torsdag 17 mars 2011

Montemor och Évora

Torsdag den 17/3 -11

Idag fortsatte vi mot Montemor, körde in mot centrum och upp på höjden, hittade en tillfällig parkering bredvid den gamla arenan. Nu var det dags för fika och ett försök att lägga in gårdagens blogg. Det var lite trögt med internet där vi stod i natt. När vi ändå var där passade vi på att gå en liten runda, inte alltid så lätt på alla kullerstensgatorna. Här finns faktiskt palmer, Tomas. Jättemysiga små gator och gränder och en del mycket gamla hus. Vi hamnade vid polisstationen och där höll en polis på att sadla sin häst.På väg mot Evora såg vi den här typiska portugisiska damen. Vi har märkt att många portugiser är väldigt små, särskilt de äldre.Förra gången vi var i Evora blev det ingen stadsrunda mycket för att vi strax innan hade fått inbrott i bilen, det tänkte vi ändra på nu. Vi hittade en parkering N38° 33´59 W 07° 54´56,3 inte så välstädad men ganska nära stadsmuren se pilen. Den vi tidigare sett tyckte vi inte om. Den här gången ställde vi ett par skor utanför och drog för gardinerna samt satte på radion. Nu var det dags för stadsrunda nr 2 den här dagen. In genom stadsmuren och upp för första gatan, kom fram till torget och turistinformationen fick bistå med en stadskarta.Här stog flera grupper med guider, men vi försökte klara oss på egen hand. Massor av souveniraffärer. Flera sålde saker tillverkade av kork, mycket ville jag ha men det blev till sist bara några korkar och underlägg.Vi kom till slut fram till resterna efter det Romerska templet från 200 talet e.k som ska ha varit tillägnat gudinnan Diana. Att det är en gammal stad märks på alla små gränder och gamla hus, jättemysigt att gå runt här, även om det är jobbigt för fötter och knän. Jag gillar alla dessa gamla städer, bara att tänka på att mycket av bebyggelsen är många hundratals år. För att inte tala om alla som har trampat på dessa gator. Nu har vi varit väldigt kulturella idag och stannar här för natten tillsammans med 2 holländare och en fransman och en tysk....var håller alla svenskar hus?

Trodde det skulle regna idag men det har varit uppehåll och på eftermiddagen så sken solen och det blev riktigt varmt med tröja på ca + 16° Enligt väderprognosen så ska det bli klart väder i 4 dagar och upp till +23° Håller nog med både Tomas och Anita...det blir svårt att åka norr ut till kylan men vi hoppas det varma vädret följer med oss upp.

4 kommentarer:

 1. Vilken charmig liten stad! Och vädret verkar det ju inte vara fel på heller ;)

  SvaraRadera
 2. Vilken mysig stad med vackra gamla hus och smala gränder. Ha dé fortsatt bra!

  SvaraRadera
 3. Maggan, stanna kvar där ni är för här har snöat inatt igen!!!!!
  Hls anonyma Kurt.

  SvaraRadera
 4. Alla sätt är ju bra för att mota tjuven i grind. Vår lilla hund har ett ganska högt mörkt skall så jag hoppas att eventuella tjuvar tror att det är en stor hund och låter vår bil vara ifred. En kulturell dag är inte så tokigt som omväxling till strandpromenader.

  SvaraRadera