söndag 24 mars 2019

Tunnel, franska vägar och nya problem.


Vi har redan hunnit en bit upp i Frankrike och här kommer nu lite om resan hit. 

Som vanligt sover vi till kl 8 och ibland 8.30. Idag skulle vi köra en väg eller snarare en tunnel vi inte åkt tidigare. Jag är inte mycket för tunnlar, men den här hade vi fått goda vitsord om.


Vi har ca 35 km till Somporttunneln, som förbinder Spanien med Frankrike. 
Tunneln började byggas i Januari 1994 och invigdes 9 år senare 2003. Tunneln är 8608 m lång och efter olyckan i Mont Blanc tunneln 1999 har man både förbättrat och ökat säkerhetsåtgärderna. Så nu är Somporttunneln en av de säkraste tunnlarna i Världen.


Fast nog tyckte jag att själva ingången från Spanien såg tråkig ut. Tunneln var väl upplyst.


Själva resan genom tunneln var inga problem och vi mötte endast 7 bilar. Om vi hade strålande sol i Spanien, så var det lite mera dis i Frankrike, även om det var soligt.


Vi fortsatte mot Pau, ibland något smalare väg och på vissa ställen en del vägarbeten..


Här blev jag så nervös, så bilden blev suddig....det var lite för smalt för två husbilar att mötas. Allt avlöpte ändå bra.


Att åka här i syd Frankrike är så vackert. Det ligger några enstaka gårdar här och där på sluttningarna....


 ....med snöklädda bergstoppar i bakgrunden.


Något som inte finns så mycket av varken i Spanien eller Portugal, är rastställen. Nu hittade vi ett perfekt sådant. med bord och bänkar och det var även handikappanpassat. 


Här blev naturligtvis fika-pause.


Och vilken härlig gul/vit gräsmatta....inte trodde jag att jag skulle bli så glad för en gräsmatta.... full av maskrosor och bellis....men den påminde mycket om vårt kära Sverige. 😃


I många trädgårdar ser vi Magnoliaträden blomma. Jag har planterat en buske av Magnolian hemma, hoppas den klarat vintern.


När vi hade kört några km på vägen från Tarbes började GPSen visa att vi skulle få problem på vägen och en fördröjning på 2 timmar. Vad var nu detta? Dessutom började den lägga om rutten och ville vi skulle ta andra vägar. 


Ok... vi gör som hon säger.... och då blir det verkligen mindre vägar och inte går det att mötas heller.


Men så började vi tänka.... det är ju lördag och då jobbar de väl inte med vägarbeten? Ska vi chansa och se vad det är? Vi kom ner på rätt väg igen och mötte flera bilar så det skulle säkert gå bra att åka. Efter en stund så var rödmarkeringen borta och vi hittade ingen stans där det skulle vara stopp. Vi fortsatte nu utan problem till en ställplats i Lombez den var gratis och där fanns både vatten och tömning. 
N 43°28'27", E 0°54'58"


Under tiden vi åkt hade vi märkt att det blivit varmt, både ute och i bilen.När vi hade stannat hade vi + 26 gr. Nu var det ingen sådan plats, som vi kunde ta ut  stolarna på. Vid grusplanen, som vi stod på, fanns en idrottsanläggning och det både kom och åkte en hel del bilar där, men inga problem under natten.


Fortsatte dagen därpå mot Toulouse. En av anledningarna till att vi inte gillar stora städer är just trängseln i trafiken. Och naturligtvis blev det stopp här p g a vägarbeten.


Tacka vet jag landsbygden, med sina slott och herresäten. Hade gärna stannat till vid något slott och gått en rundvandring, men min nacke är inte så bra så nu har vi bara siktet på att komma hem.
Vi har fortsatt på A75 som är gratis och har nu hittat en ny nattplats i Montpeyroux där vi stannar i natt.
N 45°37'25", E 3°11'57"
På kvällen när vi ska sätta på lite värme, så funkar inte värmaren, den bara surrar och vi får ingen värme alls. Som tur är så är det måndag i morgon och då får vi ta och leta upp någon firma som kan hjälpa oss och kolla vad det är för fel.

Facepalm smiley
3 kommentarer:

  1. Det här med GPS:en har vi också fått känna av den här resan. Höjdpunkten var när vi kommit fram till en inlagd stellplats visade den att vi hade 10 mil kvar att köra. Min kartbok har jag läst både fram o baklänges för att vi ska hamna rätt, faktiskt inte alls avkopplande att vara co-driver nät det krånglar.

    SvaraRadera
  2. Gärdesvägar har vi också blivit utlurade på i Frankrike. När man inte tror vägen kan bli mindre så smalnar den ändå! Konstigt nog hamnar man rätt till slut!

    SvaraRadera
  3. Visst är det vackert att köra på landsbygden, och det finns ju vackra slott och liknande överallt! Känner igen att man kan bli lite nervös i vissa lägen, och haha, tydligt bevis med suddigt foto ;)

    SvaraRadera