onsdag 17 oktober 2018

Krångel och ändrade planer.

Nu har vi lämnat Tjeckien och det blir nog inte någon fler gång.... med husbil över 3.5 t. 


Hur det är vid gränsövergångar med motorväg vet vi ju inte, för vi kom ju in i landet via en mindre väg. Vi hade läst på att kontanter var bra att ha, men någon bankomat vid gränsen fanns inte, vi fick köra ca 20 km innan vi hittade en.


Sedan var det det här med vinjett och vägavgifter. 
Ingenstans vid gränsen fanns någon uppgift om var vi skulle få tag på vinjett och en OBE box (kilometerräknare) för bilar över 3,5 t. 
Jodå vinjetten (för 3.5 t) gick att köpa på bensinstationer, det var inget problem, värre var det att få tag på en OBE. Vi frågade på flera mackar och fick olika besked. 
Nu hade vi ju inte tänkt att åka motorvägarna så vi skippade att skaffa dosan. Den ser ut som den vi har för att kunna åka i Österrike och över broarna till Danmark och Tyskland, men tyvärr gäller den inte i Tjeckien. Kanske något för EU att fixa...samma box för alla EU-länder, som tar vägavgifter 😁

Tjeckiens avgiftsvägar

Planen var att vi skulle köra Ungern också, men det visade sig vara samma krångel där, för husbilar över 3,5 t  behövdes en OBE.... nej nu ändrar vi riktning.
Vi åkte ur Tjeckien och in i Tyskland, som än så länge går att köra på motorvägar utan avgifter. Tyvärr bara fram till 2019 då kommer även Tyskland att kräva vinjett eller OBE.

Vi kom till ett trevligt ställe i Tyskland, där vi stannade för natten, men mer om det i nästa inlägg.

Relieved smiley5 kommentarer:

 1. Det låter verkligen komplicerat att köra med husbil över 3,5 t i Tjeckien. Jag har för mig att man kan före resan kan köpa en speciell box som används av större fordon typ bussar och tradare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt och helst beställa den hemma innan resan. Om man ska köra motorvägar vilket vi inte gärna gör. Tjeckien har .jättefina vägar, även de minsta överraskade.

   Radera
 2. Tror att länderna förlorar några turister på att det är så krångligt och dålig information, när det gäller bestämmelserna över 3,5ton. Se bara på Österrike med sin Go-box, har hört många som inte åker in där längre. Somliga har blivit stoppade och fått info att det saknats pengar på Go-boxen trots att dom tankat på. Fast utvecklingen går ju framåt och man kanske inte kan "luras" längre.
  Förvånad att Tyskland har varit gratis så här länge, det är trots allt ett stort genomfartsland med enormt mycket trafik.
  Bara det är smidigt att betala, gör vi det men blir det krångligt och ändå fel är det väldigt irriterande.
  Önskar er en fortsatt bra resa.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med dig. Man känner sig inte välkommen med så krångliga regler. Nu spelar det ingen roll för oss eftersom vi föredrar de mindre vägarna och de var helt fantastiska.

   Radera
 3. Håller med dig i att EU borde ta tag i gemensamma betalregler. Det krångliga avskräcker.

  SvaraRadera