fredag 25 mars 2011

Conimbriga

Fredag den 25/3 -11

I morse var det livat runt omkring oss, skolklasser som skulle in och titta på de romerska ruinerna – utgrävningarna.På en halvtimme kom ytterligare 7 bussar med barn i alla åldrar. Även vi gick in för att se vad det var för utgrävningar dom hade gjort. Det första vi kom till var en fantastisk fin fontän där man även hade fått till vattnet i de befintliga ledningarna, allt gjort flera tusen år sedan.Det som också imponerade var de otroligt vackra mosaikgolven, 1 cm stora mosaikbitar formade i olika mönster och färger. De täckte hela golven och var nog i stället för mattor. Att rommarna gillade bad hade vi förstått tidigare, och här fanns många badanläggningar både för de privata och för hela samhället.Avloppsbrunnar och olika rännor såg vi, både med och utan lock. Här kunde man också se hur de hade gjort alla pelarna, som ostbitar av tegel såg det ut.Det blev en rundvandring på 2 timmar idag igen, mycket intressant och jag måste säga att det här ska man inte missa. Vi hittade den här platsen Conimbriga ca 2 mil söder om Coimbra, för att vi letade nattplats.

Fortsatte sedan förbi Coimbra och väg IC6 N17,som överraskade oss med att vara ny fin dubbelfilig väg ända fram till Lourosa. Strax där efter hamnade vi i en kö igen, men den här gången var det en större olycka, en förare som hade haft alldeles för hög hastighet och farit över på fel sida innan han körde ner ett cementräcke och hamnade i diket. Om det var någon fler bil inblandad han vi inte se.Som tur var hade vi precis innan ca 15 min stannat för en fika. Nu har vi farit inåt landet och det märks både på temperaturen som har sjunkit till +15° och på att våren inte kommit så långt här ännu. Träden lyser ljusgröna och jag har för första gången sett blommande påskliljor. Nu har vi hittat en plats att övernatta på, några mil öster om Guarda ca 7 km från Pinzio N 40° 36´02,3 W 007° 01´55,2 En lugn plats efter väg N16 och givetvis med lite vatten utsikt. I morgon kör ur Portugal och in i Spanien och upp mot Franska gränsen. I Frankrike vet jag inte hur det blir med internet. Nu är vi i alla fall på väg hem till Sverige. Vädret idag +18° fram på dagen nu kl 19.30 endast +13°

3 kommentarer:

 1. Hur känns det nu då......att åka hem igen. Är det blandade känslor eller bara ren skär hemlängtan?

  SvaraRadera
 2. Margareth o Svenfredag, 25 mars, 2011

  Tack för alla fina o intressanta bilder från Portugal!Vi har 1,3 plus ikväll. Knappast vår ens.Men senaste dagarna utom idag har varit soliga.God fortsättning!

  SvaraRadera
 3. Verkligen fantastiska mönster i mosaikgolven! Vilket jobb!
  Tack för att vi fått "följa med" på resan såhär långt och önskar en bra resa hemåt!

  SvaraRadera