tisdag 1 augusti 2017

Öland och IKEA

Det börjar närma sig slutet på vår Ölandsresa för denna gången. vi har inte bara sett väderkvarnar, stenmurar, stränder och ängsblommor. På många ställen växer också Stockrosor och eftersom jag själv odlat dessa för första gången så blir jag ju intresserad av färgerna på dem. Frön plockar jag när jag kommer åt och kanske kan jag få se de här färgerna nästa vår.


Tistelblommorna finns det rikligt av i vägkanterna, ett vackert ogräs.


Klapperstenen finns det också gott om och på många ställen har den mänskliga handen byggt höga torn (raukar). Här har den använts till vindskydd och det behövdes idag, för vinden låg på ordentligt.


Vi fortsätter kustvägen på västsidan mot vattnet. Att kossorna är kloka djur, det vet vi, men att de hade eget övergångsställe och väntade snällt tills det var lugnt innan de gick över...det var nog en överraskning. 😀


Även kossan med kalv inväntade tills det var fritt fram.


Alla verkade törstiga.


Något dopp blir det inte idag heller det blåser ordentligt.
Många tyska bilar ser vi parkerade efter den gamla vägen.
Det blir grusväg en bra bit till innan vi svänger ut på den mer trafikerade vägen ner till Färjestaden. Där gör vi ett besök i tälten, men jag går tomhänt därifrån för ovanlighetens skull.


Vi lämnar Öland och färden går vidare över Ölandsbron. Så här såg vår resväg ut på den norra delen.


Vi fortsätter in i de småländska skogarna.
Kör förbi många små röda stugor med välskötta trädgårdar.


Dags att söka en ny plats för natten och den hittar vi utanför Tingsryd vid Sandsjön. Här finns en fin gräsplan med bord och bänkar efter en gammal vägstump, lugnt och fint läge.
N56 30 20  E15 08 36 


Natten blev blöt och på morgonen for vi vidare mot Älmhult för att ta en titt på IKEA  museum.
Det första man ser, när man närmar sig, är alla bås där lastbilarna får sin last....och de var många.


Vid rondellen fanns en massa vägskyltar och de symboliserar alla de länder där IKEA har startat upp nya varuhus.


Några bilder från själva utställningen fick jag inte med, men vi kan rekommendera ett besök där. Bakgrunden till IKEA och Ingvar Kamprad, samt svenska hems utveckling finns att se och läsa och en del av de möbler, som tillverkades i början, kan man få se här.
N56 30 20 E15 08 36
Efter det besöket bar det iväg hem för en övernattning hemma, sen bär det iväg igen, men mer om det i nästa inlägg.2 kommentarer:

  1. Den resan över Öland blir det ganska ofta för oss. Det såå trevligt. Östra sidan känns delvis som en "stenåldersby".

    SvaraRadera
  2. Fin resa! Gillar särskilt platsen där ni står vid vattnet med husbilarna:) Gillar oxå tistelblommorna. Har aldrig förstått varför vissa blommor måste kallas ogräs ;)

    SvaraRadera