fredag 8 oktober 2021

Från Mondragone till P Napoli

 


Måndag den 4 oktober

Då var det dags att lämna La Luna. Varmt har det varit, men något bad blev det inte då det gick stora vågor och det gillar inte jag. Nu styr vi mot Napoli/Neapel. En del långa tunnlar passerade vi.

Vägarna är riktigt hyfsade bra och här har man byggt dem högt över marken. Tror vi körde flera mil på det viset.


Trångt var det och många gånger, som tur var, enkelriktat.


Parkerar gör man lite hur som helst, även mot trafikriktningen eller varför inte i samma fil. Bara att slå på varningsljusen om man har lust. Det därmed trafikvett, vet de nog inte vad det är här nere.


Så småningom hittade vi till den ställplats där vi skulle stanna för en natt. Som vanligt trångt och jättemycket trafik. Ställplatsen var även full av både småbilar och husbilar, men vi fick plats båda två.


Senare gick vi för att ta buss 204 ner till Archeolocico museo. Sen var det det där med betalning....gör man det på bussen eller kan man köpa biljett någonstans? Vi fick veta båda versionerna av de vi frågade. Flera bussar åkte förbi, men ingen hade 204, utan hade namn som t ex Lim, där numret skulle stå och då vågade vi inte hoppa på. Efter ca 1 timma tröttnade A och Th och gick tillbaka till bilarna.


Jag och Ingemar chansade och hoppade på en grön buss. Det visade sig att den gick till museet. 😀
Sen var det det där med biljetter. Vi pratade med en ung kille som kunde lite engelska, vi skulle ha köpt biljetter på en tobaksaffär sa han. 😟 Som tur var så hörde en dam lite längre fram att vi hade problem och kom och erbjöd oss 2 biljetter, som hon hade extra. Biljetterna kostade 2,30€ men hon ville bara ha 2€. Vilka fantastiska människor det finns.


Killen talade om när vi skulle gå av och vi hittade museet direkt. Fick givetvis lite problem när vi skulle visa våra "gröna pass" (covid-intyget) Ingmars telefon funkade inte, några svettiga minuter innan vi hade startat om telefonen och kunde visa intyget. Sen blev det några timmar att gå runt och kolla in alla statyer som man hittat.


Mosaikgolv. Här kan man undra hur de lyckats att flytta golvet hit....har de plockat upp alla små mosaikstenar och återskapat golvet?
I så fall ett fantastiskt arbete. Både små och stora statyer, den högsta ca 4 m.
                                    
                          



                                 

 

Efter rundvandringen bland alla skulpturer man hittat i Pompeji var det dags att ta trapporna upp till andra våningen, där alla mindre föremål och målningar finns.


Lampor och köksföremål, mosaiktavlor och andra målningar.


Lampa
 





Smycken


Mosaiktavlor där mosaiken var knappt 1/2 cm,





Vid 19 tiden var det dags att försöka få tag på bussbiljetter igen. Då är telefonen med översättning bra att ha. Jag skrev in "var kan jag köpa bussbiljetter?" Fick direkt hjälp av en ung tjej, som skrev tillbaka "på tobaksaffären nere i hörnet." Den affären låg mitt emot museet, nu skulle vi bara ta oss över den hårt trafikerade gatan. Rödljusen var till vår hjälp, men det gällde att gå fort för vi hade bara 3 sekunder på oss, men vi klarade det! Bussen kom sedan utanför ingången till museet strax efter. 
Nu gällde det att gå av på rätt ställe och även då var telefonen och google maps bra att ha, där kunde jag följa var vi var. Vi visste att det skulle vara ca 7 stopp och det stämde bra för bussen stannade utanför parkeringen.


Tillbaka knackade vi på hos A och Th för att berätta vad vi hade tittat på. Kvällen var ljummen och skön så killarna satt ute en stund innan det var dags att krypa till sängs.


Så här låter gatulivet i Neapel.


Röda pilar visar vägen.








4 kommentarer:

  1. Kul att höra kusin att ni lyckades ta er till musse'et, trots allt. Ja, ibland är det bra att chansa

    SvaraRadera
  2. Kul att följa er duktiga människor på ert Äventyr..🙂

    SvaraRadera
  3. Där skulle jag vilja ha varit med. Jag minns en sak från museet. Det var en hund i dödsplågor som man gjutit fram ur askan. Jag antar att de fyllt håligheter med gips eller liknande. Ett minne jag bevarat genom åren och som väckts till liv vid utbrottet på La Palma!

    SvaraRadera
  4. Härligt museum med fantastiska föremål!
    Men vilken trafik!

    SvaraRadera