onsdag 10 april 2013

Ruinerna i Empùries och fallskärmshoppare

Ni som följt oss ett tag här på bloggen, vet att vi gillar att besöka utgrävningar. Vi tycker det är fantastiskt vad de kunde, för flera tusen år sedan. På kartan hade vi sett att det fanns något intressant söder om "Spaniens Venedig" Empuriabrava, och nu när vi var på väg dit så varför inte ta en titt på det här stället Empùrius
Vi hittade en parkering vid sidan av infarten, men det visade sig att man kunde köra in och betala en liten slant för att stå på bussparkeringen. Som pensionärer över 65 år så går man in gratis. 


Det är ett stor område att gå igenom så vi räknade med att tillbringa hela eftermiddagen här, dessutom finns ett museum.
Vi började med den Grekiska delen först, den grundades av grekiska kolonister  år 575 f Kr från Phocaea, med namnet Ἐμπόριον.


Duktiga var de och här har de konstruerat något för vattenrening.


Det mesta består av husgrunder här kan man se en virtuell bild av det hela.


Man har även hittat en begravningsplats. Det var inga dåliga kistor de hade, gjorda i sten, och det behövdes nog en hel del starka män för att flytta på dessa, senare kom de på att man kunde kremera de döda.


Vi känner igen mycket av det vi ser från besök på andra utgrävningar t ex i Portugal om det kan du läsa här och här.


Nu har vi vandrat runt i ca 1.5 timma, tagit en titt i museet och sett vad de hittat vid utgrävningarna.
Området har även mycket grönska i form av planteringar och gräsmattor.


Ett litet fik finns vid parkeringen och när vi fått lite i magen var det dags för etapp 2 den romerska staden. En bred trappa leder oss på rätt spår.


Här finns också mycket av det vi sett tidigare....


....som t ex golv i mosaik, men ett runt mönster hade vi inte sett förrut, bara fyrkantiga och rektangulära. (Kanske lite svårt att se då färgen är beige)Man har även satt upp tavlor på hur de tror att det hade sett ut tidigare.


Det här är resterna och en efterkonstruktion.


Det fanns faktiskt en del som vi inte tidigare hade sett, men har man inte varit i Pompeji i Italien så är det här minst lika intressant. Om Pompeji kan du läsa dag1 här och dag2 här.


Oftast möter vi skolklasser på utflykt för att lära lite om landets historia, det gjorde vi även här. Allt från andra klass till högstadieelever såg vi. För de yngre hade de dessutom en tidsenlig klädsel.


Den närmaste staden heter La Escala den kan man se om man går ner till stranden. Vi gjorde ingen tur dit, något måste vi ha kvar till ett annat besök här.


Nu fortsatte vi på små vägar genom små byar till Empuriabrava och en grusplan där vi stått tidigare. N42 15 28 E003 06 28 här finns ingen service.


Vi blev inte tillsagda att flytta på oss, så natten var lugn, men vi vet att i Roses kom de och sade till husbilarna att flytta på sig.


Tog en promenad för att handla, kaffet var slut och det är ju en bra ursäkt till att ta en promenad. Kanalerna är än så länge inte fulla av båtar.


Men luften är full av fallskärmsflygare. Det blev vår underhållning idag.
Ett flygplan gick i skytteltrafik med hoppare.


En del gjorde fina formationer i luften. De ser ut som små getingar.


Vädret var perfekt med fina uppåtvindar.


Man blir ju imponerad av den fart de har när de går in för landning.


Det blev ett långt inlägg den här gången men i morgon åker vi in i Frankrike och när jag har tillgång till internet vet jag inte, kanske går det att köpa ett kort annars får ni vänta tills vi är i Tyskland.
Tills dess ha det gott alla nu styr vi mot Sverige och hoppas våren är på gång.

7 kommentarer:

 1. Det var en otroligt fin utgrävning som ni hittade. Visste inte ens om att den fanns. Måste ha varit meränintressant att vandra omkring dör, det förstår vi. Skulle gärna ha spenderat tid där. Det måste också vara skönt att ta god tid på sig och känna att det inte är någon stress utan ni har tid också för så här härliga besök. Vi kör just nu till Mönchen Gladbah där vi tänkte shoppa lite på en av factory outletsen som finns där. Mina favoritjeans Michèle. De är bara så sköna och bra passform på. Håll tummarna att de har något som passar. Kör försiktigt. Kramar 3 M

  SvaraRadera
 2. Oj vad kulturella ni är. Om oss brukar andra säga, "Ni bara solar och badar". Denna historiska plats var imponerande att se och ta del av. Nu kan ni börja närma er hemlandet, det skall bli sommarvärme nästa vecka. Kram.

  SvaraRadera
 3. Margareth o Sventorsdag, 11 april, 2013

  Tack för alla fina bilder med beskrivningar! Ni är verkligen jättebra på detta! Får kanske en skymt av er "på riktigt" snart? Kram

  SvaraRadera
 4. Tack så länge. Inatt var det inga minus utan regn och 3+! Imorgon kommer antagligen våren till oss.
  Intressant med utgrävningar, jag har varit i Pompeji på 70-talet och såg då mosaikhunden. Då sa guiden att det stod för "Varning för hunden". Samma mosaikhund finns även på Axel Munthes kåk på Capri.
  Kör försiktigt och..
  Ha de kanon!

  SvaraRadera
 5. Nu har jag läst ifatt. Inte bara läst utan också njutit av alla fina foton. Känns som om vi vore nere med er och fick uppleva allt. Tänk så mycket vackert och spännande det finns. Både greker, romare och morer har ju lämnat efter sig en rik kulturskatt. Vissa dagar tyckte jag att vi tog in så mycket nytt att jag inte hann smälta allt. då är det kul att sitta med fotona och minnas samt bearbeta det man varit med om. Ha en fortsatt bra resa. Elisabeth o Lennart

  SvaraRadera
 6. Perfekt tips, då vi tänkt besöka Empuriabrava i juni! Ha det fortsatt bra på er väg norrrut!

  SvaraRadera
 7. Visst är det intressant med utgrävningar!
  Vi har ju Birka på nära håll!

  Lev väl!

  SvaraRadera