tisdag 23 oktober 2018

Ur dimman till Alperna

Vi startar från ställplatsen La Spiaggia i en konstig dimma eller snarare ett dis och det visade sig att det skulle vara så hela dagen.


 Några kort gick inte att ta och solen....ja den hade en slöja över sig. 


Hela vägen från Gardasjön klagar vi på Italiens dåligt underhållna vägar. Det skakar och hoppar i bilen så vi tror alla skruvar i bilen ska lossna. 
Man skulle kunna tro att det är månen, men det är solen i diset, på väg ner.Vid tidigare resor har vi testat en del motorvägar, men även de är dåliga. När vi var på Sardinien i våras tyckte vi att vägarna var ovanligt bra, värre är det på fastlandet. 
Till slut kommer vi ut på en gratis motorväg och nu är vi glada att vi inte är på väg inåt landet, för vi möter milslånga köer av bilar på väg hem efter helgen. På vår sida var det endast ett fåtal bilar.


Vi hade ställt in en parkering i byn Alba, som även användes som ställplats. Redan när vi närmade oss började vi ana oråd....köer av bilar och massor av folk samt poliser överallt....det var tivoli och fest i stan!! 😀Vad gör vi nu? Det börjar mörkna och då är det inte lätt att hitta en ny nattplats. Vi fortsatte lite söder om Alba och där fick vi syn på några långtradare på en stor grusplan, de verkade ha parkerat för natten. Vi körde in på grusplanen och stannade. 
Sov gott och märkte inte ens att långtradarna hade startat och åkt på morgonen. 😁


Ingemar hade redan när vi var vid Gardasjön märkt att vi inte hade något halvljus på höger sida. Ny lampa hade införskaffats och nu skulle den sättas dit. Det är inte lika lätt att byta en lampa i en husbil, som det är att byta en glödlampa hemma. Nej här skulle ett antal skruvar (som rostat) lossas innan han kunde plocka loss lampinsatsen och byta den trasiga lampan. Efter ett tag var allt fixat och vi kunde köra vidare.


I går kväll funderade jag mycket över vilken väg vi skulle ta.....den över Alperna eller den efter kusten. Nu har vi ju kört kustvägen flera gånger så den kändes inte så spännande....vi väljer att åka över Alperna i stället. 😏😃
Vi drog iväg mot staden Cuneo och sedan genom de vackra vindistrikten. Vi såg faktiskt att de hade lämnat en del blåa druvor.


Korna såg inte ut att ha så värst mycket bete....stackarna. I en av byarna fick vi syn på en marknad, det var länge sedan vi var på en sådan. Vänder och hittar parkering, kl är 12.00 så vi hinner nog ta en titt och marknaden är inte så stor. Vi hittade ett par långa stövlar till Ingemar, strumpor och en nygrillad kyckling till lunch, allt på en kvart. 


Sedan bar det av in mot Alperna. Lite slöjmoln runt topparna, men ett strålande väder i övrigt, lite annat än mot gårdagen. Dessutom är vägarna nu så mycket bättre.


Lite längre fram ser vi en odling av lavendel och den är redan skördad.


Vägen går in mellan bergstopparna och följer ett litet vattendrag. Byarna klättrar efter kanterna och det börjar bli så vackert.


Vi ser massor av fina blommor, men jag hinner inte fota, utom när vi står stilla för stoppljus. Ibland går det inte att mötas. när vägen går genom byn, då är stoppljusen till hjälp.
Flera gånger efter vägen, får vi varningar för hjort och rådjur, men det är bara de här vi ser till.Tunnlar är inget som jag är så förtjust i, men ibland är de ett måste. När vi körde genom den här så visade GPSen att vi var på 1000 m höjd.När man är på dessa höjder så är det säkert massor av snö på vintern och här har de gjort snöskydd av trä.Det är en fröjd för ögat att åka här och vägen är perfekt....ny-asfalterad som den är.Höstfärger = lövskog bland alla barrträd.
Vi är inte helt ensamma, för vi möter flera husbilar och långtradare.


Nu är det dags att börja klättra innan vi kommer över på den franska sidan. Det blev några riktiga hårnålskurvor, men de kändes inte så branta.
Väl uppe träffar vi på en liten sjö....eller snarare en större vattenpöl. 😀 
På andra sidan husen har vi Frankrike.

Efter alla dessa kurvor behövde föraren vila en stund och vi hittade snabbt en plats för lite fika. Luften ute kändes för kylig, så det blev fika inne på 1948 m/öhSedan bar det av nerför, men det var ingen större problem med lutning kanske 8-10% så Ingemar hade inga problem med att (motor)bromsa. I Barcelonnette viste vi att det skulle finnas en ställplats med tömning och vatten. Problemet var för "Berit" att hitta dit. Det blev ett snurrande då hon försökte ta genvägar och mot enkelriktningen...men till slut hittade vi rätt genom att följa skyltarna i stället. 😁


Här står vi nu tillsammans med engelsmän, holländare, tyskar och fransmän.


Vi har åkt en fantastiskt fin väg över Alperna och kan verkligen rekommendera den. Inte bara de fantastiska vyerna, vägen var i ett perfekt skick, ungefär som de i Tjeckien. 
Ikväll blir det lite värme på, för temperaturen har gått ner till +3 


Ha de gott....snart är det helg igen.

11 kommentarer:

 1. Måste skratta åt er, som tidigare hade tänkt er åt östra delarna o nu är ni i Frankrike. Det är härligt att man kan använda ratten åt vilket håll man så önskar hahaha. Just sådana grusplatser som ni stod på i Italien brukar vi också övernatta. Många gånger finns en liten krog också som har bra mat.
  Vi har varit i närheten av där ni befinner er nu, Briancon, väldigt vackert. Är ni påväg till Gran Canyon Napoleon rutten kanske?😄
  Kramkram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja det blev lite förändringar i resplanen. :)) Vi tröttnade på att leta kontor för vinjetter mm. Sedan kommer äldsta dottern med familj till sitt hus i Torrevieja nu till helgen och då tyckte vi att vi lika gärna kunde åka dit. Det är ju det som är så bra med husbil....man åker dit näsan pekar. Gran Canyon har vi redan varit vid så den skippar vi. Kram på er också

   Radera
 2. Men nu är ni ju snart i Digne där Kerstin bor, jag var ju där förra sommaren, ni kanske ska ta och hälsa på henne!! Och se ett riktigt gammalt franskt alphus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj så synd att vi inte visste det tidigare för vi passerade ju Digne.

   Radera
 3. Så fina bilder du har tagit 👍 alltid trevligt att köra utanför de stora vägarna, man får se så mycket 😘

  SvaraRadera
 4. Följa er är är verkligen som att va med på resan suger alla tips, Hadä

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul att du följer oss, men du får gärna undertecknat med namn :D

   Radera
 5. Ja, jag så på kartan att ni skulle passera, men så klart ni redan hade åkt förbi eftersom du lägger ut dina inlägg dagen efter eller på kvällen. Det var ju synd. Men jag hade ingen aning om att ni skulle åka genom Franska alperna......och inte ni heller kan jag tänka mig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej att vi skulle åka över alperna bestämdes kvällen innan och att vi skulle åka mot Spanien redan nu, var heller inget vi hade räknat med. :D

   Radera
 6. Vilka underbara vyer!! Så otroligt vackert!

  SvaraRadera