fredag 10 april 2015

Vi lämnar Grekland och åker till Italien och Sicilien.

Den 15 januari kör vi på färjan till Italien en tur som tar ca 8 till 9 timmar. På vår väg in i Brindisi ligger den färja som hade storbrand ombord före jul 2014. Redan från början märker vi att det är dåligt med trafikvett...alla ska fram så fort som möjligt. Här gäller det att verkligen ha koll på trafiken både framifrån,  bakifrån och från sidorna.


Nu har vi siktet inställt på Sicilien. Vi brukar ju köpa ett kort för internet i varje land och i Italien är det TIM som gäller. Ny färja över till Sicilien där vi fortsätter med lite fricamping på parkeringar, men även ställplatser med service och campingar får besök av oss. 
Campingarna har bra service och ligger på ett rimligt pris 10-15€
Vi träffar både nya och gamla vänner och får lite guidning i omgivningarna. Det är inte ofta vi tagit ner cyklarna, men nu blir det cykeltur till närmaste by.Vi lämnar campingen och flyttar till ställplatsen i Marina di Ragusa. Därifrån gör vi sedan utflykter i den södra delen av Sicilien. Vädret är inte alltid på topp det både regnar, blåser och stormar.
Vi fortsätter med små utflykter bl a till fiskebyn Marzamemi,  Acrei och Palazzo Acreida. Efter lite datorkrångel och tråkiga dagar med regn och storm drar vi ut på nya utflykter till Gela sedan vidare mot Noto.   


Vägunderhållet är inte det bästa här på Sicilien. Att åka på de här vägarna gör inte gott för husbilen precis. Dieselpriset ligger mellan 1.30€ till 1.49€/L Eftersom det är kyligt på kvällarna så går det åt gasol och den kostade 0,62 - 0,75€/L, men det är inga problem med att hitta gasolstationer.


Vi får problem med tänder och datorer, men allt löser sig och vi kan fortsätta med utflykter och nu är det den västra sidan av Sicilien som är intressant. Vi siktar in oss på Tempeldalen i Agrigento och nattplats hittar vi vid hamnen i San Leone. Fortsätter sedan kustvägen och hittar en fin fricampingplats.

Det finns mycket att se och ett ställe vi blivit rekommenderade är en by som ska ligga högt Erice, men där har vi otur med vädret.Vi avslutar turen runt det västra hörnet med ett besök i Villa Roma del Casale för att sedan återvända till ställplatsen i Marina di Ragusa.
Nu är vi lite trötta på det dåliga vädret och börjar köra mot fastlandet men vi gör först ett stopp hos kompisarna, som nu står på Camping Eden. Eftersom vi står på camping så blir det bussen vi tar för en dagsutflykt till Taormina 


Vi lämnar Sicilien utan att ha varit riktigt nära Etna, men vi har sett en hel del av olika utgrävningar och gamla historiska byggnader. Tyvärr så har ju vädret inte varit det bästa, så sola har det knappt blivit. Vi tycker nog att Marina di Ragusa var den plats som var bäst på renhållning, för den övriga delen av ön var sophanteringen bedrövlig. 
Vi lämnar Sicilien och kör gratis motorväg en bit, stannar till i Herculaneum och tittar på ut utgrävningar för att sedan fortsätta mot norr. Nu blir det betalvägar genom Italien. Motorproblem fick vi när vi hade tänkt ta vägen över alperna, och det fick oss att välja den längre vägen genom Frankrike. På fem dagar var vi sedan hemma igen. Vi brukar inte köra motorvägarna, men nu kändes det skönt att att vi valde dem, eftersom de är i betydligt bättre skick än de vägar vi åkt på Sicilien. 
När det gäller matpriser så var det ungefär som hemma. Eftersom vi helst äter i husbilen, så var restaurangbesöken få, några gånger blev det pizza ute och de har varit jättefina. Fisk är ganska dyrt, men vi testade några sorter att steka och de var goda.


Vad tycker vi då om Sicilien? Jo det var fint, men säkert finare på sommaren med bad och allt, men att övervintra på.....nja lite för dåligt väder och lite för få öppna campingar och alldeles för få ställplatser, med vatten och tömning. Kanske hade vi otur, då det varit dåligt och kallt väder både i Grekland och Italien. Dessutom svårt med språket då nästan ingen pratar engelska. 
Nu ska vi njuta av svensk vår och sommar!


2 kommentarer:

 1. Trist att ni hade så pass dåligt väder. Lite sol gör ju allt mycket trevligare.
  Nu har vi en fin tid framför oss
  Kram

  SvaraRadera
 2. Instämmer, tycker så synd om er att vädret varit så dåligt. Ni har i alla fall varit där och sett mycket intressanta saker. Nu får ni njuta våren hemmavid och snart kommer värmen, hoppas jag hihi
  Kram

  SvaraRadera