fredag 25 augusti 2017

Polen ett nytt turistland?


Då var det vår Polenresa och vad vi tyckte om Polen. Till att börja med upptäckte vi att Polackerna gillade färgen grön....ja hela Polen var grön, den fanns inte bara på husen och staketen och i naturen....
den fanns på båtar och även vattnet var grönt. 😄 Den fanns även på stora stolpar....ja överallt. Det var väldigt rent efter vägarna, inga petflaskor, ölburkar , plastpåsar eller annat skräp såg vi till.

Mycket blommor i trädgårdarna, i städer och byar i rondeller och parker. Försökte fota alla fina trädgårdar men det fanns alltid ett staket emellan eller så var de finast på Ingemars sida. De omger gärna sina trädgårdar med höga tujor eller cypresser och gillar barrträden....precis som i Tyskland.Vägarnas beskaffenhet varierar ordentligt, allt från fina motortrafikleder, som kan övergå till en mindre och betydligt sämre väg. Ibland rena lapptäcket och vi undrade hur många lösa skruvar vi skulle hitta.....det blev som tur var bara 2, en på utsidan vid bakre skärmen och en inne, som vi fortfarande inte vet vart den kom ifrån. 😏

Campingar och ställplatser (de senare börjar dyka upp fler och fler) har varierande standard. Vi använder inte de offentliga toaletterna, utan det vi har i bilen, därför kan vi inte alltid säga hur de var, men för det mesta var de riktigt bra och rena, på något ställe fick man bara duscha efter kl 18.00  Priserna på de campingar vi hittade låg på mellan 100 och 145 kr och då ingick oftast el. 
Priserna i Camper Contakt stämmer inte, de flesta hade ökat ca 20%Google översatt : Ouppvärmd och fri campingplats eller fri camping utan service. :)

Folket upplevde vi som vänliga och hjälpsamma. Det som var mest jobbigt var ändå att inte kunna förstå språket och inte kunna uttala en del namn. Säkert kan de engelska runt kusten och de större städerna, men på landsbygden var det sämre och förstod de vår engelska, så svarade de på sitt språk.....och vi fattade ingenting. 😕
Det där med trafikregler, anser nog en hel del att det inte gäller dem.  Man måste ha bra koll ...åt alla håll.

Priserna är något lägre på mat, ungefär som i Spanien och ett gott vin, för de som önskar, kunde vi få i de flesta affärer till en 1/3 del av priset här hemma. Restaurangpriser har vi inga, då vi föredrar husbilens kök....dvs min matlagning. 😀Det finns en hel del sjöar i den östra delen av Polen och vattnet höll ungefär +22 till 24 gr. Nu blev det bara en gång vi (jag) badade. På flera badplatser kan man få betala P-avgift.Storkbon fanns det också en hel del av.Polen har ju inte varit ett turistland precis, men de börjar så smått öppna upp för sevärdheter. De mest kända som Saltgruvorna och fängelserna vet vi ju om, men vi var mer intresserade av lite annat.
Slott finns det ett flertal av men vi besökte bara ett. Där missade vi att det ingick guidning i det pris vi hade betalat....språksvårigheter igen pga att de inte kunde engelska. 
Är man naturintresserad så finns massor av fina nationalparker. Vi hade tänkt besöka en med fantastiska klippformationer, men då vi båda hade lite problem med våra ben fick vi avstå. Här kan du se fler bilder.I det hela så är Polen ett ganska platt land, med mycket åkrar och en del lövskog. Kusten har fina stränder för bad mm.
Vi hade en fin resa på 2 veckor med bra väder och det finns säkert mer att upptäcka och uppleva en annan gång. 
Nu ser vi fram emot andra resor framöver.


6 kommentarer:

 1. Tack för den sammanställningen
  Kram

  SvaraRadera
 2. Mycket trevligt. Jag älskar när det är rent och snyggt.

  SvaraRadera
 3. Polen är inget land som jag direkt längtar till, där finns säkert ett och annat att uppleva och göra, men jag väljer nog ett annat land.

  SvaraRadera
 4. Stolowe NP skulle jag gärna vilja besöka, men annars väntar vi nog ett tag på att besöka Polen

  SvaraRadera
 5. Vi gillar ju som bekant Polen :) Håller med om många av era reflektioner.

  SvaraRadera