måndag 18 mars 2019

Almeida en spännande stad och nya ställplatser.

Många gånger när vi åker så träffar vi på saker som vi inte hade räknat med. så var det när vi åkte från Peso da Regua. Jag hade hittat en ställplats efter vägen som jag tyckte låg bra till. 
Den låg i början av Almeida. Nu visade inte koordinaterna rätt, för vi skulle ha fortsatt en bit till, när Ingemar fick syn på ställplatsen och åkte in. Här finns el 5€, vatten 2 € och tömning. Platsen sköts av Bombeiros och var väldigt ny.
N40 43 44 W06 54 05 


När vi satt och fikade i solen kom en fårskock förbi. Länge sedan vi såg får och getter som vallades.


Vi såg en mur på andra sidan av vägen och på morgonen efter tänkte vi ta en tur in och se på staden.


Att det var en väldigt speciell stad upptäckte vi redan vid ingången. Vi gick bara över vägen från ställplatsen, till gångvägen.




Vi kom inte in den stora vägen, utan en av de andra tre in och utfarterna.

Interiördörr av San Francisco

Så här såg den största och mäktigaste infarterna ut.
Lite info om själva namnet Almeida, som är en stad från 1200 talet.
Det finns också flera versioner för ursprunget till namnet Almeida. Men det som alla är överens om är att namnet är av arabiskt ursprung. Vissa säger att det kommer från arabiska Al Mêda och det betyder "bordet", eftersom staden ligger på en stor platå, i bordet på borden. Det finns också de som hävdar att det kommer från Arab Atmeidan vilket betyder fält eller hästkapplöpningsplats. Frei Bernardo de Brito, infödd av Almeida och kroniker av kungariket, hävdar att härleda Almeida, konfigurationen av det land där byn är byggd och vars ursprungliga namn är Talmeyda. 



Vi vandrade vidare i staden.



Både ny och gammal bebyggelse.



Eftersom det var söndag så var alla affärer stängda, men en var öppen och det var en nyckelhandlare.


En telefonkiosk ser man inte så ofta numera.


På torget en söndagsförmiddag grillades det kycklingbröst och flera invånare satt och väntade på att de skulle bli färdiga.


Vi hittade ett ovanligt hus, med 20 "fack" alla med dörr. Lika många på andra sidan av huset. Vår tanke var först att det var små affärer..... eller kanske något som hade med hästar att göra. Någon som vet?



Vi fortsatte runt och kom till Museet. Betalade 2.25€/pers. Fick se massor av olika vapen under olika århundraden. Krig hade det varit här också. 






Inte bara bofasta invånare i de gamla husen, några som bygger egna bostäder också.


Så här såg staden ut uppifrån....som en stjärna. Fantastisk arkitekt och byggnation. Vi kände att nu var vi tvungna att fortsätta vår resa.


Kör till gränsen och sedan över till Spanien igen och nu kunde vi flytta fram klockan 1 timma.



På flera ställen efter vägen ser vi dessa målade kossor i olika färger.


Nu har naturen blivit mer odlingsbar också.


Så här har vi åkt.
Vi fortsatte till en ställplats nära Salamanca.



Här i Terradillas fanns stora platser att parkera på. Både tömningsplats och vatten gratis. Natten var kall endast -0,8 gr.  Vi fortsätter nu genom Spanien och kanske ut mot kusten några dagar, innan vi kör mot norr igen. Måste ju passa på att utnyttja solen några dagar till.

Köra Smiley

1 kommentar: