tisdag 31 augusti 2021

Brunnsnäs

besökte vi i helgen. Det är en herrgård som senare blev Säteri och som kommunen nu har köpt upp, den ligger nära vår bostad. Idag skulle det vara visning av själva huvudbyggnaden, samt lite guidning om själva säteriets historia. 


Guiden, Agneta Gertonborn, var väl insatt i Brunnsnäs historia, som hade anor ända från 1500 talet, men nuvarande byggnader är från början av 1770 och uppförda av Gustav Adolf Sparre.

Från början hette gården Hästhagen, men från 1636 upptogs gården till säteri av den adliga släkten Gyllenstierna. Under åren ägdes Brunnsnäs säteri av flera ägare både adel och borgare. I början av 1900 talet köpte EFS-predikanten Efraim Rang Brunnsnäs säteri, där han anordnade konfirmationsläger,  söndagsskoleläger och bibelkurser. 

Flygbildild lånad från internet

Gården består av en huvudbyggnad och 4 st flygelbyggnader, samt ladugårdar och förvaltarbostäder. I en av de högra flyglarna bodde Birgit Th. Sparre under sina sista 5 år, hon avled 1984.

                          
                                    
Av Agneta G fick vi höra historien om Brunnsnäs och alla dess ägare. Det var många av Ulricehamns äldre generation, som var här och var nyfikna precis som vi. Vi gick till friluftskyrkan, som Efraim Rang anlade, inte långt från huvudbyggnaden och där hölls gudstjänster med upp till 1500 besökare under hans tid. Även en del av marken söder om byggnaderna är intressant ur arkeologisk synpunkt. 


                            

För ca 250 år sedan anlades en park med ett hundratal Holländska Lindar. Dessa Lindar kan vi se än idag.





När vi går i parken får vi se en massa stenar i ring. Det är stenar som Efraim Rang lät resa, som minnesstenar från de olika läger han hade, det blev 13 st.



Här finns även minnesstenar från Titanics förlistning och tågolyckan i Getå.


Mellan de två visningarna var teatersällskapet Big wind på plats och spelade upp föreställningen Hovet.





Efter att fått höra historien om Brunnsnäs var det dags att göra ett besök inomhus. Andra våningen fick vi inte besöka. I bortre ändan ligger köket. Entrén är till höger om pilen på golvet.


Här fick vi se fantastiskt vackra kakelugnar från 1700-talet i 4 av rummen.

               

Biblioteket i nyare stil


Målningar över dörrarna


Vackra gobelänger


Rundade hörn i alla rum, har vi inte sett tidigare.


Gamla fina kakelugnar 

               

Utsikt mot Åsunden och vackra tapeter.


Köket i modernare stil



Parkettgolv i köket.


Annorlunda poslin i toalett och handfat.

                      

Nu hoppas vi att Ulricehamns kommun gör något fint och allmännyttigt av Brunnsnäs. Varför inte ett café och konstutställning i ladan eller möjligheter att hyra lokalen för bröllop och andra tillställningar. Ja säkert finns det flera önskemål från oss som bor i den här fina staden. Vi var ca 120 st som lyssnade på Agneta och tittade runt i huset. 


  

Nu finns en ny vandringsled  Brunnsnässtigen.  

1 kommentar:

  1. Det var en fin byggnad med vackra kakelugnar och golv. Dom var duktiga dom som gjorde sådant. Hoppas det blir något trevligt där, som kan glädja många.

    SvaraRadera