lördag 14 april 2018

Nytt mål.... Filitosa

Korsika har inte så många gamla utgrävningar eller slott (sånt som vi gillar), men vi har hittat något riktigt gammalt och dit är vi på väg nu. Det är inte många mil, men med dessa krokiga vägar så tar det sin tid. 
När vi passerar stranden, strax bortom Camping Le Sud, får vi se både kossor och badande vid stranden.....de badande hann tyvärr inte komma med på bilden.


Nu bar det av upp på höjderna igen....men vägen är fin så det är inga problem.


Överallt efter vägrenen ser vi blåa blommor och till slut stannade Ingemar så jag kunde kolla vad det var för sort. Det var minilupiner....ser precis ut som våra lupiner både i blad och blomma, men de var betydligt mindre. Kunde inte låta bli att plocka några. 😁


Under tiden spanade Ingemar efter fåglar.


Vi har tur med vädret för idag lyser solen och havet blir riktigt blått!!


Det måste vara jobbigt att bygga hus i de här branterna.... men det går.Jag som älskar blommor .....hittade lavendel efter vägen och kunde inte låta bli dem heller.😀


Efter att ha kört ett par mil, som kändes som minst 10 mil, var det dags för fika och vi hittade ner till en strand med camping. Campingen var stängd eller så hade de inte öppnat ännu. Vi passade på att ta oss en titt på stranden i blåsten. Såg faktiskt de som badade trots enorma vågor, som slog in mot stranden....lite vågat, tyckte vi.
Havet har en härlig turkosblå färg....som vi inte ser hemma.


Vi fortsatte sedan mot vårt mål för dagen Filitosa. Här hade, bonden Charles Antonio Cesari, på sina marker 1946 funnit stenstoder s.k. menhir med mänskliga drag. 

En menhir = stående sten , ortostat , lit eller masseba / matseva är en stor konstgjord upprätt sten. Menhirs kan hittas enbart som monolit , eller som en del av en grupp liknande stenar. Deras storlek kan variera avsevärt, men deras form är i allmänhet ojämn och kvadratisk, ofta avsmalnande mot toppen. Menhirer är brett fördelade över Europa, Afrika och Asien.


Vi betalade 7 €/pers och fick veta att det var en ca 800 m lång vandring och ville man så kunde man ta de branta trapporna ner och fortsätta till den plats där flera av menhirerna stod och där det också fanns enorma stenar. Som tur var hade vi både bra skor och stavar med.


Vi kom till en vacker plats och kunde beskåda en del av de gamla bosättningarna, med rester av gamla menhirer.


Här hittar jag den liljelika växten, som jag oftast har sett i Spanien, men då bara bladen, nu fick jag se hur blomman ser ut också.
Vi fortsatte ner för de branta trapporna och det var tur vi hade stavar med.


Utsikten var fin och vi hade en fin sommaräng framför oss.Runt om ett gammalt olivträd stod så 5 menhirer.


Det var en jobbig promenad och vi hade både vatten och frukt med.....en rast var behövlig.


Så kom vi då till de stora stenarna....och här kan man se olika figurer. Kan du se ansiktet eller de andra figurerna?Den här kallas för Dinosaurien...och visst liknar den en sådan.
Kan du se Laxen....


eller ansiktet? Ja det fanns många fler stenar med olika utseenden....bara din egen fantasi kan se vad de föreställer och vad naturen kan göra.


Nu skulle vi tillbaka och då slapp vi trapporna och kunde gå runt kullen.


Men trots att vi slapp de branta trapporna så var det uppför och jag var tvungen att stanna och vila flera gånger.


Här på Freedom Travel kan du får mer nyttig info om Filitosa.
Ingemar var tvungen att stanna och lyssna på de olika fågellätena. Tryck gärna på rutan längst ned till höger för större bild.


Det var en strapatsrik promenad...men så intressant att jag inte skulle vilja ha den ogjord.....vila får vi göra i husbilen.  Vi kan verkligen rekommendera ett besök här....men du måste kanske ha starka ben 😁
Flilitosa Parkering N41 44 38 E 08 52 17


5 kommentarer:

 1. Vilken trevlug utflykt! Njuter med er, glad ni fått sol! ☀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är både en vacker och en spännande resa vi är på. Vi fick 2 soldagar och nu blir det lika många regndagar sedan hoppas jag vi slipper regnet för någon vecka. :D

   Radera
 2. Gläds med er att ni har fått sol och får se natur/hav när det är som vackrast.
  Den vita liljan såg vi på en sandstrand i Frankrike, hur den kunde leva i sanden var konstigt.
  Roligt att följa med er här hemifrån, som idag bjuder på lite mulet väder +7gr
  Kram

  SvaraRadera
 3. Mycket annorlunda natur och sevärdheter i naturen

  SvaraRadera
 4. Så intressant. Just nu känns promenaden något för avancerat för mig,men jag är ju inte heller där. Er resa inspirerar verkligen!

  SvaraRadera