söndag 30 oktober 2022

Ruinerna av Empuries

Idag ska vi besöka Ruinerna av Empúries. Här var vi första gången i April 2013. Vi behöver röra på oss och då passar det bra att ta sig en promenad här och se om de har hittat mer av ruinerna under marken.


Först skulle vi hitta en plats att parkera på. Jodå det fanns platser, men de var väldigt lutande. De bästa platserna var för "plåtisar" eller korta husbilar. Bara att plocka fram nivåklossarna och hoppas att vi kommer något så när i våg. Tyvärr så fick vi ändå stå framåtlutade så det blev uppförsbacke till toan. 😁
GPS :N 42°7'46” E 3°7'18”

På eftermiddagen tyckte vi värmen var ok för en långpromenad bland gamla ruiner. Kände inte igen oss i entrén och den här gången fick vi betala 8€ för två, förra gången var det gratis som pensionär.

Det ser ungefär ut som tidigare.


Efter att ha gått i genom den äldsta delen var det dags för museet. Minns inte att vi var in på det första gången. En tavla visade lite av hur det såg ut under utgrävningen.


Inne  kunde vi se vad man hade hittat när de grävde ut platsen. Kukor och köksredskap känner vi igen från andra utgrävningar.


Örhängen i guld ser nästan ut som de som finns idag.


Även en del mosaiktavlor hade man lyckats rädda.


Och visst har de fortsatt med utgrävningarna. Ett gäng ungdomar jobbade med att sopa en mur rent från sand.Vi kom fram till trappan upp till nästa område. Tänkte först att den är brant, men den var så perfekt gjord i stegen så det gick jättelätt att ta sig upp.


Här på andra området hittade vi också alla fina mönster på mosaikgolven. Faktiskt kan man se en del av mönstren även idag, men då är det i vävda mattor.


Vilket jobb de hade att lägga dessa golv, med små tumnagelstora bitar i olika färger. Här var det mest svart och vitt (grått) samt en ljusbrun nyans. 


Att gå runt tar på krafterna och ryggen gör sig påmind, då är det skönt att vila på en del av en  pelare, flera tusen år gammal. Vädret var perfekt, lagom varmt och sol, men även lite vind.


Utgången var genom en stor port i ringmuren.


Det var en rejäl mur och den var gjord dubbel på sina ställen, så de kunde stå där inne och skjuta mot fienden.


Efter besöket sov vi på husbilsparkeringen, som vid det här laget hade blivit nästan full av husbilar i olika storlekar. 
Vi hade "Folkabilar" både bakom och framför oss. Det märks att tyskar och fransmän för det mesta väljer dessa småbilar, både av äldre och nyare modell. Inte så dumt för då kommer man in på de flesta platserna.  För första gången kom också några på cykel, vid 23 tiden och slog upp tält i mörkret. Det är inte ofta man ser cykelcampare vid den här årstiden.
Promenaden runt blev nästan 4 km......motion är bra för höften, sägs det, men tröttsamt. 
                                                
2 kommentarer:

  1. De här ruinerna har vi aldrig hört talas om då det blev ett bra tips till oss som älskar ”gamla stenhögar” om vi skulle komma åt det hållet. Bra jobbat med promenader, rörelse är ju a och o för dåliga leder även om det inte känns gott. Här hemma kämpar jag med mina axlar…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi gillar också "stenhögar" 😄 Ja vi måste ju röra på oss även om det tar emot i höfter och andra leder. Gummiband har vi med för armrörelserna.

      Radera