tisdag 15 augusti 2017

Grottorna i Nagorzyckie

Ibland så bara händer det......vi hade inte kört långt på morgonen innan Ingemar i ögonvrån såg något om grottor och det fick oss att vända tillbaka för att se vad det var.
En liten parkeringsplats och en byggnad där det stod Groty Nagorzyckie 
GPS N51 29 43 E19 59 37
Vi gillar ju inte storstäder, men gärna grottor och historia, så det här väckte vår nyfikenhet. Vi betalade 8zl ca 20 kr för oss båda, här fick vi lite rabatt för att vi var pensionärer. Guidad tur med ca 5-8 personer startade 10.30 vilken tur vi har .


En lång gång av stockar både i taket och på sidorna.


Guiden pratade bara polska, men det fanns bilder och texter, även på engelska, inne i gången. Vi följde gången som var 160 m lång och där man överallt på sidorna kunde se de grottor som bildats av mänsklig hand, när de skrapade ut den fina sanden, som senare användes till bl.a glasframställning. Temperaturen längst in höll +11 gr året runt. 


För att ta ut sanden användes hästar och "rummen" som bildades fick även namn. Den här sanden kommer från den flod, som rinner strax intill och innehåller just kvartssand, som används för glastillverkning.  


De flesta grottor vi gått i har ju tillkommit av naturen, men här är det människor som skapat dem.


En "historia" finns också ...om bonden, som en kväll skulle iväg till grottorna för att hämta lite sand. Då han fick syn på en man i rutig rock med röda strumpor och svart hatt och runt om honom flög fladdermöss, som frågade bonden vad han gjorde?
-Jag gräver.
-Vad för?
-För att tjäna pengar för jag är fattig.
Då ska jag ge dig pengar, men du måste svära på att du från och med nu kommer att sova på vardagar och jobba på söndagar.
I det ögonblicket upptäckte bonden vem han talade med, det var djävulen. Han slängde sin spade och sprang ut ur grottan och han skulle aldrig komma till Nagorzycke för att gräva sand.


Det visades lite om hur just glasblåsning gick till.


Grottan  användes som mest under slutet av 1880 talet.Den har varit stängd under en del av 2000 talet, då ett av rummen rasade in och en man omkom, då förbjöds det att gå dit, men 2007 till 2013 började de göra i ordning den och öppna den för turister.
Det var en intressant tur och hade vi förstått vad guiden pratade om så hade det säkert gett  mer. Sen gav vi oss iväg mot Warszawa. Motortrafikled, men med en hel del vägarbeten på en ny led. Vi rundade storstaden och många häftiga tunnlar åker vi genom. Vi är ju inga älskare av storstäder så vi fortsätter mot en camping i Lomza.Det märks att det är måndag för det är mååånga långtradare ute på vägarna.  Vi hittar fram till camping Mosir i Lomza och där var det grindar. Betalade i en byggnad bredvid och fick hjälp med grindarna av en holländare. Pris för en natt 31 zl ca 75 kr. (stämmer inte med CC) Här finns fina toalettutrymmen och gymredskap, trevliga promenadstråk och nära till affärer.
GPS N53 10 47 E22 05 14

Idag +26 och soligt.
Nu ska vi ta en promenad till centrum.3 kommentarer:

  1. Vilken spännande tur i grottorna! Fina nya tunnlar/överbyggnader!

    SvaraRadera
  2. Vi gillar inte heller stora städer och köpcentra. Naturen är mycket roligare att se och uppleva, just som ni gjort.

    SvaraRadera
  3. Vilket spännande ställe ni hittade! Det där med att guiden bara är på polska känner vi igen. ... ;)

    SvaraRadera