tisdag 10 april 2018

Korsika dag 1

I morse 6.30 ringde klockan....dags att köra till färjan, enligt biljetten skulle vi vara på plats 90 min före avgång. Frukosten räknade vi med att äta i väntan på att få köra ombord...men så blev det inte. Det tog inte många minuter innan vi fick köra på... så det fick bli en snabbfrukost. 😋


Det blev en ganska lugn överfart i mulet och grått väder. 
Efter 4 timmar, ganska exakt, kunde vi se Korsika under tunga moln.


Vi fick inte gå ner till bilen förrän färjan låg fastsurrad, det kändes lite ovanligt mot för färjorna Danmark-Tyskland.
Vi följer strömmen och kör söder ut, då blir det plötsligt nybyggd fin motorväg...men ingen trängsel precis. 


Inte det bästa vädret, för att upptäcka Korsika ....molnen hängde tunga över bergstopparna.Vid Casamozza viker vi av och tar väg N193 mot Francardo. Stannar till på en Super U i Ponte Leccia och fyller kylskåpet, samt tankar diesel för 1.479€, sedan såg vi att Esso hade för 1.472€ och det är nog det billigaste vi sett här, än så länge.


Vägen blir betydligt mindre och sämre än tidigare och de stenar som finns efter kanten tror jag inte gör någon nytta alls för en 3,7 ton tung bil.


Trots det dåliga vädret är det mycket vacker väg som slingrar sig in mellan bergen.Vägen följer dalen och en fors och det är vårgrönska i träden. Men man får se upp för stora stenar som hamnat på vägen.Det är lite svårt att fota genom en vindruta, då solen vill göra skuggor och allt blir grått. 


Vägen är smal och krokig och det gäller att se upp för utskjutande berg. Att mötas är ibland problem och Ingemar får oftast stanna och invänta mötande fordon ....där det finns plats.


Vi hade precis pratat om, hur det skulle vara att möta/köra buss här.....när vi möter en turistbuss.😧


Det var vid byn Calcacuttia och där var det inga problem. Vi hade precis passerat när vi möter en dubbeldäckad turistbuss. Hur skulle den kunna passera utan att skrapa i bergväggen? Vi tyckte ju vi hade problem.... och vår bil är ju inte så hög. 😟


Sen får vi se att vi har snöklädda berg framför oss, det är nog Monte Cinto  2706m eller en topp framför ....så vackert och nu har solen kommit fram.


Djur finns efter och på vägen, här är det en Åsnefarm vi passerar.


Men man får se upp för de svarta små grisarna, som finns efter vägen, de är inte rädda för bilarna. Ibland kan det finnas någon hund med, som vaktar dem, men för det mesta är djuren frigående....både grisar och kossor.


I Spanien och Portugal är det får och getter vi ser... här är det grisar!!
Vi ser också massor av en blomma som är helt ljusgrön....någon som vet vad det är? Det enda gröna som växer i kanterna efter vägen.


Det går inte att hålla någon högre hastighet och rätt som det är har naturen förändrats och vi åker i tallskog och ett Naturreservat, med både rastplatser och äventyrsbanor i träden. Fortfarande är vägen smal, men det går att mötas på flera ställen.


Det är ett vacker landskap, men inte vägar för stora tunga husbilar.....fast kan turistbussar åka här, så kan nog Concorder också göra det. 


Utan att vi märker det, så visar höjdmätaren på GPS-en att det går uppåt och temperaturen har sjunkit till +4 gr och nu har vi plötsligt snö både i kanten på vägen och i terrängen.


Så är vi uppe på 1468 m/öh och vi får köra i 90 km men det är ju stört omöjligt på dessa vägar.Här uppe träffar vi på ett hotell och mitt emot en skidbacke med lift !!....Tyvärr ingen snö i den backen, men det har nog varit.På väg nedåt blir det dimma eller snarare moln som vi kör i.


Nu går det nerför mot havet och den lilla byn Porto... ett vanligt namn på byar vid havet. Nu har vi strålande väder igen och en vacker väg.


Vi hade ju ställt in koordinaterna N42 16 55 E08 41 22 till Bussaglia plage och nu är vi framme.
Kan det bli bättre än så här?


Sträckan från Bastia till Bussaglia plage är 141 km och det tog oss 5 timmar i en hastighet som inte översteg 30 km/tim och med ett flertal stopp pga möten.


Temperaturen steg till  +15gr.
Imorgon väntar vi regn igen, så vi stannar här ett par dagar. Internet funkar jättebra.
Ha de gott!!


7 kommentarer:

 1. Hej på Er!

  Jätteintressant att läsa och se alla bilder.

  Rulla lugnt!

  //Jens

  SvaraRadera
 2. Åh, jag älskar Korsika! Härliga minnen! På campingen bredvid hotellet, mittemot skidbacken, bodde jag i höstas, när jag vandrade på GR20 som passerar här. Inhägnat för att hålla grisarna ute :-)

  SvaraRadera
 3. Med de vägarna förstår jag att det gick i lugnt tempo. Såå spännande att få hänga med här hemmifrån.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Vacker natur är det ju! Och en del branta vägar ;) Hoppas ni får bättre väder snart!

  SvaraRadera