söndag 10 oktober 2021

Herculaneum

 


Efter Pompeji var det dags att bege sig lite norr ut igen, för att besöka Herculaneum. De här utgrävningarna är inte lika stora som Pompeji, men mer bevarade. Snart är det årsdagen av Vesuvius utbrott den 24 oktober år 79 e Kr.  Staden täcktes av ett ca 20 m lava och slam. Idag ligger städerna Ercolano och Portio på nästan samma plats som Herculaneum låg. Ercolano hette ända fram till 1969 Resina.


Man trodde länge att många av stadens invånare hade lyckats fly då man inte fann så många skelett.


När man hade kommit till båthusen under utgrävningen blev man varse om hur fel man hade. I båthusen hittades 1982, mer än 250 människor, som hade tagit sin tillflykt hit i hopp om att kunna bli räddade. De blev istället kvävda av värmen och giftiga gaser från vulkanmassan. 



Förra gången vi var här var 2015, då fick vi gå tillbaka upp genom tunneln, nu fick vi börja med att gå ner i den.


Mycket målningar finns kvar, men när duvorna flyttade in så förstördes mycket av deras avföring. Numera har man sanerat och satt upp nät så de inte kan förstöra mer.


Det finns en hel del statyer bevarade och alla mindre föremål finns numera på museet i Napoli.


Barer fanns en hel del, här serverades kalla drycker på sommaren och varma på vintern (om det nu var någon vinter på den tiden.) 






På väg tillbaka fick vi en översikt av delar av staden. Mycket finns kvar att gräva ut, men det är under alla hus och därför inte helt utgrävda. Utgrävningar och bortforslandet av slagg och aska fortsätter.

Tillbaka på parkeringen N40 48 20 E014 20 56 här kostade det 20€ för 3,5 timmar. Nu ställde vi in vår GPS på ställplatsen La Luna Mondragone N41 07 52 E013 51 42 Vi lämnar Napoli, Pompeji och Herculanum och styr mot norr.


Det är tomt i våra kylskåp, så vi söker upp en Lidl och fyller på, sedan drar vi motorvägen för snabbare framfart.


Vädret har varit allt från sol till regn och blåst, men vi har haft tur då vi varit på utgrävningarna. Temp från +18 till +25


2 kommentarer:

  1. Herculaneum ser ju också riktigt intressant ut! Tur man kan få följa med till alla fina platser genom att läsa bloggar, då tiden är ändlig men listan på önskeresmål oändlig…

    SvaraRadera
  2. Ja där är mer välbevarat, och man gör det hela på 2 timmar. Läs gärna på om Herculaneum och Pompeji på internet mycket intressant. Bra att ta en guidad tur också då får man veta mer.

    SvaraRadera