tisdag 26 november 2019

Julmarknader

Ja då har vi varit här uppe i Tyskland några dagar. Vi for till Wismar och en ställplats nere vid hamnen.
 N 53°53'40", E 11°27'06"


Nu gäller det att ha euro i plånboken för här är det bara mynt, som gäller. Går visserligen med 0,05€ till 2 €, men inte med sedlar. Någon automat att växla vid finns inte heller. Nu hade vi euro så det räckte för första natten 12 € + el 2€, men på lördagsmorgonen var vi tvungna att ta oss till stan för att växla in lite sedlar.


Någon riktig julstämning är det inte lätt att få tidigt på förmiddagen. Vi hittade ett apotek och en automat, som vi var ute efter.. Tog oss sedan runt och kollade in hur de förberedde julmarknaden som skulle öppna på måndagen. Sångarna hade redan tagit plats och tränade sina strupar i skönsång.
Det var inte mycket till julmarknad vi såg, så vi tog oss tillbaka till den varma husbilen. Det blev för mig en långpromenad på 4 km och jag hade förskräckligt ont i mina ben och höfter när vi kom tillbaka. Kanske inte så konstigt, när vi de sista veckorna bara suttit i husbilen och åkt. Av den anledningen blev det inte någon fler promenad in till Julmarknaden. Nu behövdes vila.Många fina hus i Wismar, tyvärr lite tråkigt väder och kallt. Vi stannade kvar en dag till innan vi styrde mot Lübeck. Passade på att fylla gasol för 0,65€/L ca 6.90 kr. Kollar in Cittys husbilsparkering, men där fick man inte sova endast parkera 7.00 - 22.00 
Då var det var vi skulle stå för att sova? Jag hittade på Park4you en parkering vid ett sportbad, som var helt perfekt.
N 53 °51' 51 "E 10 °38' 54  


Mina julänglar från Gjirokastra
På morgonen kör vi sedan tillbaka till Citti och parkeringen. Vi känner knappt igen oss, de har byggt om hela huset och gjort ett parkeringshus för småbilarna, samt många parkeringsplatser för husbilarna. Det var nog många år sedan vi var här sist. Julfint och en skridskobana, för de som var sugna på att prova. Vi handlar och kör sedan till Bad Schwartau och en ställplats med el och VA.  Här kostade det 5€/24 tim + el 1€/8 tim  Vi behövde el för att ladda upp datorer och kameror. 
N 53° 51' 51 "E 10° 38' 54Vid fyratiden for vi iväg in mot Lübeck och en ställplats. Nu hade vi inte tänkt stanna länge bara ett par timmar, vi skulle ju bara ta en promenad in mot Julmarknaden. Här kostade det 2€/tim eller 10€ för en natt. Vi hade tur apparaten var trasig så vi stod gratis.
Nu blev det en ny promenad in mot centrum. 
Pariserhjulet hade vi sett på långt håll så det var inte svårt att hitta. Kom fram till platsen, men den var mest för de yngre, med karuseller och tombola och så klart en massa godisstånd.
Vi tyckte det var lite magert med "marknaden" men gick vidare och kom då till en ny gata med alla stånd, hantverk, mat, godis och naturligtvis Glüwein, Tysklands glögg. Här får man med sig muggen man dricker Glüwein i och vi har ett stort antal hemma, så vi köpte ingen Glüwein den här gången, men en tysk korv och dricka satt fint i kylan. Lite godis följde också med, när vi återvände till bilen för att åka tillbaka till ställplatsen. 


Det blev en längre promenad än den vi gjorde i Wismar faktiskt nästan 5 km och samma värk den här gången. Nu ska det bli skönt att vila i bilen.
Då har vi avverkat Julmarknaden i Tyskland och nu återstår bara resan hem till Sverige. Nu med en kortare färja och över bron till Malmö. 
Ha det gott och njut av glögg och pepparkakor så hörs vi snart igen.

12 kommentarer:

 1. Mysigt med julmarknader, trist med värk. Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja mysigt med alla ljus, men jobbigt att gå för en som har ont av artros.

   Radera
 2. Ni har verkligen åkt runt mellan olika ställplatser hahaha Lite Julmarknadskänsla fick ni till slut. Ta det fortsatt lugnt sista biten hem till Sverige.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja skam den som ger sig men kul att testa nya ställplatser. Nu klarar jag mig från julmarknadsbesök i flera år. Tråkigt bara med det gråa vädret.

   Radera
 3. Lubecks julmarknad har vi besökt för några år sedan, riktigt mysigt. Annars är det svårt att få till julkänsla när det bara är grått och trist. Välkomna hem, här ska det bli snö och kallt till första advent och tack för att vi fått följa med på er långa spännande resa!

  SvaraRadera
 4. Ni har varit duktiga på att hitta ställplatser o besöka julmarknader. Hade gärna besökt Wismar igen....men det kanske blir framöver. Tack för fina bilder du lagt ut. Kram till er

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu klarar jag mig många år från att besöka julmarknaderna i Tyskland. Finns säkert flera trevliga även här hemma. Dags att börja inse att kroppen inte orkar hur långa promenader som helst. 😁 Tyvärr så är ju vädret lika dåligt här som i Tyskland. Kramiz

   Radera
 5. En julmarknad i Tyskland, tror jag skulle vara kul att uppleva. Ni gör rätt i som åker hem och firar jul.

  SvaraRadera
 6. Lördag 30 är det Julmarknad på Textil i Od. Ni missade Åråskvarn

  SvaraRadera
 7. Både Wiesmar och Lübeck är ju två fina städer. Nu har jag inte varit på någon julmarknad där- men du visar ju att det är så fint som jag trodde!

  SvaraRadera
 8. Vi tänkte göra Lubeck med julmarknad på vår hemväg, men vi kom ett par dagar förtidigt. Så vi fick bara se snickare som byggde bodar.

  SvaraRadera