tisdag 16 oktober 2012

Öken och Norrlandskänsla.


Det var ganska lugn natt, vi hade två vakt hundar utanför och grindarna stängda, så vi sov bra tills morgontrafiken började 7.00. När Ingemar gick och betalade fick han med sig lite presenter. En väska och ett förkläde, antar att förklädet var till honom och den blå väskan till mig :) 


Tömning och fyllning av vatten avklarat och Berit (gps) inställd på Zaragosa.  Ett stopp på Lidl för påfyllning av både flytande och fast föda :) Tur att Lidl finns, då känner man sig nästan som hemma. 


Vi far sedan genom rena ökenlandskapet. Ibland undrar man hur de kan få något att växa i den här steniga och karga jorden. Från Lleida till Zaragoza är det rena öknen, men vägen är fin.


Man har ju hört att det är arbetslöshet i Spanien, men det måste ha börjat gå bättre för landet, för det byggs nya hus och arbetas ju på vägarna.


Vi ser ”bergen” långt bort, men jag vet ju att när vi närmar oss så är det inga riktiga berg, i vårt synsätt, mera höjder av sand och sten.


Trots det (i vårt tycke) magra marken så finns det en del träd, men de är planterade och står i raka rader och i klungor.


Vi har inte sett till många olyckor på vår väg hem ifrån. Vi trodde att det här var vägarbete, men det visade sig, när vi körde förbi, att det var en trafikolycka, bilen var totalt ihop tryckt, troligtvis kört in i räcket eller i en framförvarande bil.


Rätt som det var fick vi se grönt gräs, det var ingen golfbana och ingen fotbollsplan, men här hade man bevattning, så det var inte så konstigt att gräset var grönt :)


Vi åker genom flera byar en del riktigt små och samma färg på husen som på omgivningen....ja några hade ju fått lite vitt på sig.


I andra gillar man att sätta färg runt dörrar och fönster.


Och alltid är kyrkan mitt i byn, stor som liten.


Vi börjar ”klättra” upp för ”bergen” och kommer upp på över 1200m/öh
Landskapet är fortfarande kargt dvs dåligt med buskar och träd. Vi ser att de skördar något på åkern och det visar sig vara solrosor, stora fält, en del är skördade andra inte. Kan det vara här de gör solrosoljan mån tro? Här är det fröställningen på solrosen, jag kan tänka mig att det varit vackert med alla solrosgula fält.Nu börjar det bli mer träd och buskar och även varning för vilt. Det beror på att vi passerat Soria och befinner oss i ett område med mycket naturreservat, dvs här finns mycket mer grönska och då också mer djur.


Även i Spanien kan man få uppleva höstfärger....det trodde jag inte.


Naturen runt om påminner nu om Norrland med sina granar och tallar. Vi har sett folk med korgar gå omkring i hagarna, jag misstänker att de plockar svamp, undras bara vad det är för sorts svamp de kan hitta här. Framför oss ser vi en timmerbil, vilket jag inte tror är så vanligt här, men eftersom här finns mycket skog så är det kanske inte så konstigt.


Även en annan stil på husen förekommer.


Vi hittar till vår stpl, som ligger i Hontoria del Pinar 
har gps N41 50 38 W03 09 53 
även den från Spaniens ställplats lista som jag alltid kör med googles automatiska översättning.

Äntligen framme efter 38 körda mil, lite avkoppling i den sena kvällssolen.  19.45 är det ljust 20.05 är det bäckmörkt :)Hoppas ni orkat med den långa resan :) Det har varit en upplevelse att åka från öknenlandskap över bergen och sedan få uppleva Norrlandsnatur.
Vädret har än så länge varit mest soligt och svensk sommar ca+22gr.
Dieselpriset ligger på 1.398€ 
Vädret i morgon ser inte så lovande ut så vi tar det lugnt.

7 kommentarer:

 1. Självklart orkar jag hänga med... så kul :) och massor med fina bilder!
  Blommande solrosfält såg vi mycket i Ungern... kul blommor som vänder sig efter solen :)
  Har svampkonsulentkollegor i Spanien just nu och de berättar att de plockat en del karljohan och en del kremlor...
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Er är det intresant att följa. Kommer själv att åka för andra året till Spanien/Portugal
  Funderar på var ni är på väg.
  Hälsningar
  http://carthago.bloggagratis.se/
  Nils & Birgitta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej på er! Vi är på väg mot Santiago de Compostela och sedan kustvägen ner genom Portugal. Så roligt att se nya namn, välkommen till vår blogg och att följa oss på resan.

   Radera
 3. Ser härligt ut på er färd söderut,vi kommer efter när "Drömvinsten"
  slagit in då tar vi ledigt resten av livet !!
  Ha det gott o kör försiktigt....

  SvaraRadera
 4. Alltid lika spännande att läsa om era strappatser i Sverige eller utomlands. Vi är också på väg ner i genom. kör försiktig o va rädda om er, så kanske vi träffas någonstans.

  SvaraRadera
 5. Våra planer inför nästa sommar är att vara i Blanes ett par veckor och vila ut. Sedan har vi tänkt oss att köra över Zaragoza upp till San Sebastian. Vi tror det kan vara häftigt med tidvattnet i Biscayabukten och se solnedgångarna i väster. Är ni på väg dit? Jag kollar vädret däruppe flera gånger i veckan. Det verkar dock som det är smålandsväder, 35 grader ena dagen för att nästa dag vara plus 19 och regn hela dagen. Ha en trevlig resa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mats! Nej vi kör inte upp dit utan mot den västra kusten ska vara väldigt vackert där sägs det. Vi tittar också på vädret och det verkar som om det blir en hel del regn.....tyvärr, men vi har det ändå gott i bilen.

   Radera