måndag 14 augusti 2017

Slott besök

Under morgontimmarna hade Ingemar hört en kvinna skrika hjärtskärande och han trodde halva campingen hade vaknat, men jag hörde ingenting....sov som en stock. 😀 Vi tyckte nog inte den här campingen var lika fin som den första, men att stå en natt för 49 zl  var ju billigt. 
Nu ställde vi in Berit på koordinater, som jag hittat på internet. Vi ska nu besöka ett slott med namnet Moszna Zamek.  
Nu är det så att man kan inte alltid lita på "Berit" när det gäller vägval, hon lurar in oss på alla möjliga konstiga vägar. Nu visade sig att koordinaterna inte stämde, bara att vända och köra tillbaka ett par mil. Så småningom såg vi skylten och nu var vi äntligen rätt. Skyltningen när det gäller sevärdheter är inte den bästa....precis som med ställplatser och campingar.
 Slottet Moszna Zamek GPS  N50 20 10 E17 48 58


Snacka om att gå "man ur huse" här hade nog alla polacker tänkt sig en promenad i slottsparken. Vi var där vid 12 tiden och hade turen att få tag på en parkering 10 zl. Det var bilar överallt!! 
En promenad på ca 150-200 m och vi var framme. Betalade 14 zl (34 kr) för oss båda och då gällde inträdet guidad tur i slottet. 
Vi tog en titt in i slottet för att gå den guidade turen, men den kön var enormt lång, så vi avstod....kikade bara in helt kort. Parken var gratis.Vi tog istället en promenad runt i parken. Mycket gamla och fina träd och stora buskage av Rhododendronbuskar. Säkert väldigt vackert på våren när de blommar. Vandrade runt i någon timma innan vi tyckte det var dags att fara vidare efter att ha ätit en mycket mjuk glass 😀 På många ställen i parken fanns träningsredskap.

En trevlig promenad runt slottet, som numera är hotell och har restaurang.
Idag känt för sina 99 torn och 365 rum, slottet med sin otroliga charm och sago-arkitektur och stora park med hundratals ekar och lindar,  gillas av både turister och landsmän.
På vägen ut gick vi förbi en korghandlare och jag kunde inte motstå de fina (svamp)korgarna en till mig och en till Noel och billiga var de....nu ska vi ut i stugan , när vi kommer hem, och plocka svamp. 😁Även här finns Lidl och det känns bra att gå in där....man känner sig som hemma. Språket däremot har vi problem med, inte alla som kan engelska och vi kan absolut ingen polska, men teckenspråk med händerna funkar det också.
De flesta mataffärer är öppna även på söndagarna. Lidl tar ju även kort och vi hade slut på kontanter. Whisky hittade vi billigare än hemma, även viner låg bra till i pris fr 10 zl, men man får vad man betalar för och de vi köpte låg på ca 15-20 zl. ca 35-50 kr. (billigare och godare i Spanien)  Matpriserna billigare än hemma.


Vägarna vi åkt idag har för det mesta varit bra, hastigheten har varierat mellan 30 km till 80 km/tim. Vi har råkat träffa på några vägarbeten. Där var det bedrövligt. Det här med trafiken och säkerheten funkar dåligt, många järnvägsövergångar utan ljus eller bommar och bilar som korsar motortrafikleden där hastigheten var runt 90-100...uj, uj!! 


Den här bilen mötte vi på fel sida och det var rödljus, som reglerade trafiken pga vägarbeten...men det brydde gubben sig inte om. Tidvis har vi kört fina motortrafikleder, men sista biten lurade Berit in oss på småvägar med den sämsta vägbeläggning jag varit med om......trodde allt i skåpen skulle gå sönder. Och det hade behövts njurbälte. 


Varningsskyltarna för Rådjur ser ut så här. och när de upphör står det Koniec. Tack Freedom för upplysningen. 😀


Vi sökte nu en ny plats att övernatta på och det blev Ilka camping
drygt 10 mil söder om Warszawa. En lugn familjecamping med fräscha toaletter och duschar. I Camper Contact är inte priserna uppdaterade. Vi betalade 60 zl ca 145 kr för en natt med el. men enligt CC skulle det kostat 10€, billigt ändå. 
GPS N51 28 28 E19 58 03


Internet funkade tyvärr dåligt.....ingen täckning alls på min telefon därav kommer inlägget idag måndag istället. 


Vädret både varmt och soligt + 25 är perfekt just nu....om vi bara hade hittat en fin badsjö...tillsvidare får duschen funka.

4 kommentarer:

 1. Det här var nya ställen för oss i Polen. Vi var där 2011, så många ortsnamn är borta ur minnet. Många fina slott finns det att titta på!

  SvaraRadera
 2. Polen är vackert med alla sina slott. Jag gillar dock inte, att de "snott" ett av Aneby största arbetsplatser just till Polen. Ha det gott.

  SvaraRadera
 3. Vilket mäktigt slott! Och så bra att vi kunde hjälpa till med förläklaringen av den där skylten! Det tog oss själva ett bra tag innan vi fattade ;)

  SvaraRadera
 4. Nu har du väl snart korgar i halva garaget😃. Fint med tinnar och torn slott men hua vilka vägar.
  Kram

  SvaraRadera