måndag 6 januari 2020

Kostnader för ca 8 veckor till Balkanhalvön



Att åka på resa genom flera länder med husbil kostar, men är betydligt billigare än att ta flyget, för en eller ett par veckor till värmen. För vi är ju lite beroende av värme och sol........vi som bor här uppe i norra Europa. Och vi är inte ensamma....tyskar, fransmän och britter längtar också efter sol och värme, trots att de bor längre söder ut. Spanien och Portugal är det mest sol och värmesäkraste landen att åka till. 
Vi vill gärna se lite mer än bara dessa länder och bestämde oss i höstas för att åka tur och retur igen, ner mot Kroatien, Albanien och det slutade med att vi  hamnade i Grekland. 😀 
För första gången, på de 10 år vi varit ute, skulle vi ta husbilen med hem igen. Det blev 760 mil vi körde.... tur och retur Ulricehamn.

Här kommer lite siffror.
Till själva resan gick det åt Diesel                      5372 kr
Gasol till matlagning och värmen på hemvägen   268 kr
Bilen behövde lite Olja                                          376 kr
För att ta oss över vattnen med färjor                  3810 kr
Genom Österrike motorväg  t o r                        1124 kr
Camping                                                               5311 kr
Sevärdheter inträde, buss                                       593 kr
Mat och lite vin                                                   5124 kr
Diverse                                                                 2316 kr
Summa                                                                24294 kr

Vi kom ganska långt på ca 25000 kr och fick se en hel del som t ex  vattenfall i Kroatien, gamla borgar i Albanien och gamla städer i både Kroatien och Bosnien Hercegovina. Och framför allt härliga bad i både Bosnien Hercegovina, Albanien och Grekland. Vi lagade för det mesta maten själva och den här gången blev det mest Campingar och större ställplatser vi stannade på. 


Sedan är vi ju olika som personer, en del vill gå ut och äta och då kan matkontot dra iväg. Andra vill kanske shoppa. Själv gillar jag att gå både på marknader och "Kinesen" men i de här länderna var det skralt med både marknader och "Kineser" så det kontot blev inte så stort. Vissa större varuhus finns i städerna , men eftersom vi inte gillar större städer, så var det ingen större saknad.


Något som vi saknar här hemma....i alla fall i Ulricehamn....är fikat utanför Lidl. Tänk så skönt det var, att efter allt handlande kunna sätta sig och ta en kopp kaffe. Skulle vara kul om någon tipsade var ett sådant fik finns. 😃





Tyvärr blev vädret sämre och tvingade oss hem tidigare än beräknat. Nu fixar vi med husbilen. Ingemar byter kranen som man tömmer vattentanken med. Den har varit trög, men nu finns en ny som går lätt att öppna....för vattnet måste ju ut om det skulle bli kallt. 😀
Själv har jag plockat av överdragen på dynorna och tvättat och nu ska de sys på igen och det finns en del bestyr med det också. 
Nu blir det barnpassning några dagar och då blir inte mycket gjort.

9 kommentarer:

  1. Bra sammanfattning Vi skulle vilja göra en liknande resa. Ha dé gott!

    SvaraRadera
  2. Visst är det intressant att göra ett ekonomiskt bokslut över sin resa.
    Vår sex veckor långa husbilsresa landade på nästan 800 mil, men i Västeuropa blev dieselkostnaden 10400 kr.(Då drar husbilen strax under 0,95 l/mil, vilket vi tycker är ganska ok).
    Vi fricampade aldrig den här gången, men bodde på allt från gratis ställplatser och priser från 3-5 euro till campingar som kostade 20 euro med ACSI-kort. Totalkostnad 4600 kr.
    Mat lagar vi nästan alltid själva men de dagarna vi vandrade och hade med våra vänner i husbilen blev det utemiddagar, som då plussade på mat kontot en hel del.
    Eftersom vi inte är några shoppare så sparar vi inte på "upplevelsekontot". Finns det något kul att se eller göra så gör vi det.
    Nog är husbil det optimala sättet att resa!

    SvaraRadera
  3. Vad anses milkostnad ( slitage), exklusive bränsle, vara för just er husbil. Den egentliga kostnaden per mil saknas i specifikationen ovan?
    Sedan funderar jag på hur värdeminskningen kan tänkas resultera på de antal mil som averkats under resan.Först då kan jag se hur mkt kostnaden har varit per dag för just den resan, men för att få fram reel kostnad bör kostnaderna beräknas på ett helt år vad gäller själva husbilens värdeminskning.
    Jag skulle också gissa att lågsäsong betyder mng lediga turistboenden i olika länder och att resp land då kan ändra priser med kort varsel för just husbilturism för att reglera förluster på permanenta hotell & pensionat med höjda priser på det som husbilturismen är beroende av även under lågsäsong

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi räknar aldrig på värdeminskning osv. Vi har köpt husbilen för att njuta av resor till sol,värme och upplevelser. Bilen har vi haft i 10 år och den har gått ca 20000 mil och kommer säkert gå många mil till. 😃

      Radera
  4. Bra jobbat! Det ligger i paritet med våra resor, eller kanske lite mindre. Ni var ju ute hela åtta veckor.

    SvaraRadera
  5. Nog är det så alltid att det kostar mer att flyga bort en-två veckor än vad man kan få på 8 veckors resa med husbilen.

    SvaraRadera
  6. Roligt att alltid se vart pengarna tagit vägen. Men frågan är varthän tar dieselpriset vägen under 2020!! Hoppas bara att det inte blir så att många kommer att stå still i månader på någon camping. Det är ju resandet som ger behållnngen tycker vi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja man blir ju lite fundersam på om man ska ha råd att åka framöver nu när priset snart är uppe på 17:- Vi får hoppas på att priset är lägre söder ut, då känns det inte lika hårt.

      Radera
  7. Det är roligt att göra en sammanfattning av en lång resa.:) Kram

    SvaraRadera