andra. Ny tid hos bilreparatören, som införskaffade nya bromsbelägg. Ny besiktning den 31/8 och då klarade den besiktningen. Vid koll så var det 2 år sedan han (bilrep.) hade fixat med handbromsen även då var det problem med den. Nu har vi ett nytt problem och det är startmotorn eller startbatteriet. Ett nytt batteri är inhandlat och ska monteras.

Nu har vi även fixat färjebiljetter till Tyskland via Trelleborg- Rostock  betalade 805 kr för vår bil som är 7,45 m. Vi brukar aldrig boka färjor, men gör ett undantag den här gången, eftersom vi är två husbilar och vill åka ihop. Skulle ju vara tråkigt om bara en kom med färjan.


Det Blå kortet, Europeiska sjukförsäkringskortet hade gått ut. Vi har nu fått de nya, som gäller till den 11/8 2024 Våra pass räcker fram till augusti/december 2023.

 

En extra försäkring, om vi skulle drabbas av sjukdom (ej covid) eller någon olycka och behöver hemtransport med ambulansflyg, ska tas hos Länsförsäkringar och det gäller ca 30 dagar utöver de 45 dagar, som ingår i vår hemförsäkring. Jag har kollat och den kommer att  kosta oss 1404 kr. 

Många försäkringsbolag har olika regler, en del har upp till 90 dagar andra har som regel 45 dagar när det gäller reseförsäkringen. Hos en del får man inte nya dagar om man varit hemma, då måste husbilen vara med hem. Det gäller förstås de som tänker vara borta längre än oss. Vi räknar med att vara borta ca 75 dagar. Det kan bli mindre beroende på väder mm. Det gäller att kolla upp vad som gäller på den egna försäkringen och kanske byta bolag i tid. Nu gäller detta bara hemförsäkringen med reseförsäkring.

Sen ska vi naturligtvis också beställa digitalt vaccinationsbevis hos Kivra, som vi nu har anmält oss till.

Nytt telefonkort från Fello.se hade vi beställt till Ingemar, där han har 14GB + 50 GB för att gå in på internet mm. dessutom kan han spara de han inte gör åt till nästa månad. Idag kom kortet, men ändringarna blir först den 14/9 och han får också ha kvar sitt gamla nummer.


Några nya kartor har vi inte beställt den här gången, vi får klara oss med de vi har.


Innan vi åker så ska vi växla till oss lite Euro. I Tyskland går det inte alltid att betala med kort, som vi gör här hemma. På tankställen är det inga problem och på vissa affärer är det också OK, men det behövs på ställplatser och vissa automater för vatten och tömning.

Ja det är mycket att tänka på när man ska vara borta ett tag. Ett problem har vi också och det är vem ska se till huset och blommorna? Nu har vi löst det också. Anna (barnbarn) och min bror Michael ska ta hand om blommorna och det tror jag Michael kommer att gilla. Då förstår han också att vi är på semester. Sen har vi underbara grannar, som fixar vår post och håller koll. Nu tror jag att vi har koll på det mesta. 
Är det någon fler som planerar en resa till Italien?
Vem vet kanske vi ser någon av er någonstans där nere i värmen och solen.

8 kommentarer:

 1. Lycka till på resan, ska bli kul att följa er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nu kommer de två sista veckorna gå fort. Bilen klar och det känns skönt.

   Radera
 2. Verkar som en intressant och spännande resa! Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Så kul det ska bli att följa er i Italien. Vi har bara varit med husbil i norra delarna, Gardasjön, Cinque Terre och Verona och har någon gång tänkt åka längre söderut. Pompeji har jag besökt på väg till Amalfikusten, så häftigt!
  När har ni tänkt åka iväg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har varit både i Pompeji och Herculanum men inte våra kompisar. Det finns så mycket mer att se och uppleva. Ska bli jätteskönt att få komma iväg, även om jag gillar hösten.

   Radera
 4. Vi önskar er en trevlig resa! Blir säkert en härlig höst där i södra Europa.
  Betr € så brukar vi beställa 1 o 2 € på Forex för att ha till stellplatser, vattenpåfyllning o el med mera. Det är inte alltid det går att få växlat i affärerna nu under pandemin. Många precis som i Sverige vill undvika kontanter.

  SvaraRadera