torsdag 14 november 2019

Dubrovnik ....ett måste.

Är man här, nära Dubrovnik, så måste man ju åka in till den kända "Gamla stan". Alla vi pratat med säger att det är klart ni ska, alltså i går måndag gick vi till busshållplatsen ca 150-200 från campingen. Betalade 36 kn ca 55 kr för oss båda.  


Vi hade fått ordentliga instruktioner av camping-ägarinnan och hittade hållplatsen där vi skulle gå av. Nerför alla trappor och under vägen en lång tunnel med målningar på väggarna.


Själva gamla stan är bilfri, men det finns parkeringar både för småbilar och husbilar. Här i Kroatien, har vi fått veta, att man alltid måste betala för parkering oavsett var det är. Att man kunde ta sig hit till "Gamla stan" med husbil och hitta en parkering, var ändå nytt för oss. Kostnaden är däremot okänd.   N 42° 38' 41 ", E 18° 06' 11"


Vi  såg en pil om "The old town" och följde den, det visade sig vara en låååång trappa, ner till vägen mot Dubrovniks centrum. 





Så här gick vi från busshållplatsen förbi husbilsparkeringen och sedan ner för alla trappor. På hemvägen behövde vi bara ta oss till linbanan och där invänta buss 10.


Nu var vi framme vid ingången, hyfsat med folk som var lika intresserade som oss.


Ett helt bilfritt samhälle, som bara luktade kaffe och mat. Huvudgatan stor och bred och med massor av barer och restauranger och souvenirbutiker i massor.


En gammal fontän. som användes som önskebrunn....fullt med slantar på botten.


Kan undra vem som stått modell för den här utsmyckningen?


Många vackra byggnader, men vi lade inte namnen på minnet....



...men upptäckte mannen vid klockan.


Vandrade runt och kom till torget där det var marknad. Här såldes en hel del grönsaker, men också souvenirer till höga priser.


Vi är nog de enda, som inte sett filmen Game of Thrones. Den här trappan ska ha varit med i filmen. Det är en amerikansk TV-serie baserad på romanserien om eld och is av George R.R. Martin.
Att här hade skett inspelningar gick inte att ta miste på, butiker överallt som sålde dyra T-skirts och andra prylar som fanns i filmen.




Vi vandrade runt och kom så till hamnen, där vi kunde vila benen.



Här träffade vi på Barbara och hennes man som hade den lilla husvagnen. Så skönt att få slå sig ner och vila, det tar på benen i de många trapporna. 



Många går säkert i flera timmar, vi tröttnade efter 2 timmar. Visst blir man imponerad av hur de byggde för flera hundra år sedan. Nu skulle vi ta oss upp till busshållplatsen vid linbanan.


Många trappor upp och de är de jobbigaste.


Vi hittade linbanan utan problem. Den hade jag gärna tagit en tur med, tänk vilken utsikt....men inte Ingemar och jag var ganska trött, så det fick vara.


Vi fick istället väldigt trevligt sällskap i väntan på bussen. Paret var från Vancouver i Kanada och hade en hyrbil, som de bilade med mellan olika städer i Kroatien, där de bodde på airbnb, kanske något att tänka på när man inte kan åka husbil längre.


Jag vet en som kommer att ha ont i vaderna i morgon.
Vi hade tur med vädret sol och ca +18 - +20gr i morgon väntas det regn och storm och då vet jag att Ingemar inte vill köra, då stannar vi en dag till på campingen.

5 kommentarer:

  1. Visst är Dubrovnik härligt och Gamla stan riktigt vacker! Ont i benen får man i storstäder för Apostlahästarna är det bästa sättet att uppleva dem. Ni är inte ensamma om att inte sett Game of Thrones. Vi har inte sett ett enda avsnitt...

    SvaraRadera
  2. Dubrovnik är en måste plats att besöka. Gick ni hela stadsmuren runt?

    SvaraRadera
  3. Vi har heller inte sett filmen....vilken stad ni har fått uppleva....träningsvärk, men det var det väl värt...fin stad. Kram till er!

    SvaraRadera
  4. Får nog lägga detta ställe på minnet :) Vi har aldrig varit till Dubrovnik men det kanske blir framöver. Klart att allt är dyrare när man kommer till en storstad och en stad där Game of Thrones spelats in...dom ser sin chans att sälja till turister :-D. Ha det fortsatt bra och kram

    SvaraRadera
  5. Vi sollar oss till skaran som inte heller har sett den filmen. Ni har varit duktiga som gått i de lååånga trapporna. Då vet man om man kommer dit vad som väntar hahaha.

    SvaraRadera