måndag 27 april 2015

Olika trafikregler i olika länder

Om just detta skriver Expressen idag. Och visst stämmer det. frågan är väl bara om de efterföljs.


1 Stoppförbud på autobahn
I Tyskland är det förbjudet att stanna på Autobahn. Enda godtagbara skälet är punktering. Får du slut på bensin räknas det som en kriminell förseelse och följden blir dryga böter. Du är skyldig att se till att det finns tillräckligt med bensin i bilen.

När det gäller stoppförbudet på Autobahn, har vi alltid en extra 5 L dunk med bränsle med oss. Kollar man på kartan så finns de större stationerna utsatta, men man kan ha missat att tanka.2 Dubbla varningstrianglar
I Turkiet och på Cypern krävs två varningstrianglar i personbilen. Kör du ett fordon med släp måste du ha två varningstrianglar även i Spanien, Slovenien, Kroatien, Serbien, Montenegro och Makedonien.

Turkiet och Cypern har vi aldrig varit i och jag tror vi bara har en varningstriangel.


 3 GPS
GPS som varnar för trafikkontroller får inte användas i Schweiz och Tyskland. I Tyskland är GPS förbjudet även om den ligger i bagaget och är avstängd.

Varningen för trafikkontroller har vi plockat bort, samma gäller i Frankrike. Fast själva GPSen får man ju använda.

4 Krav på bogserlina

Bogserlina krävs i Slovakien, Bosnien, Serbien och Makedonien.

Bogserlina anser vi är ett måste.

5 Förbud mot badtofflor

Kör inte med badtofflor i Tyskland. Då drabbas du av böter på upp till 500 kronor . Och det är kontant betalning som gäller.

Det är något Ingemar aldrig gör, men vi vet de som kör barfota :)

  6 Brandsläckare i bilen

Brandsläckare ska du ha i bilen ifall du kör i Polen, Estland, Lettland, Litauen, Albanien, Rumänien, Bulgarien, Moldavien, Ryssland, Vitryssland, Ukraina, Grekland och Turkiet.

Ganska självklart tycker vi.

7 Extra glödlampor

Extra glödlampor ska finnas med i bilen i Frankrike, Slovenien, Kroatien, Bosnien, Serbien, Montenegro, Albanien, Makedonien och Ryssland.

Extra glödlampor är lätt att glömma, men vi hittade sådana på Biltema innan vi åkte.


8 Avgifter på motorvägen

I många länder tas motorvägsavgifter ut. I Österrike, Schweiz, Tjeckien, Slovakien och Slovenien måste du även köpa dekalen Autobahn-Vignette och sätta på vindrutan. Märket visar att du betalat avgiften.
Vi avstår gärna från motorvägarna, de mindre vägarna ger mer upplevelser, men ska man snabbt fram så är motorvägarna att föredra, då gäller det att komma ihåg inköp av vinjetten. Kanske dags att skaffa EysyGo 

9 Förbud mot att prata i mobiltelefon

Det är förbjudet att prata i mobiltelefon för bilens förare. Detta gäller i alla länder i Europa - utom i Sverige. Bötesbeloppen varierar från 20 kronor i Ryssland upp till 5 500 kronor i Portugal. Detta gäller samtal utan handsfree. Med handsfree är det ok att prata för bilföraren.

Den här regeln efterlevs inte i alla fall inte i Grekland eller Italien. Många såg vi som pratade i telefonen under tiden de gjorde en omkörning eller parkerade, då med telefonen intill örat. Tur att vi är två i bilen :)

10 Hjulblock

I Estlands krävs att kilformade hjulblock finns med i bilen. Dessa används vid parkering i backar för att hindra att bilen rullar i väg.

Det är nog något vi får köpa om vi tänker åka åt det hållet. Såg faktiskt flera som hade det i Italien.

11 Blinkers på

När du kör om en bil på motorväg i Italien måste vänster blinkers vara påslagen under hela omkörningen.

Visste vi inte, men det gjorde Ingemar ändå.

12 Inga barn i framsätet

I bilar på kroatiska vägar får barn under 12 år inte sitta i framsätet, inte ens i barnstol.

Något för barnfamiljer på väg på semester till Kroatien att tänka på.

13 Förbud mot friläge

I de bergiga alpländerna Österrike, Schweiz och Liechtenstein är det förbjudet att färdas i nedförsbacke med avslagen motor eller med växellådan i friläge. Detta eftersom bromsarna då slits hårt och kan sluta fungera.

Livsfarligt!! Hoppas verkligen ingen gör så.14 Reflexväst

Reflexväst i bilen krävs i Belgien, Bulgarien, Italien, Spanien och Österrike.

Det har vi två stycken och de finns lätt åtkomliga.

15 Bara halvljus vid dåligt väder

I Österrike får du bara ha på halvljus på dagen när sikten är dålig.

Tur vi inte har ljuset kopplat till nyckeln, som på personbilen, men föredrar nog ändå att ha halvljuset på.

16 Koll på promillegränserna

Det kan också vara bra att känna till att promillegränserna i Europa varierar kraftigt. Från 0,0 promille i Estland till 0,8 promille i England och Irland. I Estland kan du knappt smutta på ett glas vin eller öl om du ska köra. I England och Irland kan du dricka flera glas vin eller några burkar öl och ändå köra lagligt.

Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Vi startar sällan tidigt, om vi har haft vin till maten kvällen innan. En alkoholmätare i bilen är bra att ha. 

Sedan finns det lite  konstiga lagar också om dem kan du läsa här.

1 kommentar:

  1. Inte lätt att ha full koll, men ändå viktigt. Reflexvästar saknar vi, men vi har tänkt att vi ska köpa. Har kollat i några butiker, men inte hittat än... vet inte riktigt var man köper dem?

    SvaraRadera