söndag 28 april 2013

Marocko, vad kostade det?

Jag och Ingemar hade tidigare ingen längtan efter att åka till Marocko, det var för oss inget intressant.....trodde vi. Så fick vi läsa på en blogg av Husbilen Gila och den tände vår nyfikenhet så i månadsskiftet Januari - Februari drog vi iväg tillsammans med våra kompisar Ulla och Torgny på detta äventyr. Mer om den här  resan och dess äventyr kan du läsa här på vänster sida.
Nu har vi summerat ihop lite fakta.

Lidl var en bra samlingsplats hade vi hört, här kunde man också köpa biljetter till färjan.  Biljetten kostade 200€ t o r i kontanter. Här passade vi också på att fylla på förråden av sådant, som kanske inte fanns att få tag på i Marocko,  t ex fläskkött.
I dag får du betala för en Marockansk dirham=DH  0,769kr


Vi åkte ca 250 mil i Marocko, på fantastiska vägar.


Det finns fina motorvägar och de är dessutom billiga vi betalade allt som allt 540 DH. Diesel är också billigt i det här landet ca 7 kr/L , vi gjorde åt 283 L diesel för 2080 DH


Inte bara Diesel är billigt det är även Campingar, där emot kan det variera i standard. Man kan på en del ställen även stå på ställplatser = fricamping till en ännu lägre kostnad. Vi betalade 3027 DH för 42 nätter både på Camping och fricamping. Många campingar har även pooler men vattnet är inte uppvärmt. 


Att ta sig in till en stad gör man enklast med taxi.
Taxibilarna kan ha olika färger beroende på i vilken stad man befinner sig. De är oftast av modell äldre Mercedes, de kan vara ganska skraltiga och har varken hastighetsmätare eller fönster-vevar. 
Vi gjorde taxi och bussresor för 800 DH.


Internet är ju för mig ett måste och jag köpte kort och sticka från Maroc Telecom för 600 DH.
Sticka behövs inte om man har en telefon som ej är låst.

Många gånger när vi var i städer och på marknader så passade vi på att äta ute, det är alltid spännande att se vad man har beställt in för mat. Vi gjorde av med 1470 DH. Vi kan ju ingen franska eller arabiska så det var alltid spännande att se vad det skulle smaka.


Middagsmat handlade vi för det mesta i de större affärerna som Carrefour och Marjane. Grönsaker, frukt, ägg och bröd på campingarna och från närbutikerna. Det blev en hel del kyckling, men även fisk och grönsaker för 2855 DH


Att gå till tandläkaren här i Marocko är att spara pengar. 
Ingemar råkade bita sönder sin tand och han var tvungen att uppsöka en tandläkare, en mycket modern sådan. Den lagningen gick på 400 DH, med taxi t o r ytterligare 200 DH


Stämningen på Place Jeemaa el Fna var helt otrolig och där fanns alla ormtjusare vars flöjter man hörde, massor av folk och försäljare överallt.
En helt fantastisk upplevelse.


Det var lite återblickar och vad det kostar. Marocko är ett land som vi kommer att återvända till, vi har ju bara avverkat en liten del och har massor kvar att se och uppleva, men det får bli på nästa resa.


4 kommentarer:

 1. Marocko står inte högst upp på vår önskelista men det du tidigare skrivit (samt Torgny och Ulla på sin blogg) och med denna sammanfattning tänker jag: "man kan ju ändra sej" :) Tack för inspiration och fakta, så får vi se vart vi hamnar, den dan, när vi blir fria och lediga. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marocko gav oss mersmak och vi räknar med att åka dit igen, särskilt nu när det blir svårare att övervintra i Spanien. Dessutom så är det varmare där under vintern och billigare än Spanien. Många tycker att det blir 100 mil till, men vad är det när man ändå åker mellan 800 - 1500 mil på en vinterresa.

   Radera
 2. Det är inte dags för oss att ge oss iväg dit just nu men man kan alltid planera fundera lite ändå och då är det kul med det du skrev.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Kom just på en annan sak: vet du varför era inlägg inte uppdateras hos mig? Senaste inlägget är: Mot färjan och europa. Undrar om jag ska göra något i min blogg för att få det att fungera? Om du vet, så berätta gärna.
  Kram

  SvaraRadera