torsdag 8 januari 2015

Olympia och utgrävningarna

Idag ska vi besöka utgrävningarna vid staden Olympia så vi startar efter frukost.


När vi närmar oss Pyrgos ....så luktar det illa....kan vara där bort ifrån som röken kommer. Vi svänger av och tar en genväg, som vi inte rekommenderar, den var full av hålor, som vi fick kryssa fram genom. Senare upptäckte vi att vi tappat en av navkapslarna.


Vi hade sett att det skulle finnas en camping i närheten av staden, men när vi kör upp dit, på serpentinvägar, så var den naturligtvis stängd. Vi vände ner igen och stannade på parkeringen.
En kylig men klar och solig förmiddag och vi är inte ensamma när vi promenerar ner till själva ingången och betalar 5€/pers och då ingår även ett besök i museet.


Olympia ligger skyddat i en vacker dalgång vid foten av berget Olympos.
Vi möter mycket av resterna efter stora kolonner, några står kvar men de flesta ligger ner. Fortfarande pågår utgrävningar av platsen.

På 500-talet förstörde jordbävningar byggnaderna i Olympia, och området fylldes med gyttja från de översvämmande floderna Kladeos och Alfeos. Jordskred från berget Kronion täckte slutligen hela området. 


Allt upptäcktes år 1776, och 1829 började franska arkeologer med utgrävningarna. 


Det var här de olympiska spelen började ca 776 f Kr. Fast det var ju ett uppehåll på ca 1500 år innan de startade igen 1894. De första moderna olympiska spelen hölls i Berlin 1936. Här kan du läsa mer om Olympia.
Bland alla gamla stenar växer också lite blommor och det här måste vara en sorts Anemon, färgen var mer ceris, på fotot har det blivit blålila.


Om det här var en stenmur är oklart, men fint mönster var det.


Efter att ha gått igenom det mesta så var det dags för besök i museet.

Museet var ett av de största vi varit på och kan rekommenderas. Här finns massor att titta på. 


Tillbaka till bilen så var frågan:  var ska vi stå i natt? Vi ville inte åka så långt, eftersom solen snart skulle gå ner. 
Valet blev Katakolo och på piren N37 38 58 E021 19 07


Vi har haft ett strålande väder de sista dagarna, även om det varit kallt på natten. Shortsen har vi nu fått lägga upp i hyllan igen och det har varit långbyxor på. 
På dagen har temperaturen kommit upp i ca 12-14 gr men kyliga nordanvindar gör att det inte känns så varmt, om man inte hittar lä vid en solvägg så klart.

9 kommentarer:

 1. Trevligt utflyktsmål. Synd att ni har så kallt. Vi hade kallt i natt, som lägst 4,5 grader, men solen värmer gott. Kram Elisabeth

  SvaraRadera
 2. Vi har också lite kyligt. Men dagen ger lite värme om det är sol och det är det. På natten bara 4-5 grader. Värmen på.....
  Såg på TV att ni skulle få lite kyligare...uschanamej......

  Kram till Er!

  SvaraRadera
 3. Jag förstår att ni läst historieböckerna väl, före resan för att få full valuta av allt det ni ser. Kram

  SvaraRadera
 4. När man besöker en sådan plats och går runt, visst är det märkligt att det är såå gammalt och det fortfarande finns något kvar. Man får sig en tankeställare och funderar på hur det var att leva på den tiden. Ni gör en intressant resa.
  Kram Yvonné

  SvaraRadera
 5. Ni gör en intressant resa og det er spennende å følga med .Det er mange fine plasser at fricampa på ser jag....
  har fått ny nettadress på min blog ..http://franks-husbilsblog.blogspot.com

  SvaraRadera
 6. Spännande... där skulle jag gärna varit med :)
  Skönt med soliga dagar... kylan kan man klä på sig för att klara...
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Så mycket intressant ni ser på er resa! Lite tråkigt att det är så kyligt dock, det är alltid lite annorlunda upplevelse när det är varmt!

  SvaraRadera