fredag 8 mars 2013

Kustvägen mot El Jadida


I morse vaknade vi av moskéernas böneutrop och Påfåglarnas hemska skrik. Vackra att se på, men de låter förfärligt, de platsar bättre i djurparker, men de var roliga att se på J
Vi hade inte tänkt stanna här utan fortsätta upp efter kusten. Våra kompisar ville hellre åka en annan väg så vi bestämde att vi skulle ses på Campingen i El Jadida. Vi tog vägen som vår GPS visade och den var förstås inte mycket att ha, ganska smal och lite gropig och en väldig massa mopeder och personbilar på.



Markerna här omkring tycks bestå av bara sten, åtminstone när man ser alla stenmurar och att varje sten är ditsatt av en mänsklig hand. Vilket jobb för att få en liten markbit att odla på.



Mycket folk finns efter vägen och de flesta, ung som gammal, höjer handen och vinkar glatt. Man kan bara bli glad när man ser sådana gester.



Efter några km kom vi ut på kustvägen och här är det branta väggar, inga sandstränder. Vägen går ganska högt upp på platån. Ursäkta lite gråa bilder men det beror på att det var disigt.






Efter vägen växer vårblommorna men namnen kan vi inte.



Nu börjar vägen gå nedför och vi ser de fina sandstränderna, som är folktomma. Klart ingen vill bada, sånt blåsväder som det varit och är.



På motsatta sidan av vägen lyser åkrarna grönt. En del ringar in sina ägor med bambu, andra använder sten.



Nu har vi kommit några mil mot Oualidia, och naturen har ändrats. Nu finns odlingar även på kustsidan.


Fåraherdar finns det gott om, här vinkar även den gamla damen till oss J



Detsamma gör även skolbarnen. Här finns ingen skolskjuts, så en del barn kan ha väldigt långt att gå för att komma till skolan. En del har en cykel och ibland kan de få lift med någon åsnekärra.



Vårt första mål var Oualidia N32 43 53 W009 02 33, den stan´n skulle man kunna kalla för den blåvita staden då alla fönster och dörrar var blå och husen vita. Vägen ner mot ställplatsen/parkeringen var brant men med vacker utsikt mot den lilla lagunen med strand. Tänk om det ändå hade varit soligt och bara lite vind, då hade jag inte bangat för ett dopp J



Ställplatsen var stor och stenbelagd, men ingen el eller annan service såg vi till. Vi fikade och åkte sedan vidare mot El Jadida.



Här är man nu igång med att skörda, vi såg morötter i massor,olika  kål och blomkål. Stora lastbilar överallt lastade med grönsaker. Säker ska mycket av det skickas vidare, kanske mot Sverige.



Där vi åker nu finns vatten mellan en landtunga och fast mark, vi ser att de har gjort, som man gör i Spanien när man tar tillvara havets salt. Och längre fram får vi det bekräftat, när vi ser salthögarna, som inte kom med på bild.



Åter igen träffar vi på glada och vinkande barn på väg hem från skolan.



Nu ser vi kända blommor vallmon, vi har vi sett på flera ställen både sådd och vildvuxen bland säden.



Vi närmar oss El Jadida och här är det ett helt nät av elledningar.



Vi har ju sett en hel del taxi-bilar och i olika färger, i det här området är de beiga. Vi såg en taxi komma mot oss och den var ”knökafull” med passagerare, en av dem satt på chaufförens vänstra sida, alltså inklämd vid dörren. 
Det skulle aldrig gå hemma i Sverige men här spelar det nog ingen roll hur många man kan ta med. Det är bara att sätta upp handen så stannar de och plockar upp dig. Hur de sedan betalar resan, var och en eller delar de?? Ja det var frågan, men billigt är det att åka med taxin. J




En skrotsamlare på väg hem. 


 Nu har vi kommit in i själva staden El Jadida och vi ser massor av nybyggda hus, hela kvarter med hundratals lägenheter, men alla tomma. Det är inte första gången vi ser dessa nybyggen.



Frågan är om människorna här har råd att bo i de här husen. Och när man ser hur de egentligen bor, alldeles intill nybyggena så kan man ju undra. Arbetslösheten är ju stor även här.



Vi stannar till på Carrefour, där vi även möter våra kompisar, handlar lite och kör sedan mot Camping Caravaning International
N33 14 27 W008 29 12



I morgon ska bilarna på oljebyte och service, vi har hittat en Fiatverkstad här.
Vädret har varit varmt +17 gr när vi vaknade och runt +21gr under dagen, solen har visat sig ibland, men nu väntar vi lite mer regn. J

6 kommentarer:

  1. Fint inlägg Maggan. Inte mycket att tillägga mer än att ni verkligen får insyn i Marockanens vardagsliv, långt bort från charterhotellens oaser.

    SvaraRadera
  2. utrolig mange fina bilder dere har og spennande å følga deres blog dere må ha en trivelig resa vidare,kjenner det skal bli godt å komme ut på vegen igjen den 20 mars etter 6 måneder på orange grove camperpark i bennidorm ferden går søder i spanien mot portugal

    SvaraRadera
  3. Det örngott som du skriver, de flesta har nog inte råd att bo i dessa nybyggen. De är ju ofta lite bakåtsträvare också i de muslimska länderna även om Marocko är hyfsat liberalt. Men det är nog inte lätt att få ihop till de höga hyror som råder i nybyggen. Dessutom vill de säkert äga sitt eget i de flesta fall, men det var spännande vägar ni åkte och man ser verkligen den skiftande naturen. Inte bara naturen utan även odlingsmässigt. Men visst är det ett annorlunda land. Lycka till på resten av tillbakaresan. Kramar 3 M

    SvaraRadera
  4. Ni fortsätter och berättar och visar bilder så bra, lika roligt att läsa era inlägg. Hoppas väderprognosen är fel så att ni får möjlighet till ett dopp i havet!
    Vi har soligt och ett par minusgrader men det ska bli riktigt kallt i helgen!
    Trevlig helg
    Kram

    SvaraRadera
  5. Bästa husbilsbloggen!!! Angående taxibilarna så skulle jag tror att det är samma system som i mellanöstern där man har taxi som kör på vissa linjer t.ex. mellan städer. Man stoppar dem efter vägen och de fyller på med passagerare tills bilen är full, i Marocko t.o.m. överfull hör jag, sen säger man bara till var man vill stiga av. Priserna brukar vara fasta beroende på hur långt man åker med, lite dyrare än buss men i gengäld oftast mycket snabbare. Ett väldigt bra system enligt min erfarenhet.
    Hälsningar Kerstin i närheten av Örebro där vi har riktigt kallt nu.

    SvaraRadera
  6. jag kor fran malaga nasta vecka till guelmin tankte kora av vid casa o ta vagen till jadida ock sedan kustvagen ar det daligt att ta den vagen kan ni foresla en battre vag tacksam for svar gudrunhamadeh facebook

    SvaraRadera