söndag 3 mars 2013

Mot Essaouria


Sista morgonen på ställplatsen utanför Taghazoute får vi åter ett besök av "krims krams mannen". Varför vi kallar honom så är för att när han kommer och vill sälja sina smycken säger han, "Bara billigt, halva priset, nästan gratis" och när vi säger, nej tack, svarar han "bara krims krams, bara skit" och så går han. J


Om han förstår svenska vet jag inte, men det låter väldigt roligt och man har svårt för att hålla sig för skratt.


Några som också besökte oss var kvinnan med får och getter.
Lammungarna är så gulliga.


Vi har ju sett att de samlar våra tomma vattenflaskor och nu vet jag vad de gör med dem. Pryder träden ser det ut som J


Vi far iväg norr ut och vårat mål är en Camping i Essaouria. Vägen går efter kusten en bit.


I byarna är det full fart från tidiga morgon tills mörkret kommer.
Ni får ursäkta att en del bilder ser ut att bli sneda, men jag har ju inget Photoshop att redigera det i. De här långrockarna som männen bär har inga fickor, men vi har upptäckt att huvan används som ficka för telefonen och ev pengar. J


Full fart var det även på kvinnorna efter vägen, de lastar bananblad på sina Åsnor, men samlade även ris och grönt till sina djur.


"Afrikas nya blomma" lyser mot oss lite här och var.


Vi har nu kommit dit där det även odlas en del säd, hur det kan växa i den här sanden, bland all sten är obegripligt.


Sista sträckan vid kusten, innan vi stretar upp för alla kurvor, ser vi flygsand och den påminner oss om att vi är nära öknen även om vi inte direkt känner så.


På väg upp för den slingrande vägen har det tidigare hänt en olycka. Nu har de kommit med en ny bil för att lasta om varorna. Det är en av de få olyckor vi träffat på.


Att vi befinner oss i den delen där det odlas Arganträd och av det fås arganolja, finns ingen tvivel om.
De små stånden står med några hundra meters avstånd i flera mil.


Ökenlandskapet breder ut sig men är fantastiskt vackert, med alla färger på sanden.


Och ibland fina stenmurar, för sten finns det gott om. J


Och på de små åkrarna har vi sett att de nu skördar säden, råg och vete.


Sen har vi det här med trafikvett!! Heldragen linje betyder omkörningsförbud och det är även skyltat med det, men här tas ingen hänsyn, fram ska man och det så fort som möjligt. Alla bilarna körde om.


Vi hittar Campingen Sidi Mogdoul N31 29 30 W009 45 48 och utanför stod en liten flicka och kollade noga in våra bilar.


Först skulle vi inte få någon plats för det skulle komma en stor grupp med husbilar, men så gav han med sig och vi fick plats.
Tur var det för sedan började det strömma in bilar.


Här finns fritt wifi och så här kan man också sitta för att skydda datorn mot ev regn eller sand, som ryker omkring i luften.


Runt omkring campingen står massor av olika krukor. Troligtvis finns någon keramik-verkstad i närheten. Jag skulle gärna ta med någon av dem hem, men de är alldeles för tunga och tar för stor plats. (En kärra efter bilen vore inte dumt )J 


Roliga figurer kan man se i gamla trädrötter.


Vädret är idag mulet och det har kommit någon enstaka regnskur. I morgon väntas mer regn och blåst och då är det tryggt att stå på en camping med både el och wifi. 


17 kommentarer:

 1. Såå roligt att följa med på er resa! Det verkar finnas gott om försäljare :) Vissa saker är dock lite jobbiga att ta med hem, som stora krukor. När vi var i Kenya var det en försäljare som försökte sälja på mig en stol. Men det kändes ju lite jobbigt att ta med på flyget ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det är ju det jag säger, att en kärra efter bilen skulle vara bra. Tänk på det när ni ska ut på er rundresa :) Det finns så himla mycket man vill ha med hem, så det gäller att välja, med tanke på vikten. Och flyger man är det ju nästan omöjligt att ta med annat en kläder hem.

   Radera
 2. Vilka härliga bilder och vilken annorlunda miljö, måste vara häftigt att uppleva detta. Ha det bra på er fortsatta resa!

