söndag 17 mars 2019

Peso da Regua väl värt ett besök.

Vår tanke med att besöka Peso da Regua var att vi hade hört talas om att man kunde åka antingen tåg till Pocinho eller båt på floden Rio Douro


Vi börjar med att söka upp järnvägsstationen.


I en byggnad efter järnvägen hade de småbutiker och caféer. Vi kollar in i en vinbutik, men köper inget, lite svårt att bära på när vi ska traska runt i staden.



När vi nu kom till stationen så visade det sig att dessa turer går bara under April till Oktober. Nu var det bara ett par turer /dag. Vi avstod därför tågresan.



Ingemar var inte lika sugen, som jag på att åka tåg, så han var bara glad att vi skippade den.


Vi går en tur genom staden istället. Portugal är ju känt för sina fina kakelmålningar och här kom vi förbi en hel vägg med kakelmålningar, som visade hur man tar tillvara på vindruvorna och sedan gör vin.


Varje ruta/kakelplatta är handmålad. Här visas hur man fraktade vinet på båtar på Rio Douro. Skulle gissa på att här har använts ca 300 kakelplattor.


Att våren är på gång märks också, i parker och planteringar jobbas det för fullt, med nyplantering av penséer mm.


Vi kom förbi museet och naturligtvis går vi in och kollar 3 €/pers. Utanför ser vi en av de båtar man fraktade vinet på.


Ingemar som gammal båtbyggare, blev naturligtvis intresserad av hur de byggt dessa båtar.

 Inne fick vi se en gammal film om hur de tog sig fram genom forsande vatten och styrde båten stående 2-4 man på den lilla uppbyggnaden på båten, styrrodret är den långa brädan från toppen.




Vintillverkning. Det blev en trevlig rundvandring bland vinbuteljer och tillverkningstunnor mm. Särskilt Portvinet som tillverkas här blev vi intresserade av. När vi var klara inne så köpte vi var sitt glas Portvin i baren utanför museet.
Dyra droppar!.... 4€ för det här lilla, men gott var det.


Det blev en långpromenad på drygt 4 km och nu började vi bli hungriga!


Vi sökte upp en restaurang inte långt från ställplatsen....bra att ha nära hem.  Vi beställde grillad Salomon med grönsaker. Gissa om vi blev besvikna när vi får in en vit lax? Och naturligtvis var det ingen lax utan någon annan sorts fisk. Den gick att äta... men vi hade ju förväntat oss en grillad lax. Dessutom var den avbildad rosa, som lax är, i menyn. När vi påtalade detta så verkade servitrisen inte alls förstå oss...så vi struntade i att ge dem någon dricks.



Någon som vet vad busken med dessa fantastiska "rosor" heter? Det är ju inte rosor även om de ser så ut, men väldigt vackra.


Denna ställplats ligger otroligt vackert, med utsikt mot Rio Douro. Tre broar finns här, den vackraste är den mellersta, samt den gamla järnvägsbron, som numera bara är för gångare. Den fulaste är den nyaste motorvägsbron. 😁
Här kan du få vatten och el intill din bil, tömma gråvattnet under bilen allt för 3€/dygn. Det kommer en vakt på kvällen och tar betalt, annars får man gå till det gula huset och få hjälp med inkopplingen.
N40 09 21 W07 46 52


Det var så skönt väder + 21, så vi tog ut stolarna en stund. Jag måste ju bättra på solbrännan innan vi kommer hem.


 Jag satt ute och väntade på solnedgången och fick då syn på figuren på berget...en man i långkappa och hatt....en typisk klädsel här förr i tiden.


Det tog inte solen många minuter att försvinna....


...bakom kullen.


Men då kom månen fram istället.
Det blev ingen båtresa heller, för de börjar inte förrän i April - Oktober. Det gör att i morgon kör vi husbilen efter Rio Douro en bit, för att sedan ta oss över till Spanien igen.
Ha det gott alla där hemma!

Bildresultat för tecknade bilder på solar

5 kommentarer:

  1. Kan blomman vara gardenia? Vi blev så glada över ert inlägg. Till hösten ska vi åka husbil ner till Spanien och vandra en vecka med kompisar från Santiago de Compostela. Sedan har vi planerat fortsätta i husbilen alla fyra några dagar och vi var hos dem och planerade in ett stopp just i Peso da Regua med båttur på Dourofloden.
    Verkar vara så fint där och ställplatsen ser inte heller fel ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så trevligt hoppas bara ni hinner åka båten i oktober. Vad vi förstod så gick det inga båtturer nu i mars. Finns jättemycket att se och göra i Portugal missa inte Monsanto stenbyn i Relva N40 02 46 W007 06 58 Den är sevärd och orkar man inte gå så kan man åka minibuss från parkeringen.

      Radera
  2. Det verket vara ett riktigt trevligt område. Få se om det blir ett besök till hösten!

    SvaraRadera
  3. Tänk om Sverige kunde lära sig att fixa ställplatser och ta 30 kr/dygnet här också :)) Det vore nåt det . Ni hittar ofta fina ställen och du ser ut att må gott med ditt handarbete i hand:)

    SvaraRadera
  4. Väldigt vackert. Jag tror blomman är en kamelian, en släkting till te-busken.

    SvaraRadera