fredag 8 november 2019

De Albanska vägarnaDå var vi ute på de Albanska vägarna igen och här möter vi ofta 40 skyltarna. De står när det är någon form av utfart, vägkorsning eller kurvor. Känns ganska skönt att köra lugnt, men så klart gillar inte småbilarna det. De kör om på de mest konstiga och farliga ställen.


Poliser ser vi lite här och där, mer än hemma och mest på de större vägarna, med fartkameran riktad mot oss. Ibland har de tagit någon som kör för fort. Nu har hösten kommit hit också och träden har ändrat färg.


När vi är framme vid korsningen till Sarande kör vi höger och upp i bergen. Jag har ännu inte lyckats övertala Ingemar att åka kustvägen igen, som jag tycker är så vacker. 😕
Den här vägen är minst lika krokig, om inte mer, men kanske inte så brant och tvära kurvor, som upp till Qafa Llogorasë passet.


Vi kör förbi flera tomma hus och det är inte bara här på den här sträckan utan i hela Albanien ser vi dessa tomma och svarta fönster.


Något man får se upp med är alla djur som befinner sig på eller bredvid vägen. Är det inte kor, så är det kalkoner, får, getter eller hundar. Alla hundar är inte vilda, många har halsband, men strövar fritt omkring, precis som korna. Det märks att de är vana vid trafiken, de bryr sig inte om oss, går lugnt på och vid sidan om vägen. 


Rätt som det är möter vi en stor flock med får och får sakta in. En bil vevar ner rutan och mannen tilltalar Ingemar. Tyvärr slutade jag filma, men så här sa han. "Tjena tjena kompis, är allt bra med er? Välkomna hit. Hej då!" allt på svenska, till en förvånad Ingemar, sedan var vi tvungna att åka vidare. 😁
Vi kom ner på den större vägen mot Gjirokastra utan några problem. Fick ta det lite försiktigt då det var en lutning på 10% och några tvära kurvor. Mötte en cykelcampare, som trampade på för fullt uppför och jag tyckte allt lite synd om honom.Gasol och dieselpriser i Albanien, och det är bara på de större vägarna de tar kort, annars är det ALL (leke) eller euro som gäller.


Vi kör till Ora Camping/ställplats för husbilar, som vi stod på tidigare när vi besökte Gjirokastras slott. Här blir vi åter bjudna på ett glas Raki, som är deras nationaldryck kan man säga. Nu kan jag inte påstå att det var gott, den påminde mig om den Italienska Grappa, som vi köpte på en Italiensemester under 1990 talet, inte heller den gillade jag, den fick mig att tänka på finkel och hembränt. 😫


Desto godare var Pizzan vi beställde via campingen.
Den kom med mopedbud ca 25 min senare och kostade 650 ALL ca 56 kr inkl. hemkörning. Vi delade faktiskt på en Pizza och det blev ändå 2 bitar över.....så mättande och god.


Så här har vi åkt, det blev en lagom tur idag. Någon promenad till stan blev det inte pga vädret.....regnet öser ner. 😥

4 kommentarer:

 1. Ni har vänt norr ut nu och vi reser söder ut, fast flyger denna gång o det blir Gambia😊 Grappa som är så gott, då har ni fått en dålig sådan. Nu får ni ladda för Julmarknader på vägen hem
  Kramkram

  SvaraRadera
 2. Det där med kor på vägarna, och ibland hästar och åsnor, det känner jag igen från vår resa i Albanien ...

  SvaraRadera
 3. Så kul när en vanlig "transportslag" blir en riktig upplevelse. Just att allt inte är som hemma är ju andemeningen med att resa!

  SvaraRadera
 4. Vilken spännande resa, dessutom med en massa djur på vägen :-) Känns tråkigt att det står tomma och övergivna hus...men så är det nog därnere. Mumsig pizzan såg ut:-) Kram till er

  SvaraRadera