fredag 19 oktober 2012

Katedralen i Santiago de CompostelaPå den parkering eller ställplats, om man nu ska kalla nattparkeringen så, står också en Holländsk bil och en Engelsk. Torgny fick en pratstund på morgonen med engelsmännen och vi fick reda på att man kunde ta bussen in till Santiago de Comp. Vi travade iväg mot den ev busshållplatsen. Nu var det inte så enkelt...hållplatsen för bussen låg betydligt längre bort, men vi fick hjälp av en spanjor som visade oss vägen. Sen dröjde det inte länge innan bussen kom.


Väl inne i centrum kom frågan....hur hittar vi nu till Katedralen?
Då gällde samma som innan... fråga någon, och se då fick vi veta åt vilket håll vi skulle gå.Stannade till för att ta något att äta först, men de hade mest glass och kaffe så vi gick vidare till en som hade Pizza.


Inga som vi har hemma, med tunn botten utan här var det en ganska tjock botten, Pris 7.0€ till 12€. Det hade räckt med att Ingemar och jag hade delat en Pizza för jag orkade inte äta upp allt, så jag lämnade alla tjocka kanter. :)


Det kändes och såg ut ungefär som i gamla stan i Stockholm, små gränder och massor av souvenirbutiker.


Här kan pilgrimerna få sitt intyg på att de gått någon del av sträckan som är ca 800km lång.


Det finns några viktiga saker, som man som pilgrim måste ha med och det är staven, snäckan och kalebassen=vattenflaskan.
Idag kan man köpa både staven, snäckan och liten kalebass för ca hundralappen.Så var vi då framme vid kyrkan och den västra fasaden.Långa trappor upp och så in i det heligaste. Man blir ju tagen av den arkitektur som man ser och hur de på den tiden kunde bygga dessa katedraler. Tyvärr så missade vi den pampiga framsidan, men det var nog så mycket att titta på där inne.
Efter att ha gått runt i det heligaste behövde vi vila både rygg och ben, stenbänken är nog den längsta jag sett någon gång.Så var det dags att ta sig tillbaka till den busshållplats vi hade gått av på.
Det fanns faktiskt affärer som hade annat än souvenirer.


Vilken tur vi hade ...en grön buss stod inne, och med koll på vart den skulle gå så var det rätt buss.
Änd-hållplatsen var på den parkering där vi står med husbilarna, vi hade bara 20m att gå till bilarna, snacka om att köra enda fram till dörren :)


Det är mycket att se, men våra ben och ryggar orkar inte med för mycket gående, tur vi inte tillhör pilgrimerna/vandrarna, det skulle vi aldrig orka. :)
Om du vill läsa mer om Jacobsväg eller pilgrimsleden så kan du göra det här och här.

4 kommentarer:

 1. Tack för en trevlig utflykt med härliga bilder! Katedralen är helt fantastisk - tänk vilket arbete att färdigställa den och att den fortfarande är så fin.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Intressant att följa er på resan!

  Bra reportage!

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Lyckliga er som får se en stor del av Spanien både i norr o söder.
  Här hemma så fortsätter det tråkiga regnandet var dag,usch !!!
  Men de har lovat bättre nästa vecka med sol o lite kyligare.
  Hellre det då än detta förbaskade regn var dag.

  Ha det gott och vi följer er fortsatta färd.

  SvaraRadera
 4. Vi har njutit av alla fantastiska bilder i era senaste inlägg. Så roligt att följa er resa, känns nästan som vi åker med er. Vi har haft lite problem med hälsan men hoppas snart vara tillbaka i god form. Kramar från 3M

  SvaraRadera