måndag 15 oktober 2018

Terezin(stadt)


Vi lämnar Decin och far lite söder ut. Vi har som vanligt valt bort betalvägar och motorvägar. Vår "Berit" tar oss på småvägar genom lummiga skogar, där vi ser svampplockarna vara i farten. För oss gör det inget att det är småvägar ...de är oftast mycket bra.


Vi stöter ibland på dessa varningsskyltar, som säger, översatt via telefonen:
Vägarna hålls inte på vintern. 😃


Ibland undrar vi om det verkligen går, att komma fram den här vägen. Smalt är det, men som tur är så är det knappt någon trafik.


Något som slår oss är att husen i städer och byar oftast är målade i ljusa pastellfärger.


Vårt mål idag var Terezin, på tyska Theresienstadt och är känt som koncentrationsläger
Det är första gången vi besöker ett koncentrationsläger.Theresienstadt. Under nazisterna fungerade den "Lilla fästningen", överst på planen, som fängelse och den befästa garnisonsstaden, i mitten, som judiskt getto. Mellan dem går floden Ohře, en biflod till Elbe.

Det första vi ser när vi kör in för att leta en parkering, är murarna, som nästan får oss att rysa.Vi hittar en p-plats på en återvändsgata och beger oss till fots in i staden. Vi går förbi stora ståtliga byggnader och över ett stort parkliknande område, till museet. Betalar 300czk = 120 kr för oss båda. 
Det var tungt att gå här inne, där väggarna nästan var klädda, med teckningar från de barn, som fanns i lägret, men som senare flyttades till Auschwitz och aldrig återvände. Massor av målningar och musik från kända konstnärer och musiker.      
Vi fortsatte sedan till Magdeburska kasernen, där man kunde se hur de stackars människorna bodde. Minst 50 personer i varje rum med våningssängar i 3 plan.  Här spelades teater och musikaler för att hålla humöret uppe. Jag fotade bara den här teckningen.Vi gick över gatan och förbi detta hus som fortfarande bär spår efter lägret.Det blev mycket gående och jag fick ont i min fot så vi fick återvända till bilen, utan att ha sett allt. Men det räckte gott och väl, man blir verkligen illa berörd av att se hur en stad som skulle ha ca 7000 invånare istället fick ca 53 000 som levde som fångar i detta gettot för ca 75-80 år sedan.
Hit borde fler åka och ta sig en titt på historien.


Det finns ett stort järnvägsnät här och vi har flera gånger stannat för tågen. Ett dubbeldäckat tåg är inte så vanligt hemma hos oss.


Nu var det dags att hitta en camping eller ställplats för natten. Vi hittar den perfekta fricampingplatsen för natten  
N50 21 14  E14 28 02 
Nära floden Elbe och staden Melnik. En stor plan med gräs och stensättning. Vi fick sällskap på natten av ett Tjeckiskt par.Strålande väder + 23 som ser ut att fortsätta några dagar till.

2 kommentarer:

  1. Ja,nog behöver många besöka de gamla koncentrationslägren och påminna sig historien. Allra helst nu när SD och andra högerpartier/fascistiska partier går framåt. Det är lätt rasera det som är uppbyggt. Mycket i dag liknar förkrigstiden. Hua, så synd att vi inte kan lära oss av historien utan att den ständigt ska upprepas av nya maktfullkomliga. Men kanske ändå mest att vi vanliga vill välja dessa ledare!
    Du gav en bra historieåterblick.

    SvaraRadera
  2. Vi var ju också här i somras. Intressant med tung plats att besöka!

    SvaraRadera