lördag 9 november 2019

Bra och dåligt med Albanien



Många undrar över hur det är att åka i Albanien och här kommer en sammanfattning av vad vi tycker. 

När vi åkte här för 5 år sedan, tyckte vi det var ett fattigt land med dåliga vägar, men trevligt folk.

Vägarna har blivit bättre, men du bör hålla dig till de större, om du inte har en fyrhjulsdriven "plåtis" eller liknande. Vi hade ju tänkt följa papperskartan och de vägar som såg hyfsade ut, men vi fick ändå vända. Nu håller de på att göra vägarna bättre så hopp finns ju.


               Här håller man på att göra en större väg till byn Gjormë

Vägnätet är inte stort och det som på kartan ser ut som en motorväg, stämmer inte alltid, de påminner mer om våra vanliga vägar. Helt plötsligt kan en fin och nylagd väg ta slut... utan förvarning. Då har du att välja på att  fortsätta den skraltiga vägen eller vända om och söka ny och bättre väg.



När det gäller trafiken, så kör de lite som de vill och följer sällan trafikreglerna, vad gäller omkörning och hastighetsbegränsningar. Det gäller att ha bra uppsikt bakom bilen. Annars är det väl markerat med vilken hastighet som gäller. Oftast mellan 40 och 60 km/tim, och på de större vägnätet 90 -110 km. Här kan du läsa mer om hur andra upplevde trafiken och vi har ungefär samma erfarenhet.



Något som man måste se upp med, är alla gående. De går kors och tvärs och använder sällan övergångsställena. De går, för oss, på "fel sida" av vägen, med ryggen mot trafiken. Både barn och vuxna och de äldre oftast i mörka kläder, som inte syns i mörker. Det märkte vi när vi för en gångs skull körde sent på em när det hade mörknat. Detsamma gäller även i Montenegro, om man är på väg mot Grekland.


Betalning kan ske med både ALL (Leke) 100 ALL = ca 9 kr (8,68) och Euro. Kortbetalning går sällan, men det finns massor av bankomater. På flera tar de en avgift på 1%  Se upp med Raiffeisen bank  de tar en större avgift, jag fick betala 60 kr extra.  
tankställen får man kolla extra om de tar kort, står oftast på deras skyltar vid infarten.        


Skyltning till campingar är många gånger obefintlig. Oftast står en skylt vid ingången till campingen, men då gäller det att ha hittat dit via koordinater och en bra GPS som har de Albanska vägarna. Det hade inte vår, så vi fick leta oss fram via Google Maps, men skam den som ger sig.



Campingar är oftast billiga och det ingår både el, vatten, tömning och ett bra wifi. Oftast också toaletter och duschar, som är helt ok. Du kan även bli bjuden på kaffe, Raki eller frukt när du anländer. Oftast också  mycket trevligt bemötande. 
Restauranger har vi bara besökt 2 ggr och då har vi ätit fisk och grönsaker. Priset ca 3000 ALL (24 €) inkl  2 glas vitt vin. 



Handlar du i butik, så är priserna lägre, än de vi är vana vid. Jämför vi med för 5 år sedan, så har priserna gått upp, men det har de ju hemma också. 
Här odlas både oliver, citrusfrukter och vindruvor till vin, tyvärr så har vi inte testat deras vin så vi kan inte uttala oss om det. Däremot har vi köpt mycket frukt.


Albanien  har mycket sevärt för de som är intresserade. Åker man hit under sommar/höst så finns fina bad. 
Albanien börjar stänga igen sina campingar under slutet av oktober, några finns öppna till den sista december, sedan blir det vinter även här. 
Nu har vi lämnat Albanien och slagit läger i Kroatien,men mer om den resan i nästa inlägg.
Temperaturen idag, trots regn och åska +18 när klockan är 19.00


5 kommentarer:

  1. Tack för bra information och fina bilder. Vi har inte åkt i Albanien, tror inte att vi kommer att åka där heller, verkar lite småjobbigt. Grekiska fastlandet har vi däremot besökt med husbilen och det var en fantastisk resa. Nu väntar snart resan till Spanien och Portugal, kanske ses vi där...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte svårare att åka i Albanien än i Grekland, dessutom ett trevligt folk.

      Radera
  2. Många bra råd! Tack för det! Albanien står på önskelistan framåt!

    SvaraRadera
  3. Med både bra och mindre bra sidor blir Albanien ett både fascinerande och lockande resmål. Tack för fin info!

    SvaraRadera
  4. Tack för bra info. Ni kan skaffa Norweigan kortet, de har ingen uttagsavgift.
    Kram

    SvaraRadera