söndag 30 januari 2011

Gibraltar

Vid 10-tiden var vi klara för avfärd mot Gibraltar. Vi fick alla 10 plats i personbilarna, då Ingemar nu åkt på en rejäl förkylning och valde att stanna i husbilen och sova. Det var en fin morgon men det låg ett litet dis över bergstopparna. Vi valde betalväg för att det skulle gå fortare ner och här var första vägtullen efter Malaga, med samtliga vägtullar gick det på 8.25€ enkel resa och bil. Ett litet stopp gjorde vi för röka och vätskeintag och givetvis en glass. Efter ytterligare några mil, sammanlagt ca 17 mil, så såg vi klippan. Det var lång kö in mot den engelska sidan och tullen, det enda ställe vi visat pass på sen vi åkte hemifrån Sverige. Här får man också åka över landningsbanan till flygplatsen. Vi tog Europa road som går runt klippan för att få se lite mer av Gibraltar, men den vägen avråder jag de med stora husbilar att åka rekomenderar er att hyra en personbil. Här kan man se Afrika i bakgrunden. Linbanan upp till aporna såg brant ut. Vi valde att åka guidad tur med minibuss det kostade 25€ per pers i det ingick entrébiljetter till grottan och tunnlarna, barnen var gratis. Första aporna träffade vi på ganska snart. Vägen upp till grottan var både smal och krokig, guiden gav oss lite historia. Grottorna var både en överraskning och mycket sevärt. Vi visste inte något om grottan utan trodde vi bara skulle se på aporna. Michael klarade trapporna med hjälp av Anna och Sofia. Aporna klättrade överallt även på bilarna.... ....och även på oss, här är Sofia målet ..... ....även Kevin fick besök på axeln. Peter blev uppvaktad av två ungar. Michael slapp inte undan utan även han fick en apa på axeln och det gick bra även om han tyckte det var lite obehagligt. Turen gick vidare upp för den smala vägen där kurvorna var så snäva att bilen fick backa för att kunna komma runt i kurvan. Vi gick en tur i de gångar som var sprängda in i berget, där kunde man se hur de hade sprängt med dynamit och använt yxor, för att sedan forsla dit kanoner som man försvarade klippan med. Utsikten från en av gångarna mot flygplatsen och La Linnéa Vi kan rekommendera den här turen med minibuss, då slipper man promenera hela vägen och får se så mycket mer. Det blev en heldag i Gibraltar och vid sex tiden vände vi hemåt, solen började gå ner och det var mörkt när vi kom tillbaka till Torrox Costa. Vädret blandat sol och moln ca +15° lite blåsigt på toppen.

4 kommentarer:

 1. Vilken intressant tur ni gjorde! Hoppas att någon av er fick ett kort med Mikael och en apa som han kan titta på när han kommer hem.

  SvaraRadera
 2. Vilken häftig utflykt och vilka fina bilder du tagit. Jag skulle nog ha varit lite skraj för aporna.

  SvaraRadera
 3. Härliga bilder. Klarade ni er från ohyra, när aporna var så närgångna? Nu far vi iväg på en vecka till Teneriffa och då ska vi också njuta av värme och sol får vi hoppas. Ha dé!

  SvaraRadera
 4. Underbart att få föja er på eran resa. Vad vackert Gibraltar är..
  MVH Aila

  SvaraRadera