tisdag 23 december 2014

En dagstur till Porto Kagio


Om vi för ett par dagar sedan åkte runt "långfingret" ner till Neapoli så har vi idag gjort en tur nästan ända ner på "ringfingret"ner till  Porto Kagio.

Vi börjar från början. Vädret skulle vara halvklart idag, men vi ser inte till solen. Det kan ju bli bättre, tänker vi när vi ger oss iväg på en endagstripp. 
Att grekerna har dåligt med trafikvett har vi ju upptäckt. Här kommer en bild som verkligen visar det. Bilen är parkerad.... utan förare på plats..... mitt i en kurva och med heldragna mittlinjer, strax innan en korsning.  Vi fick inget möte som tur var, när vi körde om.


Nu ska vi köra efter kusten en bra bit och vägen har bra beläggning och dubbla filer. Inga fina sandstränder, men vackert är det.


Vi närmar oss byn Kotronas och helt plötsligt undrar man... vart vägen tog vägen? Smalt och trångt blev det, men vi kom fram.


Lite bättre blev vägen när vi närmade oss byn. Här får vi se den första skylten med en husbil och hänvisning till parkeringen. Vi stannar till och passar på att dricka 11 kaffe, som oftast blir 12 kaffe. Tyvärr så inbjuder inte vädret till någon promenad så vi far vidare.


Vi fortsätter förbi Kotronas och upp för berget, nu ska vi ta en väg mot vänster och fortsätta söder ut.Då får se ett par torn...nu blir vi nyfikna, vi har läst någonstans om Manis höga torn. Vi parkerar på torget där det redan står en buss som håller på att få sitt julbad :) Vatten finns framför bussen.


Vi har kommit till byn Flomohori med den typiska arkitekturen för Manis torn, ett av dem är det högsta här på Manihalvön. Vi tar en promenad runt i byn och ser att den har fått en uppfräschning. Riktigt mysigt att gå här i de trånga gränderna, nästan som i Monemvasia.


I den lilla byggnaden, som vi tror är någon slags kyrka, kan man se ansikten på flera ställen i fasaden.


Här kommer inga bilar fram :)


Tillbaka till parkeringen och vi far vidare. 


Vi fortsätter genom byn som ser väldigt tom och övergiven ut, kanske för att det är lunchdags och siesta.


Vi möter kor på vägen och ser en Åsna gå och beta.


Vägen rundar berget och de små byarna klättrar efter sidorna.


Vita knutar har vi på våra hus och här ser vi också vita knutar men då i sten, på de typiska fyrkantiga tornhusen.


Efter slingriga vägar ibland så smala, att man hoppas på att inte möta någon kommer vi så fram till vägen ner mot Porto Kagio.  Ibland nyasfalterade och med vita streck, ibland grov beläggning, ja vägens utseende ändras verkligen. 
Vi har nu kommit till den sydligare delen och har en fantastisk utsikt.


Flera fina vikar med sandstränder som lämpade för bad, men vädret är inte så inbjudande. Vägen ner är riktiga hårnålskurvor och brant, Ingemar kör på ettans växel.


Porto Kagio vårt mål för idag.


Vi har siktat in oss på Port Kagio och när vi kommer ner till den avfarten, så kommer vi inte runt utan måste backa tillbaka några gånger, tur inga bilar kommer, varken framför eller bakom.


Brant den sista biten och så var vägen slut! Vi hade kunnat köra efter stranden till en parkering längre bort, men ett par småbilar stod i vägen. Vi backar och ställer oss på en plan för att äta en sen lunch. Det börjar dugga så smått och Ingemar oroar sig för uppfarten, men det blir inga problem, vi fortsätter nu mot Pyrgos som ligger på den västra sidan.


Nu är vägen lite bättre och inte så brant. Vi åker förbi flera gamla  byar med sina typiska tornhus.


När man är ute och åker så här så ser vi massor av gamla och trasiga bilar i trädgårdar, men även på många andra platser. Vi har visserligen ibland träffat på bilkyrkogårdar, men varför låta skräpet stå kvar i trädgården eller i naturen. Man undrar ju om de inte har någon form av återvinning på skrotet. Den här lastbilen kommer nog att få stå kvar i all evighet.


Bougainvillean lyser upp husväggarna. 


Även idag sluter vi ringen. Nu har vi inte långt kvar på vår tid här på campingen och de dagarna ska vi njuta av solen....om nu vädergubbarna har tolkat prognosen rätt.


Här kan ni se vår rundtur och till höger de kurviga vägarna.Nu önskar vi er alla en riktigt ....


Animeringar gjorda av Evan Design

15 kommentarer:

 1. Till er alla - från oss alla; En riktigt God Jul!
  Kram

  SvaraRadera
 2. en spennende utflukt ni har vart på.tror vegerna blir for små med min husbil så det blir inte alle plasser vi kjører. En riktigt God Jul! & Gott nyttår Kram
  Frank & Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har alldeles rätt Frank vägarna är ibland små och trånga. Men man kanhålla sig på de röda vägarna :) Ha en riktigt God Jul!

   Radera
 3. Tackar, vi önskar detsamma och hoppas på ett bra husbilsår 2015.
  Vackra miljöer, tror mig förstå varför man valt att bygga tornhus när man bygger med sten.

  SvaraRadera
 4. Vi förstår att vi inte ses på trettondagsafton för ni verkar ha det bra i Grekland, Fortsatt trevlig resa och en riktigt God Jul!

  SvaraRadera
 5. Tack för fint reportage och fina bilder därtill.
  Önskar er en God Jul i Grekland från oss som har haft sol idag.
  Kram Yvonne och Jakob

  SvaraRadera
 6. Grekland är underbart vackert!

  God Jul...

  SvaraRadera
 7. Vilken vacker natur , men man kan tro att man har hamnat några år bakåt i tiden! Vi önskar er en riktig god jul och gott nytt år! ps vi tittar nog inte ner på julaftonskvällen i år ! Ha de gött och var rädda om varandra !

  SvaraRadera
 8. Fina inspirerande bilder igen!! Ha en riktigt GOD JUL! Elisabeth o Lennart

  SvaraRadera
 9. God Jul och Gott Nytt År från oss alla. Efter några dagars välkommet regn har vi nu fått tillbaka det fina julvädret, vi brukar ju äta ute på juldagen. Hoppas ni också kan göra det!

  SvaraRadera
 10. Men så fina bilder du bjuder oss på. Man blir jättesugen att åka dit. Dom verkar kunna bygga med stenar där:-)) God Jul till er. Kram

  SvaraRadera
 11. God Jul till er också. Kram Tomtefar

  SvaraRadera
 12. Ingemar börjar bli van vad det gäller höjder förstår vi. Ha' nu en trevlig helg och en go jul!

  Julkarmar!

  SvaraRadera
 13. Vilket äventyr... vilka vägar... och fantastiska bilder!
  Önskar er en riktigt God Jul!
  Kram

  SvaraRadera