  SvaraRadera
 3. Data, sand, handuksbilden såg inte rolig ut. Jag hoppas att datorn att kommer att fungera efter detta, så ni kan fortsätta att rapportera om er resa. Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte min dator utan en okänd person. :)

   Radera
 4. Datorer tycker inte om sand så håll den inomhus, en handuk kan inte skydda den tillräckligt :)
  Jag har undrat ett tag om Argan oil var samma som Morrocan oil som alla pratar om här. Idag kollade jag äntligen upp det och det är samma sak. Hoppas du är klok och köper dig en flaska, håret mår så bra då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej då jag har den inomhus :) Ja det är säkert samma. Oljan kan visst användas i maten också men jag gillar inte smaken. Håret har jag inte tänkt på, kanske jag får lov att köpa ändå. Vi har sett hur kvinnorna sitter och bearbetar den malda mandeln, ville inte ta kort på dem, ganska omständlig procedur.

   Radera
 5. Nu har jag återigen läst ikapp er på resan (har varit utan nät ett tag pga inkoppling av fibernät)
  Det är såå roligt att se alla underbara bilder och läsa om det ni är med om. Vilken resa ni gör och som någon skrev, bra att vara i sällskap, det skulle jag också tycka skulle kännas tryggare.
  Hoppas att du köpt Argan olja, jag använder det så gott som dagligen, den blir beroendeframkallande ha ha ha
  Kram till er

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att ni är med:)
   Nej jag har inte köpt ännu men kanske jag ska ta och göra det :)

   Radera
 6. Så härligt att följa er väg genom detta spännande land... och vad gör det att någon enstaka bild bland alla jättebra bilder är lite sned - ingenting alls :)
  Haha... "krimskrams"- mannen... näe, han förstår nog inte svenska...
  Arganolja... har hört talas om den, men hade ingen aning om vad det är eller hur den används... bra med Google!
  Kram

  SvaraRadera
 7. Spännande vyer!
  Inte minst bilderna ut över havet!

  Lev väl!

  SvaraRadera
 8. När vi tittade på bilderna idag med flaskorna hängande där i klasar började vi så klart att spekulera varför. Kan det vara så att de inte vill att getterna ska klättra upp i träden och äta bären? Flaskorna gnager ju mot varandra och för lite väsen. Bara en spekulation. Har också sett att de har eldat med dem !?!? Vilket ju inte är så smart, men det brinner säkert bra eftersom det är plast. Lite andra uppfattningar har de om saker och ting. Krims, krams mannen har säkert bott ett tag i Sverige och har nog pension härifrån. Då brukar de ju återvända. Nu har vi väl inte haft jätteinvandring från Marocko, men var ju en del innan 2000- talet när det var lite stökigt där nere mellan muslimska grupper. De ilskna grupperna har väl inte fått ett fast grepp där som tur är för turismen. För turisterna brukar ju bli en målgrupp de riktar in sig på i andra av de afrikanska länderna. Men de får vi undvika. Kör nu försiktigt och var rädda om varandra. Vi finns med er i tankarna. Kramar 3 M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ha rätt om "krims krams" men jag tror att många har sagt just det till honom och då använder han de orden. När det gäller plastflaskorna kan du ha rätt, kanske ville de inte att getterna skulle klättra i just det trädet, men de klättrade i de övriga träden runt omkring. :) Roligt såg det ut som druvklasar.
   Kram

   Radera
 9. Men så fint ni verkar ha det. Ser jättehärligt ut. Jag skulle gärna vara där ni är:-) o slippa våran snö som vi har i massor. Sv.: kul att du tittade in hos mej. Vi ses igen. Kram

  SvaraRadera
 10. Margareth o Svenmåndag, 04 mars, 2013

  Vilka fina krukor ,dom hade jag gärna velat utforska lite närmre! "Afrikas nya blomma" verkar däremot lite mystisk! Det är härligt att följa med er genom landskapet! Tack! Kram

  SvaraRadera
 11. Så härlig resa ni gör. Lennart har följt er tidigare, men jag har inte gjort det under er Marockoresa, men nu är jag ifatt. Ha en bra fortsatt resa. Här i Portugal kommer skurarna tätt idag! Ha dé! Elisabeth

  SvaraRadera
 12. Väldigt intressant att följa ert resande, kom just att se er trevliga blogg, forts trevlig resa!

  SvaraRadera