onsdag 17 oktober 2018

På väg ur Tjeckien


Vi fortsätter i Tjeckien och kör genom ett kolgruvedistrikt, som inte är så vackert. Vi ser både kol och kärnkraftverk, det bolmar vit rök ur de stora skorstenarna, svart ur en del. Nu ville vi in på en ny camping och det blev Autokemp Hradec U Kadané tur vi har Campercontact så vi kan hitta till de olika ställena.  Den här låg vid en liten sjö, men vi hade problem med att hitta hit. "Berit" ville ta en annan väg, men där kom vi inte fram. Efter ett trixande för att vända bilen så hittade vi rätt till slut.                 


Det fanns massor av husvagnar inbyggda i små hus, och några campare, som vi. Någon reception fanns inte, men vid "restaurangen" skulle det gå att betala.
Jag betalade 200 czk, men något kvitto fick jag inte, inte ville han kolla passen eller ha bilnumret heller. Pengarna åkte ner i kassaapparaten.
Vi stannade i 2 dagar och bara njöt av sol och värme.


När Ingemar skulle betala för natt nr 2 ville han ha 260czk. Ingemar talade då om att frugan hade betalat 200 czk dagen innan, då fick han tillbaka 50 czk.😁 Kan det ha berott på att det var en kvinna som betalade första gången ? Nu var det ju billigt att stå där ändå, så visst hade vi kunnat betala det han begärde, men lite ordning får det allt vara.
Nu drar vi söder ut. Inte alltid man ser nymålade hus.


Vi kör ut på landsbygden igen och där är ingen trafik. Höstfärgerna är intensiva i solljuset.


Vi försöker hitta en plats för lite lunch....det fick bli på en åker.


Fortsätter på småvägarna när vi får syn på slottet.


Valec´ slott är från 1200 talet och byggdes om till ett slott i barockstil. Efter 1945 användes slottet som barnhem tills en stor brand bröt ut 1976. Statens kulturinstitut räddade det från att rivas och började återställa grunderna. Parken och slottet är gratis och tillgängliga året runt, det finns även ett café i en tidigare renoverad tvättstuga. Nu hade vi oturen att det var stängt på måndagar, så något slottsbesök blev det inte, vi ville inte vänta till onsdagen.
Såg ett vacker växthus i parken.


Vi fortsatte på ibland krokiga, men väldigt fina vägar. Fick syn på en flock fina hästar på bete. Här precis som hemma verkar det ha varit en torr sommar.


Nu var det dags att hitta en Lidl för att göra åt de sista Tjeckiska kronorna. "Berit" tog riktningen mot en by nära staden Plzen. Det blev lite mer vin och matvaror, sen var pengarna slut. För att komma vidare var vi tvungna att åka genom Plzen med all trafik. Bussar, mopeder, bilar och cyklar om vart annat. Sen ska man också se upp för spårvagnarna. 😓


Vi ser många vackra byggnader, men de hamnade inte på fotot.


På väg ur staden blev det stopp, för första gången hamnade vi i en kö. De höll på att bygga om påfarterna till motorvägen, därav det långa stoppet. När vi väl kom förbi efter nästan en timma, for vi vidare mot gränsen och in i Tyskland. Nu förstår ni varför vi undviker motorvägar både med och utan betalning.


Att vi kommit in i Tyska Bayern märktes direkt på husen....men mer om vart vi hamnade i nästa inlägg.
Fortfarande har vi varma och soliga dagar, men nätterna är kalla, då sjunker temperaturen ner till endast +4 och vi får köra gasolvärme.

6 kommentarer:

  1. Trevligt. Tyvärr är jag lite skeptiska på Tjeckien, Vet ej varför

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Inga problem med att köra....fina vägar och om man har en hb på 3,5 t. Har man tyngre bil bör man skaffa en OBU dosa (kilometerräknare) och det går bäst vid motorvägsgränser. Vi kör aldrig motorvägarna och landet är inte stort. Svårt med språket och att läsa skyltar. Annars billigt.

      Radera
  2. Spännande att följa er resa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du följer nu blir det andra länder.

      Radera
  3. Håller med dig i att det är trevligt åka de mindre vägarna. Man får se mycket mer av landet då och också hitta möjligheter att stanna och bekanta sig lite extra med vissa platser.

    SvaraRadera