söndag 21 april 2013

Vi åker mot Stade en fd svensk hvudstadstad


I natt var det bara + 2,5 gr och gasolvärmen fick gå ett tag. När vi var klara för avfärd så hade temperaturen gått upp till +7 gr. Vi lämnade Stolzenau ställplats för att fortsätta mot norr.
På ett ställe efter vägen varnade man för GRODOR J  Lite längre fram fick vi se låga skydd som var för att grodorna inte skulle ta sig över vägen. Det är första gången jag sett något sådant.Vi hade funderingar på en ställplats i Wischhafen, men när vi såg den gamla Hansastaden Stade blev vi lite intresserade av den och där fanns också en ställplats nära centrum. N53 36 10 E 009 28 00 som också är en Top Platz.Efter att ha fått lite mat i magen så var det dags för en stavpromenad igen. Stade var huvudstad i den svenska provinsen Bremen-Verden mellan 1645 och 1719 så det kan ju vara lite intressant att se om det finns några svenska gatunamn eller annat som påminner om Sverigetiden. Här kan du läsa mer om Stade.

Det är lördagskväll och affärerna är stängda,  staden påminner om min egen stad en lördagskväll....fullständigt tom.


Det finns många färgglada hus med sina spetsiga gavlar.


En trevlig fontän, men tomma möbler utanför fiken, kan det bero på att det är så kallt, sommaren var ju här och hälsade på, men har nu dragit sig tillbaka igen. J


Vi går vidare i gränderna och förbi kyrkan…..

….och kommer ner till kanalen….


…..och se här sitter de, de som vill ha något att dricka eller äta, i solen så klart. J


Holzkran är en träkran från slutet av 1890-talet, numera används den för att visa lite historia om Stade.


Torget runt omkring kallas för fisketorget, här kom båtarna in med sin fångst, idag är det inte samma trafik här som på den gamla tiden, men kvinnan visar att det fanns fisk.

Att det är en gammal stad syns och man har verkligen bevarat husen väl.

Vi fortsatte ner mot vattnet på andra sidan, hela den historiska Altstadt är omgärdat av vatten, där det fanns en träbro över ”Burggraben” och sen var det inte långt till ställplatsen, gångavstånd med andra ord.


Våren har inte kommit så långt här ännu men påskliljorna blommar för fullt och en del tulpaner har vi också sett. Stade är en riktigt mysig liten stad att promenera runt i kan varmt rekommendera ett besök här.


Vi träffar på ett par svenskar från Stockholmtrakten, som det visade sig att Ingemar kände sedan tidigare, Calle och Marianne på premiärtur i sin nya Concord. De var på väg hem ifrån Holland där tulpanerna ännu inte hade slagit ut. Tur vi inte åkte dit i onödan J
Nu ska vi ta färjan över Elbe och sedan blir det lite shopping i Burg.  
Dagens etapp blev ca 20mil.
5 kommentarer:

 1. Hej på er.
  Vilken resa ni gjort/gör 2012-13, vi har följt er på bloggen hela tiden. Vilken bra berättare du är Maggan, man blir fängslad av dina ord och bilder. Otroligt arbete du lägger på att förse oss nyfikna med information.
  Du har en bra chaufför också som leder er till många fina platser, eller är det GPS´n!? Hi hi.
  Ha nu en fortsatt trevlig resa hemåt.
  Hälsningar
  Rigmor och Håkan Mhcs 1324

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de fina orden :) Alltid lika roligt att få kommentarer och att ni gillar det jag skriver, niger och bockar :)

   Radera
 2. Nu har jag läst era senaste inlägg!
  Jag fattar inte vad Blogger har emot er. Jag har sett att det är likadant på andra bloggar, ni uppdateras inte. Nog om det.

  Vilken fantastisk res ni är på. Vi följer er noga och planerar för något liknande till hösten. Affärer pågår.

  Härliga bilder från en njutbart leverne, underbar frihet!

  Träffa vänner lång hemifrån är ju bara deten höjdare!

  Lev väl o
  Kram

  SvaraRadera
 3. Vilken läcker stad ni hamnade i.
  Ha det så gott
  /Annelie

  SvaraRadera
 4. Nu tror jag att vi följer i era spår. Vi stannade en dag extra här i Detern för att jag skulle få en del tvättat. Det fungerade jättebra och jag fick ha tvättstugan helt själv. Skönt att ha det gjort. Det här var också ett mysigt ställe. Imorgon har vi också tänkt stanna i Stade, där vi varit ett antal gånger. Vi tycker också det är en fin stad och ställplatsen ligger väldigt bra till. Lagom stor för att lätt kunna vandra omkring och titta på de gamla husen. Kör försiktigt resten av vägen, så hörs vi! Kramar 3 M

  SvaraRadera